Zastanawiacie się jak przyrządzić bakłażana? Mamy dla Was przepyszny przepis na pieczone bakłażany z warzywnym farszem i serem. Przygotujecie je z łatwością używając blachy do piekarników domowych oraz patelni do smażenia od AMT.
Bakłażan, zwany inaczej oberżyną, często jest niedoceniany ze względu na swoją goryczkową naturę. Jednak po odpowiednim przygotowaniu staje się delikatny i rozpływający się w ustach. Ten niezmiernie smaczny owoc dostarczy Wam między innymi wapń, fosfor, błonnik, potas, miedz, magnez, witaminę C, witaminę K oraz witaminy z grupy B. Jest to bardzo wartościowa bomba witaminowo-mineralna.
Jak pozbyć się goryczki z bakłażana?
Umyj bakłażana pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na sposób wymagany przez przepis. Oprósz solą i odstaw na bok. Po 30 minutach, osusz ręcznikiem papierowym i gotowe.
Składniki na bakłażany zapiekane z warzywnym farszem i serem:
2 duże bakłażany
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cukinia
1 kulka mozzarelli
ser tarty cheddar 2 garści
1 mały żółty pomidor
350 g passaty pomidorowej gęstej
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki oregano suszonego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Bakłażany dokładnie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki.
Surowy miąższ należy wydrążyć, używając do tego na przykład łyżki, tak by uzyskać kształt łódek, które będziemy nadziewać farszem. Odłożyć na później. Aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki zawartej w bakłażanach, należy je posolić – jak i wydrążony miąższ – i pozostawić na 30 min, do czasu aż puści sok. Po tym czasie dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Wydrążone bakłażany ułożyć na blasze do piekarnika domowego AMT i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ℃ na 15min. Po czym wyjąć z piekarnika i wystudzić.
W między czasie pokroić cebulę, cukinię oraz wydrążony miąższ bakłażana w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię do smażenia AMT dodać odrobinkę oleju, wrzucić cebulę i smażyć do czasu zeszklenia. Dodać cukinię i miąższ bakłażanów. Całość mieszać aż lekko zmięknie i się zarumieni. Warzywa doprawić solą i pieprzem oraz podlać ewentualnie jedną łyżką oliwy – do smaku. Pod koniec smażenia dodać zgnieciony czosnek i po chwili wlać większość passaty pomidorową. Doprawić łyżeczką cukru, suszonym oregano, solą i pierzem do smaku. Gotować tak długo, aż farsz zgęstnieje. Pozostawić do wystudzenia.
Po przestygnięciu składników, należy wydrążone bakłażany dokładnie wypelnić farszem. Następnie na wierzch posypać ser cheddar oraz porwaną kulkę mozzarelli. Na to ułożyć cienkie plastry żółtego pomidora oraz odrobinę pozostawionej passaty pomidorowej.
Zapiekać w 180°C na środkowej półce piekarnika przez 20 minut, do momentu aż ser się zarumieni. Po upieczeniu posypać liśćmi świeżej bazylii i podawać z ulubionym sosem.
Bakłażany zapiekane z warzywnym farszem oraz serem
Zastanawiacie się jak przyrządzić bakłażana? Mamy dla Was przepyszny przepis na pieczone bakłażany z warzywnym farszem i serem. Przygotujecie je z łatwością używając blachy do piekarników domowych oraz patelni do smażenia od AMT.
Bakłażan, zwany inaczej oberżyną, często jest niedoceniany ze względu na swoją goryczkową naturę. Jednak po odpowiednim przygotowaniu staje się delikatny i rozpływający się w ustach. Ten niezmiernie smaczny owoc dostarczy Wam między innymi wapń, fosfor, błonnik, potas, miedz, magnez, witaminę C, witaminę K oraz witaminy z grupy B. Jest to bardzo wartościowa bomba witaminowo-mineralna.
Jak pozbyć się goryczki z bakłażana?
Umyj bakłażana pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na sposób wymagany przez przepis. Oprósz solą i odstaw na bok. Po 30 minutach, osusz ręcznikiem papierowym i gotowe.
Składniki na bakłażany zapiekane z warzywnym farszem i serem:
Sposób przygotowania:
Bakłażany dokładnie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki.
Surowy miąższ należy wydrążyć, używając do tego na przykład łyżki, tak by uzyskać kształt łódek, które będziemy nadziewać farszem. Odłożyć na później. Aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki zawartej w bakłażanach, należy je posolić – jak i wydrążony miąższ – i pozostawić na 30 min, do czasu aż puści sok. Po tym czasie dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Wydrążone bakłażany ułożyć na blasze do piekarnika domowego AMT i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ℃ na 15min. Po czym wyjąć z piekarnika i wystudzić.
W między czasie pokroić cebulę, cukinię oraz wydrążony miąższ bakłażana w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię do smażenia AMT dodać odrobinkę oleju, wrzucić cebulę i smażyć do czasu zeszklenia. Dodać cukinię i miąższ bakłażanów. Całość mieszać aż lekko zmięknie i się zarumieni. Warzywa doprawić solą i pieprzem oraz podlać ewentualnie jedną łyżką oliwy – do smaku. Pod koniec smażenia dodać zgnieciony czosnek i po chwili wlać większość passaty pomidorową. Doprawić łyżeczką cukru, suszonym oregano, solą i pierzem do smaku. Gotować tak długo, aż farsz zgęstnieje. Pozostawić do wystudzenia.
Po przestygnięciu składników, należy wydrążone bakłażany dokładnie wypelnić farszem. Następnie na wierzch posypać ser cheddar oraz porwaną kulkę mozzarelli. Na to ułożyć cienkie plastry żółtego pomidora oraz odrobinę pozostawionej passaty pomidorowej.
Zapiekać w 180°C na środkowej półce piekarnika przez 20 minut, do momentu aż ser się zarumieni. Po upieczeniu posypać liśćmi świeżej bazylii i podawać z ulubionym sosem.
Smacznego!