Karmel – bajecznie prosty i uwielbiany przez wiele osób. Przepyszny dodatek wielu eleganckich deserów. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie być profesjonalnym cukiernikiem, by móc go przygotować. Mamy dla Was banalnie prosty przepis na przygotowanie tego cudnego sosu.
Istnieją różne szkoły sporządzania karmelu. Jedna z nich opowiada się za mieszaniem cukru, druga zaś kategorycznie tego zabrania. W przypadku naszego przepisu na karmel, który będzie miał finalnie lejącą konsystencję polewy, cukier zdecydowanie można mieszać.
Warto pamiętać o tym, że cukier należy rozpuszczać zawsze na najmniejszej mocy palnika aby się nie przypalił. W innym przypadku będzie miał lekko goryczkowy posmak.
UWAGA: Podczas dodawania masła i śmietany kremówki należy zmniejszyć maksymalnie moc palnika, a nawet zdjąć patelnię z palnika, gdyż karmel może zacząć się pienić i pryskać.
Przepis:
Na patelnię do smażenia AMT wsypać cukier i podgrzewać na najmniejszej mocy palnika.
Gdy cukier zacznie powoli się rozpuszczać należy od czasu do czasu mieszać go szpatułką. Po kilku minutach mieszania cukier rozpuści się i uzyska ładny brązowy kolor.
W tym momencie należy zdjąć patelnię z ognia i dodać z dużą ostrożnością masło. Mieszać. Masło i cukier na początku niechętnie będą się ze sobą łączyć, jednak po kilku chwilach mieszania staną się jednolitą masą.
Na koniec dodać śmietanę kremówkę i mieszać do momentu, gdy karmel będzie jednolity i błyszczący.
Przygotowany przez Was karmel powinien mieć lejącą konsystencje podobną do polewy, dzięki czemu możecie nim polać Wasze ulubione desery i ciasta.
Podawać po wystygnięciu.
Karmel przechowywać w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury karmel zgęstnieje, dlatego jeśli chcemy rzadszą konsystencję można go ponownie podgrzać.
Łatwy przepis na domowy karmel
Karmel – bajecznie prosty i uwielbiany przez wiele osób. Przepyszny dodatek wielu eleganckich deserów. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie być profesjonalnym cukiernikiem, by móc go przygotować. Mamy dla Was banalnie prosty przepis na przygotowanie tego cudnego sosu.
Składniki:
By mieć pewność, że karmel się uda, warto użyć patelni lub garnka z solidnym i grubym dnem. Idealnie sprawdzi się patelnia do smażenia AMT o średnicy 28 cm.
Istnieją różne szkoły sporządzania karmelu. Jedna z nich opowiada się za mieszaniem cukru, druga zaś kategorycznie tego zabrania. W przypadku naszego przepisu na karmel, który będzie miał finalnie lejącą konsystencję polewy, cukier zdecydowanie można mieszać.
Warto pamiętać o tym, że cukier należy rozpuszczać zawsze na najmniejszej mocy palnika aby się nie przypalił. W innym przypadku będzie miał lekko goryczkowy posmak.
UWAGA: Podczas dodawania masła i śmietany kremówki należy zmniejszyć maksymalnie moc palnika, a nawet zdjąć patelnię z palnika, gdyż karmel może zacząć się pienić i pryskać.
Przepis:
Na patelnię do smażenia AMT wsypać cukier i podgrzewać na najmniejszej mocy palnika.
Gdy cukier zacznie powoli się rozpuszczać należy od czasu do czasu mieszać go szpatułką. Po kilku minutach mieszania cukier rozpuści się i uzyska ładny brązowy kolor.
W tym momencie należy zdjąć patelnię z ognia i dodać z dużą ostrożnością masło. Mieszać. Masło i cukier na początku niechętnie będą się ze sobą łączyć, jednak po kilku chwilach mieszania staną się jednolitą masą.
Na koniec dodać śmietanę kremówkę i mieszać do momentu, gdy karmel będzie jednolity i błyszczący.
Przygotowany przez Was karmel powinien mieć lejącą konsystencje podobną do polewy, dzięki czemu możecie nim polać Wasze ulubione desery i ciasta.
Podawać po wystygnięciu.
Karmel przechowywać w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury karmel zgęstnieje, dlatego jeśli chcemy rzadszą konsystencję można go ponownie podgrzać.
Smacznego!