Zastanawiasz się, co przyrządzić na obiad? Mamy dla Ciebie świetny i łatwy przepis na przepysznego Steka z antrykotu z Warzywami. W połączeniu z aksamitnym sosem winnym, danie to z pewnością pozytywnie zaskoczy Twoje podniebienie.
Ten prosty i szybki przepis na wysmażonego steka, świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację, i za każdym razem gdy masz ochotę na coś wyjątkowego.
Składniki na 2 porcje:
2 steki z antrykotu o grubości ok. 2- 2,5 cm
2 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
sól himalajska gruboziarnista
pieprz kolorowy ziarnisty
4 ziemniaki
4 korzenie pietruszki
inne ulubione warzywa
Szybki sos winny:
2 szalotki
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
100 ml wywaru wołowo- warzywnego
gałązka rozmarynu
łyżeczka cukru
łyżka masła
WSKAZÓWKI:
Steki przed smażeniem powinny mieć temperaturę pokojową.
Na stek idealnie sprawdzi się polędwica, rostbef oraz antrykot. Im więcej tłuszczu tym stek będzie lepszy.
Sposób przygotowania:
Do przygotowania Steku z warzywami używamy patelni do smażenia AMT, na których można smażyć bez oleju.
Warzywa ugotować w garnku do miękkości. Przestudzić i pokroić na większe części. Patelnię do smażenia AMT nagrzać, ułożyć na niej pokrojone warzywa. Przyprawić solą i pieprzem oraz innymi ulubionymi ziołami. Nie trzeba używać oleju. Po zarumienieniu, zdjąć z patelni.
Na tej samej mocno rozgrzanej, suchej patelni AMT ułożyć steki. W zależności od grubości mięsa i stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać – w naszym przypadku jest to medium rare – steki należy smażyć 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę masła klarowanego, czosnek w ząbkach, świeży rozmaryn i pieprz. Steki polewać przez chwilę roztopionym masłem, tak aby przeszło smakiem ziół, czosnku i masła. Mięso zdjąć z patelni i odstawić aby odpoczęło.
Przygotować szybki sos winny. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Dodać czerwone wino i wywar mięsny. Gotować, aż płyn się zredukuje. Dodać cukier i gałązkę rozmarynu, aż sos się zredukuje. Przelać przez sito. Na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać, aby sos był lśniący i maksymalnie gęsty.
Warzywa i stek ułożyć na talerzu. Stek posypać gruboziarnistą solą. Całość polać winnym sosem.
Dodatkowo danie można urozmaicić o prostą sałatkę grecką.
Pysznie i prosto: stek z antrykotu z warzywami
Zastanawiasz się, co przyrządzić na obiad? Mamy dla Ciebie świetny i łatwy przepis na przepysznego Steka z antrykotu z Warzywami. W połączeniu z aksamitnym sosem winnym, danie to z pewnością pozytywnie zaskoczy Twoje podniebienie.
Ten prosty i szybki przepis na wysmażonego steka, świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację, i za każdym razem gdy masz ochotę na coś wyjątkowego.
Składniki na 2 porcje:
Szybki sos winny:
WSKAZÓWKI:
Sposób przygotowania:
Do przygotowania Steku z warzywami używamy patelni do smażenia AMT, na których można smażyć bez oleju.
Warzywa ugotować w garnku do miękkości. Przestudzić i pokroić na większe części. Patelnię do smażenia AMT nagrzać, ułożyć na niej pokrojone warzywa. Przyprawić solą i pieprzem oraz innymi ulubionymi ziołami. Nie trzeba używać oleju. Po zarumienieniu, zdjąć z patelni.
Na tej samej mocno rozgrzanej, suchej patelni AMT ułożyć steki. W zależności od grubości mięsa i stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać – w naszym przypadku jest to medium rare – steki należy smażyć 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę masła klarowanego, czosnek w ząbkach, świeży rozmaryn i pieprz. Steki polewać przez chwilę roztopionym masłem, tak aby przeszło smakiem ziół, czosnku i masła. Mięso zdjąć z patelni i odstawić aby odpoczęło.
Przygotować szybki sos winny. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Dodać czerwone wino i wywar mięsny. Gotować, aż płyn się zredukuje. Dodać cukier i gałązkę rozmarynu, aż sos się zredukuje. Przelać przez sito. Na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać, aby sos był lśniący i maksymalnie gęsty.
Warzywa i stek ułożyć na talerzu. Stek posypać gruboziarnistą solą. Całość polać winnym sosem.
Dodatkowo danie można urozmaicić o prostą sałatkę grecką.
Smacznego!