Za oknem ponuro i słota, więc jest to doskonała pora, by nieco urozmaicić naszą dietę o rozgrzewające nas potrawy w optymistycznych kolorach. I właśnie dlatego mamy dla Was przepis na szybkie i uniwersalne Zielone Naleśniki od CzosnekWPomidorach, które smakują o każdej porze dnia i nocy 🙂
SKŁADNIKI
Naleśniki:
100 g mrożonego posiekanego szpinaku
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
1 duża łyżka masła rozpuszczonego
szczypta soli
Sos kurkowy:
posiekana cebula
świeże kurki
ser pleśniowy
50 ml płynnej śmietanki (użyłam 15%)
posiekana natka pietruszki
Dodatki:
starty na grubej tarce ser Cheddar
plastry dobrej szynki
rukola
– Ciasto na naleśniki: Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę na sitku. Pozostałe składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować – najlepiej blenderem, tak aby ciasto było idealnie gładkie. Odstawić na bok.
– Sos kurkowy: W patelni do smażenia AMT zeszklić na maśle cebulę, dodać kurki. Doprawić pieprzem i solą. Smażyć mieszając około 3 minut. Dodać pokruszony ser pleśniowy oraz śmietankę. Dusić, aż rozpuści się ser. Na koniec posypać natką pietruszki.
– Naleśniki smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni do naleśników z nieprzywieralną powłoką LOTAN®.
– Usmażonego naleśnika położyć na rozgrzaną patelnię i dodać ser Cheddar. PO rozpuszczeniu dodać plasterki szynki oraz rukolę.
– Naleśnika złożyć i na wierzch położyć kurki w sosie serowym.
SMACZNEGO!
Dlaczego najlepsi kucharze na świecie polecają produkty AMT Best Pan?
Innowacyjna i nieprzywieralna powłoka LOTAN® – która daje możliwość smażenia bez tłuszczu,
Każdy produkt AMT Best Pan, w tym patelnię do smażenia, można używać do zapiekania w piekarniku – wystarczy tylko odpiąć rączkę – Gotuj, smaż, zapiekaj w jednym naczyniu,
Oszczędność czasu oraz pieniędzy – odpowiednio dobrana grubość naszych patelni (8-10mm), pozwala na szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła, nie tylko na dnie, ale także na ściankach naszych produktów. Dzięki temu czas gotowania jest krótszy do ok. 20%! Produkty AMT szybciej się nagrzewają, szybciej smażą i zużywają nawet do 40% mniej energii! Nasze produkty są energooszczędne tj. pozostają ciepłe na długo po zdjęciu ich z kuchenki, co dowodzi efektywności energetycznej,
Produkty AMT zaprojektowane są na długie lata użytkowania – gwarancja 25 lat na równość dna naczynia,
Każda z naszych patelni jest dostępna z odpinaną rączką! Możesz z łatwością układać wiele naczyń kuchennych w jednym miejscu i wygodnie przechowywać je w kuchni. Zajmują tyle samo miejsca, co zwykły talerz.
Łatwość w czyszczeniu – każdy nasz produkt można zmywać w zmywarce. Jednak dzięki nieprzywieralnej powłoce LOTAN® czyszczenie jest banalnie proste!
Przepis: Zielone naleśniki szpinakowe
Za oknem ponuro i słota, więc jest to doskonała pora, by nieco urozmaicić naszą dietę o rozgrzewające nas potrawy w optymistycznych kolorach. I właśnie dlatego mamy dla Was przepis na szybkie i uniwersalne Zielone Naleśniki od CzosnekWPomidorach, które smakują o każdej porze dnia i nocy 🙂
SKŁADNIKI
Naleśniki:
100 g mrożonego posiekanego szpinaku
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
1 duża łyżka masła rozpuszczonego
szczypta soli
Sos kurkowy:
posiekana cebula
świeże kurki
ser pleśniowy
50 ml płynnej śmietanki (użyłam 15%)
posiekana natka pietruszki
Dodatki:
starty na grubej tarce ser Cheddar
plastry dobrej szynki
rukola
Do przygotowania zielonych naleśników użyj: patelni do smażenia AMT lub patelni do naleśników AMT
PRZYGOTOWANIE:
– Ciasto na naleśniki: Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę na sitku. Pozostałe składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować – najlepiej blenderem, tak aby ciasto było idealnie gładkie. Odstawić na bok.
– Sos kurkowy: W patelni do smażenia AMT zeszklić na maśle cebulę, dodać kurki. Doprawić pieprzem i solą. Smażyć mieszając około 3 minut. Dodać pokruszony ser pleśniowy oraz śmietankę. Dusić, aż rozpuści się ser. Na koniec posypać natką pietruszki.
– Naleśniki smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni do naleśników z nieprzywieralną powłoką LOTAN®.
– Usmażonego naleśnika położyć na rozgrzaną patelnię i dodać ser Cheddar. PO rozpuszczeniu dodać plasterki szynki oraz rukolę.
– Naleśnika złożyć i na wierzch położyć kurki w sosie serowym.
SMACZNEGO!
Dlaczego najlepsi kucharze na świecie polecają produkty AMT Best Pan?