Szukasz ciekawego pomysłu na aromatyczny gulasz? Taki, który wspaniale pasowałby zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół?
W takim razie zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na gulasz z dorsza z krewetkami. To proste do przygotowanie, a jednocześnie wykwintne danie, które wspaniale smakuje zarówno z kaszą, ziemniakami, jak i z grillowanym chlebem.
Zobacz koniecznie jak przygotować ten pyszny i aromatyczny gulasz.
Składniki na gulasz:
1 pokrojona cebula
2 pieczone marynowane papryki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
200 ml białego wina
2 x 400 g puszki posiekanych pomidorów
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 świeże liście laurowe
szczypta szafranu
400 g polędwicy z dorsza, pokrojonej na 3cm kawałki
350 g surowych krewetek tygrysich
sok z jednej limonki + dodatkowe ćwiartki do podania
mała garść natki pietruszki
chrupiący chleb do podania
odrobina oleju do smażenia
Do wykonania tej potrawy użyliśmy patelni do duszenia AMT. Dzięki innowacyjnej konstrukcji, patelnie AMT szybko się nagrzewają i długo utrzymują ciepło, a rewelacyjna powłoka LOTAN® zabezpiecza przed przywarciem składników do dna.
Rozgrzać olej w patelni do duszenia AMT, dodać cebule i smażyć przez 10 min aż zmięknie.
Następnie dodać przyprawy: paprykę, drobno pokrojony czosnek, imbir, pieprz cayenne i smażyć przez kolejne 3 minuty. Wlać wino, dodać pomidory, pokrojoną w grubą kostkę marynowaną pieczoną paprykę, cukier, liście laurowe i szafran. Zagotować. Doprawić do smaku solą.
Przykryć i dusić na małym ogniu przez 40 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić liście laurowe i zblendować. Odpowiednio dobrana grubość dna naczyń AMT zapewnia szybkie i równomierne rozprowadzanie się ciepła, co skróci czas gotowania nawet o 20%.
Dodać dorsza, krewetki i sok z limonki. Dusić przez chwile, aż połączą się smaki.
Posypać natką pietruszki i podawać z grillowanym chlebem.
Przepis na wykwintny gulasz z dorsza z krewetkami
Szukasz ciekawego pomysłu na aromatyczny gulasz? Taki, który wspaniale pasowałby zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół?
W takim razie zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na gulasz z dorsza z krewetkami. To proste do przygotowanie, a jednocześnie wykwintne danie, które wspaniale smakuje zarówno z kaszą, ziemniakami, jak i z grillowanym chlebem.
Zobacz koniecznie jak przygotować ten pyszny i aromatyczny gulasz.
Składniki na gulasz:
Do wykonania tej potrawy użyliśmy patelni do duszenia AMT. Dzięki innowacyjnej konstrukcji, patelnie AMT szybko się nagrzewają i długo utrzymują ciepło, a rewelacyjna powłoka LOTAN® zabezpiecza przed przywarciem składników do dna.
Rozgrzać olej w patelni do duszenia AMT, dodać cebule i smażyć przez 10 min aż zmięknie.
Następnie dodać przyprawy: paprykę, drobno pokrojony czosnek, imbir, pieprz cayenne i smażyć przez kolejne 3 minuty. Wlać wino, dodać pomidory, pokrojoną w grubą kostkę marynowaną pieczoną paprykę, cukier, liście laurowe i szafran. Zagotować. Doprawić do smaku solą.
Przykryć i dusić na małym ogniu przez 40 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić liście laurowe i zblendować. Odpowiednio dobrana grubość dna naczyń AMT zapewnia szybkie i równomierne rozprowadzanie się ciepła, co skróci czas gotowania nawet o 20%.
Dodać dorsza, krewetki i sok z limonki. Dusić przez chwile, aż połączą się smaki.
Posypać natką pietruszki i podawać z grillowanym chlebem.
Smacznego!