Już jutro Tłusty Czwartek – dzień, kiedy większość z nas skosztuje chociaż jednego pączka. Mamy dla Was przepis na klasyczne domowe pączki w bezglutenowym wydaniu, przygotowane z łatwego ciasta drożdżowego na uniwersalnej mące bezglutenowej.
Pączki te z łatwością przyrządzicie samodzielnie w domu. Możecie je posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem – my wybraliśmy mleczną czekoladę i pokruszone pistacje.
Składniki na ok. 12 średniej wielkości pączków:
400 g mąki uniwersalnej, bezglutenowej marki Schär „Mehl Farine”
300 ml ciepłego mleka
80 g cukru pudru
6 żółtek
2 opakowania drożdży instant ok. 14 g
80 g roztopionego i wystudzonego masła
laska wanilii
Dodatkowo
2 tabliczki czekolady mlecznej
200 g pistacji
inne dowolne dodatki
Sposób przygotowania bezglutenowych pączków:
Masło roztopić w garnku do mleka i sosów AMT. Wystudzić.
Mleko delikatnie podgrzać z naciętą laską wanilii (musi być ciepłe, a nie gorące).
Do miski wsypać mąkę bezglutenową, cukier puder i drożdże instant. Całość wymieszać. Ciepłe mleko wlać powoli do suchych składników, po czym dodać roztrzepane żółtka. Mieszać szpatułką silikonową do momentu połączenia się składników. Powoli dodawać płynne masło i mieszać, aż masa będzie jednolita.
Tak przygotowane ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż wyraźnie zwiększy swoją objętość – na około 30-40 minut.
Deskę lub stolnicę należy posmarować olejem, tak aby ciasto nie przykleiło się do podłoża. Ciasto można podzielić na 12 równych części lub odrywać kawałki ciasta i formować dłońmi kulki. Uformowane kulki ułożyć na stolnicy, przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do garnka do duszenia AMT wlać olej – musi być go tyle, by pączki mogły się swobodnie unosić. Olej należy rozgrzać do temperatury nie większej niż 170stC. Pączki delikatnie kłaść na olej porcjami, wyrośniętą stroną do dołu, i smażyć z każdej strony, aż będą miały brązowy kolor.
Pączki wykładać na papier kuchenny i odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Wystudzone pączki zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie z odrobiną mleka, a następnie w pokruszonych pistacjach.
Pączki te można równie nadziewać ulubioną konfiturą czy kremem orzechowym.
Smacznego!
Wskazówki:
* Ciasto nie powinno mieć zbyt zwartej konsystencji, dlatego konieczne jest użycie użycie mąki z przepisu. Inna mąka może zachowywać się inaczej i chłonąć więcej lub mniej płynu.
* Ciasto po wyrobieniu powinno mieć średnią, klejącą się konsystencję, jednak gdy wyrośnie bez problemu będzie odrywać się od rąk. Jeżeli zdarzyłoby się, że ciasto będzie bardzo luźne można dodać mąkę, a jeżeli zbyt gęste dodać mleka.
* Warto zwrócić uwagę, że mąka bezglutenowa jest zupełnie inna niż tradycyjna pszenna, w której zawarty jest gluten dlatego pączki na mące bezglutenowej będą miały nieco inną strukturę niż te tradycyjne. Skóra będzie bardziej chrupiąca, a wnętrze bardziej zbite, jednak smak jest bardzo zbliżony do oryginalnego.
* Aby pączki nie chłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu można dodać do ciasta pół łyżeczki octu jabłkowego.
* Do kontrolowania temperatury oleju świetnie sprawdzi się termometr kuchenny. Można też sprawdzić temperaturę odrywając kawałek ciasta, wrzucając go na rozgrzany olej – jeśli od razu wypływa na wierzch, to znak, że temperatura jest idealna.
* By ułatwić sobie formowanie pączków, można blat i dłonie oprószyć mąką lub też posmarować olejem.
Drodzy klienci, uprzejmie informujemy, iż w dniach 20.12.2024 do 06.01.2025 mamy przerwę.
Zamówienia złożone w tym terminie będą realizowane począwszy od 07.01.2024.
Dziękujemy za zrozumienie i życzymy wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku! 🎄
Dear Clients.
We would like to inform you that our store will be closed from December 20, 2024, to January 6, 2025. All orders placed during this period will be processed starting January 7, 2025.
Thank you for your understanding, and we wish you a Merry Christmas and a Happy New Year! 🎄
Bestpan Polska Odrzuć
Przepis na pączki bezglutenowe z czekoladą i pistacjami
Już jutro Tłusty Czwartek – dzień, kiedy większość z nas skosztuje chociaż jednego pączka. Mamy dla Was przepis na klasyczne domowe pączki w bezglutenowym wydaniu, przygotowane z łatwego ciasta drożdżowego na uniwersalnej mące bezglutenowej.
Pączki te z łatwością przyrządzicie samodzielnie w domu. Możecie je posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem – my wybraliśmy mleczną czekoladę i pokruszone pistacje.
Składniki na ok. 12 średniej wielkości pączków:
Dodatkowo
Sposób przygotowania bezglutenowych pączków:
Masło roztopić w garnku do mleka i sosów AMT. Wystudzić.
Mleko delikatnie podgrzać z naciętą laską wanilii (musi być ciepłe, a nie gorące).
Do miski wsypać mąkę bezglutenową, cukier puder i drożdże instant. Całość wymieszać. Ciepłe mleko wlać powoli do suchych składników, po czym dodać roztrzepane żółtka. Mieszać szpatułką silikonową do momentu połączenia się składników. Powoli dodawać płynne masło i mieszać, aż masa będzie jednolita.
Tak przygotowane ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż wyraźnie zwiększy swoją objętość – na około 30-40 minut.
Deskę lub stolnicę należy posmarować olejem, tak aby ciasto nie przykleiło się do podłoża. Ciasto można podzielić na 12 równych części lub odrywać kawałki ciasta i formować dłońmi kulki. Uformowane kulki ułożyć na stolnicy, przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do garnka do duszenia AMT wlać olej – musi być go tyle, by pączki mogły się swobodnie unosić. Olej należy rozgrzać do temperatury nie większej niż 170stC. Pączki delikatnie kłaść na olej porcjami, wyrośniętą stroną do dołu, i smażyć z każdej strony, aż będą miały brązowy kolor.
Pączki wykładać na papier kuchenny i odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Wystudzone pączki zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie z odrobiną mleka, a następnie w pokruszonych pistacjach.
Pączki te można równie nadziewać ulubioną konfiturą czy kremem orzechowym.
Smacznego!
Wskazówki:
* Ciasto nie powinno mieć zbyt zwartej konsystencji, dlatego konieczne jest użycie użycie mąki z przepisu. Inna mąka może zachowywać się inaczej i chłonąć więcej lub mniej płynu.
* Ciasto po wyrobieniu powinno mieć średnią, klejącą się konsystencję, jednak gdy wyrośnie bez problemu będzie odrywać się od rąk. Jeżeli zdarzyłoby się, że ciasto będzie bardzo luźne można dodać mąkę, a jeżeli zbyt gęste dodać mleka.
* Warto zwrócić uwagę, że mąka bezglutenowa jest zupełnie inna niż tradycyjna pszenna, w której zawarty jest gluten dlatego pączki na mące bezglutenowej będą miały nieco inną strukturę niż te tradycyjne. Skóra będzie bardziej chrupiąca, a wnętrze bardziej zbite, jednak smak jest bardzo zbliżony do oryginalnego.
* Aby pączki nie chłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu można dodać do ciasta pół łyżeczki octu jabłkowego.
* Do kontrolowania temperatury oleju świetnie sprawdzi się termometr kuchenny. Można też sprawdzić temperaturę odrywając kawałek ciasta, wrzucając go na rozgrzany olej – jeśli od razu wypływa na wierzch, to znak, że temperatura jest idealna.
* By ułatwić sobie formowanie pączków, można blat i dłonie oprószyć mąką lub też posmarować olejem.