Focaccia z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i rozmarynem urzeka swoim wyglądem. To wyjątkowe włoskie pieczywo stanowi doskonałą przekąskę lub dodatek do głównego dania. Ten smakowity chlebek z ciasta drożdżowego można piec w piekarniku, nie tylko na blaszce, ale także w odpowiednio dobranej patelni. Upieczoną focaccię podajemy polaną dobrej jakości oliwą z oliwek.
Składniki na ciasto:
310 g mąki typ 450
4 g drożdży suszonych instant
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
220 ml ciepłej wody
50 ml oliwy z oliwek
Składniki na masełko czosnkowe:
3 łyżki masła
2 ząbki przetartego przez praskę czosnku
szczypta soli
mała garść posiekanej natki pietruszki
Dodatki:
kilka pomidorków koktajlowych
kilka oliwek
3 gałązki świeżego rozmarynu
inne dodatki według uznania
Sposób przygotowania
Do miski wsypać odmierzoną ilość mąki, suchych drożdży, soli oraz cukru. Wymieszać. Dodać ciepłą wodę. Wszystko połączyć łyżką i pod koniec mieszania dodać 4 łyżki oliwy z oliwek. Ciasto mieszamy do momentu wstępnego połączenia się ze sobą składników. Nie należy go zbyt długo wyrabiać, ani podsypywać mąką, ponieważ ciasto powinno mieć rzadką i lepiącą się konsystencje.
Tak przygotowane ciasto zostawić w misce i skropić wierzch ciasta oliwą z oliwek. Miskę z ciastem owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc lub nawet na 24h jeżeli focaccia pieczona będzie następnego dnia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na patelnię do smażenia AMT o średnicy 28cm, przykryć ściereczką i zostawić w takiej formie na pół godziny. Następnie ciasto uformować dłońmi na kształt i wielkość patelni. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 1,5h do ponownego wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania włączyć piekarnik i rozgrzać do temperatury 220 °C z grzałkami góra dół, bez termoobiegu. Ciasto powinno być miękkie i delikatne.
Wyrośnięte ciasto należy delikatnie posmarować oliwą i palcami zrobić delikatne wgłębienia. Dodać pomidorki koktajlowe, oliwki i mniejsze gałązki rozmarynu. Tak przygotowaną focaccię piec w patelni do smażenia AMT do momentu przez około 30 minut aż osiągnie złoty kolor,.
Gotową focaccię wyciągnąć z piekarnika i umieścić na silikonowej podkładce AMT, która jest odporna na wysokie temperatury. Foccacię posmarować masłem czosnkowym i podawać przestudzoną z ulubionymi dodatkami, takimi jak szynka dojrzewająca, czy też mozzarella.
Drodzy klienci, uprzejmie informujemy, iż w dniach 20.12.2024 do 06.01.2025 mamy przerwę.
Zamówienia złożone w tym terminie będą realizowane począwszy od 07.01.2024.
Dziękujemy za zrozumienie i życzymy wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku! 🎄
Dear Clients.
We would like to inform you that our store will be closed from December 20, 2024, to January 6, 2025. All orders placed during this period will be processed starting January 7, 2025.
Thank you for your understanding, and we wish you a Merry Christmas and a Happy New Year! 🎄
Bestpan Polska Odrzuć
Smakowita włoska focaccia z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i rozmarynem
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i rozmarynem urzeka swoim wyglądem. To wyjątkowe włoskie pieczywo stanowi doskonałą przekąskę lub dodatek do głównego dania. Ten smakowity chlebek z ciasta drożdżowego można piec w piekarniku, nie tylko na blaszce, ale także w odpowiednio dobranej patelni. Upieczoną focaccię podajemy polaną dobrej jakości oliwą z oliwek.
Składniki na ciasto:
Składniki na masełko czosnkowe:
Dodatki:
Sposób przygotowania
Do miski wsypać odmierzoną ilość mąki, suchych drożdży, soli oraz cukru. Wymieszać. Dodać ciepłą wodę. Wszystko połączyć łyżką i pod koniec mieszania dodać 4 łyżki oliwy z oliwek. Ciasto mieszamy do momentu wstępnego połączenia się ze sobą składników. Nie należy go zbyt długo wyrabiać, ani podsypywać mąką, ponieważ ciasto powinno mieć rzadką i lepiącą się konsystencje.
Tak przygotowane ciasto zostawić w misce i skropić wierzch ciasta oliwą z oliwek. Miskę z ciastem owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc lub nawet na 24h jeżeli focaccia pieczona będzie następnego dnia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na patelnię do smażenia AMT o średnicy 28cm, przykryć ściereczką i zostawić w takiej formie na pół godziny. Następnie ciasto uformować dłońmi na kształt i wielkość patelni. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 1,5h do ponownego wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania włączyć piekarnik i rozgrzać do temperatury 220 °C z grzałkami góra dół, bez termoobiegu. Ciasto powinno być miękkie i delikatne.
Wyrośnięte ciasto należy delikatnie posmarować oliwą i palcami zrobić delikatne wgłębienia. Dodać pomidorki koktajlowe, oliwki i mniejsze gałązki rozmarynu. Tak przygotowaną focaccię piec w patelni do smażenia AMT do momentu przez około 30 minut aż osiągnie złoty kolor,.
Gotową focaccię wyciągnąć z piekarnika i umieścić na silikonowej podkładce AMT, która jest odporna na wysokie temperatury. Foccacię posmarować masłem czosnkowym i podawać przestudzoną z ulubionymi dodatkami, takimi jak szynka dojrzewająca, czy też mozzarella.