Focaccia z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i rozmarynem urzeka swoim wyglądem. To wyjątkowe włoskie pieczywo stanowi doskonałą przekąskę lub dodatek do głównego dania. Ten smakowity chlebek z ciasta drożdżowego można piec w piekarniku, nie tylko na blaszce, ale także w odpowiednio dobranej patelni. Upieczoną focaccię podajemy polaną dobrej jakości oliwą z oliwek.
Składniki na ciasto:
310 g mąki typ 450
4 g drożdży suszonych instant
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
220 ml ciepłej wody
50 ml oliwy z oliwek
Składniki na masełko czosnkowe:
3 łyżki masła
2 ząbki przetartego przez praskę czosnku
szczypta soli
mała garść posiekanej natki pietruszki
Dodatki:
kilka pomidorków koktajlowych
kilka oliwek
3 gałązki świeżego rozmarynu
inne dodatki według uznania
Sposób przygotowania
Do miski wsypać odmierzoną ilość mąki, suchych drożdży, soli oraz cukru. Wymieszać. Dodać ciepłą wodę. Wszystko połączyć łyżką i pod koniec mieszania dodać 4 łyżki oliwy z oliwek. Ciasto mieszamy do momentu wstępnego połączenia się ze sobą składników. Nie należy go zbyt długo wyrabiać, ani podsypywać mąką, ponieważ ciasto powinno mieć rzadką i lepiącą się konsystencje.
Tak przygotowane ciasto zostawić w misce i skropić wierzch ciasta oliwą z oliwek. Miskę z ciastem owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc lub nawet na 24h jeżeli focaccia pieczona będzie następnego dnia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na patelnię do smażenia AMT o średnicy 28cm, przykryć ściereczką i zostawić w takiej formie na pół godziny. Następnie ciasto uformować dłońmi na kształt i wielkość patelni. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 1,5h do ponownego wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania włączyć piekarnik i rozgrzać do temperatury 220 °C z grzałkami góra dół, bez termoobiegu. Ciasto powinno być miękkie i delikatne.
Wyrośnięte ciasto należy delikatnie posmarować oliwą i palcami zrobić delikatne wgłębienia. Dodać pomidorki koktajlowe, oliwki i mniejsze gałązki rozmarynu. Tak przygotowaną focaccię piec w patelni do smażenia AMT do momentu przez około 30 minut aż osiągnie złoty kolor,.
Gotową focaccię wyciągnąć z piekarnika i umieścić na silikonowej podkładce AMT, która jest odporna na wysokie temperatury. Foccacię posmarować masłem czosnkowym i podawać przestudzoną z ulubionymi dodatkami, takimi jak szynka dojrzewająca, czy też mozzarella.
Smakowita włoska focaccia z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i rozmarynem
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i rozmarynem urzeka swoim wyglądem. To wyjątkowe włoskie pieczywo stanowi doskonałą przekąskę lub dodatek do głównego dania. Ten smakowity chlebek z ciasta drożdżowego można piec w piekarniku, nie tylko na blaszce, ale także w odpowiednio dobranej patelni. Upieczoną focaccię podajemy polaną dobrej jakości oliwą z oliwek.
Składniki na ciasto:
Składniki na masełko czosnkowe:
Dodatki:
Sposób przygotowania
Do miski wsypać odmierzoną ilość mąki, suchych drożdży, soli oraz cukru. Wymieszać. Dodać ciepłą wodę. Wszystko połączyć łyżką i pod koniec mieszania dodać 4 łyżki oliwy z oliwek. Ciasto mieszamy do momentu wstępnego połączenia się ze sobą składników. Nie należy go zbyt długo wyrabiać, ani podsypywać mąką, ponieważ ciasto powinno mieć rzadką i lepiącą się konsystencje.
Tak przygotowane ciasto zostawić w misce i skropić wierzch ciasta oliwą z oliwek. Miskę z ciastem owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc lub nawet na 24h jeżeli focaccia pieczona będzie następnego dnia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na patelnię do smażenia AMT o średnicy 28cm, przykryć ściereczką i zostawić w takiej formie na pół godziny. Następnie ciasto uformować dłońmi na kształt i wielkość patelni. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 1,5h do ponownego wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania włączyć piekarnik i rozgrzać do temperatury 220 °C z grzałkami góra dół, bez termoobiegu. Ciasto powinno być miękkie i delikatne.
Wyrośnięte ciasto należy delikatnie posmarować oliwą i palcami zrobić delikatne wgłębienia. Dodać pomidorki koktajlowe, oliwki i mniejsze gałązki rozmarynu. Tak przygotowaną focaccię piec w patelni do smażenia AMT do momentu przez około 30 minut aż osiągnie złoty kolor,.
Gotową focaccię wyciągnąć z piekarnika i umieścić na silikonowej podkładce AMT, która jest odporna na wysokie temperatury. Foccacię posmarować masłem czosnkowym i podawać przestudzoną z ulubionymi dodatkami, takimi jak szynka dojrzewająca, czy też mozzarella.