Zastanawiasz się, co przyrządzić na obiad? Mamy dla Ciebie świetny i łatwy przepis na przepysznego Steka z antrykotu z Warzywami. W połączeniu z aksamitnym sosem winnym, danie to z pewnością pozytywnie zaskoczy Twoje podniebienie.
Ten prosty i szybki przepis na wysmażonego steka, świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację, i za każdym razem gdy masz ochotę na coś wyjątkowego.
Składniki na 2 porcje:
2 steki z antrykotu o grubości ok. 2- 2,5 cm
2 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
sól himalajska gruboziarnista
pieprz kolorowy ziarnisty
4 ziemniaki
4 korzenie pietruszki
inne ulubione warzywa
Szybki sos winny:
2 szalotki
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
100 ml wywaru wołowo- warzywnego
gałązka rozmarynu
łyżeczka cukru
łyżka masła
WSKAZÓWKI:
Steki przed smażeniem powinny mieć temperaturę pokojową.
Na stek idealnie sprawdzi się polędwica, rostbef oraz antrykot. Im więcej tłuszczu tym stek będzie lepszy.
Sposób przygotowania:
Do przygotowania Steku z warzywami używamy patelni do smażenia AMT, na których można smażyć bez oleju.
Warzywa ugotować w garnku do miękkości. Przestudzić i pokroić na większe części. Patelnię do smażenia AMT nagrzać, ułożyć na niej pokrojone warzywa. Przyprawić solą i pieprzem oraz innymi ulubionymi ziołami. Nie trzeba używać oleju. Po zarumienieniu, zdjąć z patelni.
Na tej samej mocno rozgrzanej, suchej patelni AMT ułożyć steki. W zależności od grubości mięsa i stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać – w naszym przypadku jest to medium rare – steki należy smażyć 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę masła klarowanego, czosnek w ząbkach, świeży rozmaryn i pieprz. Steki polewać przez chwilę roztopionym masłem, tak aby przeszło smakiem ziół, czosnku i masła. Mięso zdjąć z patelni i odstawić aby odpoczęło.
Przygotować szybki sos winny. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Dodać czerwone wino i wywar mięsny. Gotować, aż płyn się zredukuje. Dodać cukier i gałązkę rozmarynu, aż sos się zredukuje. Przelać przez sito. Na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać, aby sos był lśniący i maksymalnie gęsty.
Warzywa i stek ułożyć na talerzu. Stek posypać gruboziarnistą solą. Całość polać winnym sosem.
Dodatkowo danie można urozmaicić o prostą sałatkę grecką.
Drodzy klienci, uprzejmie informujemy, iż w dniach 20.12.2024 do 06.01.2025 mamy przerwę.
Zamówienia złożone w tym terminie będą realizowane począwszy od 07.01.2024.
Dziękujemy za zrozumienie i życzymy wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku! 🎄
Dear Clients.
We would like to inform you that our store will be closed from December 20, 2024, to January 6, 2025. All orders placed during this period will be processed starting January 7, 2025.
Thank you for your understanding, and we wish you a Merry Christmas and a Happy New Year! 🎄
Bestpan Polska Odrzuć
Pysznie i prosto: stek z antrykotu z warzywami
Zastanawiasz się, co przyrządzić na obiad? Mamy dla Ciebie świetny i łatwy przepis na przepysznego Steka z antrykotu z Warzywami. W połączeniu z aksamitnym sosem winnym, danie to z pewnością pozytywnie zaskoczy Twoje podniebienie.
Ten prosty i szybki przepis na wysmażonego steka, świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację, i za każdym razem gdy masz ochotę na coś wyjątkowego.
Składniki na 2 porcje:
Szybki sos winny:
WSKAZÓWKI:
Sposób przygotowania:
Do przygotowania Steku z warzywami używamy patelni do smażenia AMT, na których można smażyć bez oleju.
Warzywa ugotować w garnku do miękkości. Przestudzić i pokroić na większe części. Patelnię do smażenia AMT nagrzać, ułożyć na niej pokrojone warzywa. Przyprawić solą i pieprzem oraz innymi ulubionymi ziołami. Nie trzeba używać oleju. Po zarumienieniu, zdjąć z patelni.
Na tej samej mocno rozgrzanej, suchej patelni AMT ułożyć steki. W zależności od grubości mięsa i stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać – w naszym przypadku jest to medium rare – steki należy smażyć 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę masła klarowanego, czosnek w ząbkach, świeży rozmaryn i pieprz. Steki polewać przez chwilę roztopionym masłem, tak aby przeszło smakiem ziół, czosnku i masła. Mięso zdjąć z patelni i odstawić aby odpoczęło.
Przygotować szybki sos winny. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Dodać czerwone wino i wywar mięsny. Gotować, aż płyn się zredukuje. Dodać cukier i gałązkę rozmarynu, aż sos się zredukuje. Przelać przez sito. Na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać, aby sos był lśniący i maksymalnie gęsty.
Warzywa i stek ułożyć na talerzu. Stek posypać gruboziarnistą solą. Całość polać winnym sosem.
Dodatkowo danie można urozmaicić o prostą sałatkę grecką.
Smacznego!