Już jutro Tłusty Czwartek – dzień, kiedy większość z nas skosztuje chociaż jednego pączka. Mamy dla Was przepis na klasyczne domowe pączki w bezglutenowym wydaniu, przygotowane z łatwego ciasta drożdżowego na uniwersalnej mące bezglutenowej.
Pączki te z łatwością przyrządzicie samodzielnie w domu. Możecie je posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem – my wybraliśmy mleczną czekoladę i pokruszone pistacje.
Składniki na ok. 12 średniej wielkości pączków:
400 g mąki uniwersalnej, bezglutenowej marki Schär „Mehl Farine”
300 ml ciepłego mleka
80 g cukru pudru
6 żółtek
2 opakowania drożdży instant ok. 14 g
80 g roztopionego i wystudzonego masła
laska wanilii
Dodatkowo
2 tabliczki czekolady mlecznej
200 g pistacji
inne dowolne dodatki
Sposób przygotowania bezglutenowych pączków:
Masło roztopić w garnku do mleka i sosów AMT. Wystudzić.
Mleko delikatnie podgrzać z naciętą laską wanilii (musi być ciepłe, a nie gorące).
Do miski wsypać mąkę bezglutenową, cukier puder i drożdże instant. Całość wymieszać. Ciepłe mleko wlać powoli do suchych składników, po czym dodać roztrzepane żółtka. Mieszać szpatułką silikonową do momentu połączenia się składników. Powoli dodawać płynne masło i mieszać, aż masa będzie jednolita.
Tak przygotowane ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż wyraźnie zwiększy swoją objętość – na około 30-40 minut.
Deskę lub stolnicę należy posmarować olejem, tak aby ciasto nie przykleiło się do podłoża. Ciasto można podzielić na 12 równych części lub odrywać kawałki ciasta i formować dłońmi kulki. Uformowane kulki ułożyć na stolnicy, przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do garnka do duszenia AMT wlać olej – musi być go tyle, by pączki mogły się swobodnie unosić. Olej należy rozgrzać do temperatury nie większej niż 170stC. Pączki delikatnie kłaść na olej porcjami, wyrośniętą stroną do dołu, i smażyć z każdej strony, aż będą miały brązowy kolor.
Pączki wykładać na papier kuchenny i odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Wystudzone pączki zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie z odrobiną mleka, a następnie w pokruszonych pistacjach.
Pączki te można równie nadziewać ulubioną konfiturą czy kremem orzechowym.
Smacznego!
Wskazówki:
* Ciasto nie powinno mieć zbyt zwartej konsystencji, dlatego konieczne jest użycie użycie mąki z przepisu. Inna mąka może zachowywać się inaczej i chłonąć więcej lub mniej płynu.
* Ciasto po wyrobieniu powinno mieć średnią, klejącą się konsystencję, jednak gdy wyrośnie bez problemu będzie odrywać się od rąk. Jeżeli zdarzyłoby się, że ciasto będzie bardzo luźne można dodać mąkę, a jeżeli zbyt gęste dodać mleka.
* Warto zwrócić uwagę, że mąka bezglutenowa jest zupełnie inna niż tradycyjna pszenna, w której zawarty jest gluten dlatego pączki na mące bezglutenowej będą miały nieco inną strukturę niż te tradycyjne. Skóra będzie bardziej chrupiąca, a wnętrze bardziej zbite, jednak smak jest bardzo zbliżony do oryginalnego.
* Aby pączki nie chłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu można dodać do ciasta pół łyżeczki octu jabłkowego.
* Do kontrolowania temperatury oleju świetnie sprawdzi się termometr kuchenny. Można też sprawdzić temperaturę odrywając kawałek ciasta, wrzucając go na rozgrzany olej – jeśli od razu wypływa na wierzch, to znak, że temperatura jest idealna.
* By ułatwić sobie formowanie pączków, można blat i dłonie oprószyć mąką lub też posmarować olejem.
Przepis na pączki bezglutenowe z czekoladą i pistacjami
Już jutro Tłusty Czwartek – dzień, kiedy większość z nas skosztuje chociaż jednego pączka. Mamy dla Was przepis na klasyczne domowe pączki w bezglutenowym wydaniu, przygotowane z łatwego ciasta drożdżowego na uniwersalnej mące bezglutenowej.
Pączki te z łatwością przyrządzicie samodzielnie w domu. Możecie je posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem – my wybraliśmy mleczną czekoladę i pokruszone pistacje.
Składniki na ok. 12 średniej wielkości pączków:
Dodatkowo
Sposób przygotowania bezglutenowych pączków:
Masło roztopić w garnku do mleka i sosów AMT. Wystudzić.
Mleko delikatnie podgrzać z naciętą laską wanilii (musi być ciepłe, a nie gorące).
Do miski wsypać mąkę bezglutenową, cukier puder i drożdże instant. Całość wymieszać. Ciepłe mleko wlać powoli do suchych składników, po czym dodać roztrzepane żółtka. Mieszać szpatułką silikonową do momentu połączenia się składników. Powoli dodawać płynne masło i mieszać, aż masa będzie jednolita.
Tak przygotowane ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż wyraźnie zwiększy swoją objętość – na około 30-40 minut.
Deskę lub stolnicę należy posmarować olejem, tak aby ciasto nie przykleiło się do podłoża. Ciasto można podzielić na 12 równych części lub odrywać kawałki ciasta i formować dłońmi kulki. Uformowane kulki ułożyć na stolnicy, przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do garnka do duszenia AMT wlać olej – musi być go tyle, by pączki mogły się swobodnie unosić. Olej należy rozgrzać do temperatury nie większej niż 170stC. Pączki delikatnie kłaść na olej porcjami, wyrośniętą stroną do dołu, i smażyć z każdej strony, aż będą miały brązowy kolor.
Pączki wykładać na papier kuchenny i odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Wystudzone pączki zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie z odrobiną mleka, a następnie w pokruszonych pistacjach.
Pączki te można równie nadziewać ulubioną konfiturą czy kremem orzechowym.
Smacznego!
Wskazówki:
* Ciasto nie powinno mieć zbyt zwartej konsystencji, dlatego konieczne jest użycie użycie mąki z przepisu. Inna mąka może zachowywać się inaczej i chłonąć więcej lub mniej płynu.
* Ciasto po wyrobieniu powinno mieć średnią, klejącą się konsystencję, jednak gdy wyrośnie bez problemu będzie odrywać się od rąk. Jeżeli zdarzyłoby się, że ciasto będzie bardzo luźne można dodać mąkę, a jeżeli zbyt gęste dodać mleka.
* Warto zwrócić uwagę, że mąka bezglutenowa jest zupełnie inna niż tradycyjna pszenna, w której zawarty jest gluten dlatego pączki na mące bezglutenowej będą miały nieco inną strukturę niż te tradycyjne. Skóra będzie bardziej chrupiąca, a wnętrze bardziej zbite, jednak smak jest bardzo zbliżony do oryginalnego.
* Aby pączki nie chłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu można dodać do ciasta pół łyżeczki octu jabłkowego.
* Do kontrolowania temperatury oleju świetnie sprawdzi się termometr kuchenny. Można też sprawdzić temperaturę odrywając kawałek ciasta, wrzucając go na rozgrzany olej – jeśli od razu wypływa na wierzch, to znak, że temperatura jest idealna.
* By ułatwić sobie formowanie pączków, można blat i dłonie oprószyć mąką lub też posmarować olejem.