Nad wzmocnieniem odporności pracujemy przez cały rok – także kulinarnie. Co więc powinno znaleźć się w kuchni fana zdrowych, sezonowych potraw, które wzmocnią odporność?
Polskie skarby kulinarne, czyli czosnek i cebula
Nie musisz być fanem czosnkowego aromatu, ale z pewnością zdajesz sobie sprawę z wielu dobrodziejstw, które niesienie to niepozorne warzywo. Właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i grzybobójcze to dopiero początek. Czosnek jest “bombą” antyutleniaczy, czyli substancji przyspieszających usuwanie tzw. wolnych rodników z organizmu. Posiada także bogaty zestaw witamin – A, B1, B2, C – oraz magnez, potas, wapń.
Używasz czosnku jedynie do smażenia? W sezonie jesiennym postaw także na wersję surową – posiekany ząbek czosnku możesz dodać do np. do sałatek.
W Twojej kuchni nie powinno także zabraknąć cebuli, czyli bogatego źródła antyoksydantów, cynku, kwasu foliowego, potasu i żelaza. Związki siarki zawarte w warzywach cebulowych posiadają właściwości wspomagające naturalne budowanie odporności.
Bezcenna kwaskowatość
Królową zdrowej, jesienno-zimowej kuchni jest zdecydowanie witamina C, więc pewnie zastanawiasz się gdzie znaleźć jej najbogatsze źródła? Cytryna to pierwszy, oczywisty wybór, ale warto także korzystać z typowo polskich „superfoods”, bogatych w witaminę C. W zdrowej kuchni sezonowej powinny pojawić się m.in.:
owoce dzikiej róży
owoce pigwy pospolitej – duże, żółte i bardzo twarde, przypominające jabłko, często mylone z pigwowcem
owoce pigwowca – twardy, intensywnie kwaśny, mały owoc o żółtawym odcieniu; średnia zawartością witaminy C porównywalna z cytrusami
aronia – cierpki, czarny owoc, bogaty we flawonoidy, witaminę E i witaminy B
owoce czarnego bzu – bogate źródło flawonoidów.
Owoce te możemy spożywać pod postacią soków, syropów, dżemów, jako zdrowy dodatek do herbat czarnych lub ziołowych. Idealnym uzupełnieniem zdrowych, rozgrzewających napojów „na lepszą odporność” będzie naturalny miód. Pamiętajmy, aby dodawać go do napojów o temperaturze letniej.
Witaminę C znajdziesz także w warzywach kapustowatych, szpinaku, pietruszce, czerwonej i zielonej papryce oraz w jarmużu.
Ogrzewamy i rozgrzewamy
Rozgrzewające potrawy to naturalna „broń” na spadającą temperaturę, pierwsze chłody i jesienną pluchę.
Zdrowy, jesienny jadłospis warto więc uzupełnić o miód, imbir i pakiet rozgrzewających przypraw. Warto pamiętać, że przyprawy te można dawać dodawać zarówno do mięs, ryb, zapiekanek, jak i gorących napojów oraz wypieków.
Sprawdź, których z nich brakuje w Twojej kuchni:
sproszkowana papryczka chilli
pieprz cayenne
mieszanki przypraw – garam masala, harissa
chrzan
kurkuma
kardamon
kminek
cząber
goździki
cynamon.
“Syntetyczne słońce” i kwasy nienasycone
Witamina D to kolejny oczywisty składnik, który powinien obowiązkowo znaleźć się w jesiennej diecie. Jest to kolejny składnik o potwierdzonych badaniami właściwościach prozdrowotnych, obniżający poziom tzw. złego cholesterolu i wspierający działanie układu immunologicznego.
Jesienią na nasze stoły powinny koniecznie powrócić dania rybne. Sprawdzonym, bogatym źródłem tej witaminy są m.in. śledzie i sardynki oraz tłuste ryby morskie. Mięso ryb morskich dostarczy także niezbędnej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowy omega-3.
Weganie z kolei powinni sięgnąć po niektóre odmiany grzybów: pieczarki, borowiki szlachetne, kurki jadalne i grzyby shiitake.
To warto mieć w kuchni na jesień! Składniki, które poprawią Twoją odporność
Nad wzmocnieniem odporności pracujemy przez cały rok – także kulinarnie. Co więc powinno znaleźć się w kuchni fana zdrowych, sezonowych potraw, które wzmocnią odporność?
Polskie skarby kulinarne, czyli czosnek i cebula
Nie musisz być fanem czosnkowego aromatu, ale z pewnością zdajesz sobie sprawę z wielu dobrodziejstw, które niesienie to niepozorne warzywo. Właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i grzybobójcze to dopiero początek. Czosnek jest “bombą” antyutleniaczy, czyli substancji przyspieszających usuwanie tzw. wolnych rodników z organizmu. Posiada także bogaty zestaw witamin – A, B1, B2, C – oraz magnez, potas, wapń.
Używasz czosnku jedynie do smażenia? W sezonie jesiennym postaw także na wersję surową – posiekany ząbek czosnku możesz dodać do np. do sałatek.
W Twojej kuchni nie powinno także zabraknąć cebuli, czyli bogatego źródła antyoksydantów, cynku, kwasu foliowego, potasu i żelaza. Związki siarki zawarte w warzywach cebulowych posiadają właściwości wspomagające naturalne budowanie odporności.
Bezcenna kwaskowatość
Królową zdrowej, jesienno-zimowej kuchni jest zdecydowanie witamina C, więc pewnie zastanawiasz się gdzie znaleźć jej najbogatsze źródła? Cytryna to pierwszy, oczywisty wybór, ale warto także korzystać z typowo polskich „superfoods”, bogatych w witaminę C. W zdrowej kuchni sezonowej powinny pojawić się m.in.:
Owoce te możemy spożywać pod postacią soków, syropów, dżemów, jako zdrowy dodatek do herbat czarnych lub ziołowych. Idealnym uzupełnieniem zdrowych, rozgrzewających napojów „na lepszą odporność” będzie naturalny miód. Pamiętajmy, aby dodawać go do napojów o temperaturze letniej.
Witaminę C znajdziesz także w warzywach kapustowatych, szpinaku, pietruszce, czerwonej i zielonej papryce oraz w jarmużu.
Ogrzewamy i rozgrzewamy
Rozgrzewające potrawy to naturalna „broń” na spadającą temperaturę, pierwsze chłody i jesienną pluchę.
Zdrowy, jesienny jadłospis warto więc uzupełnić o miód, imbir i pakiet rozgrzewających przypraw. Warto pamiętać, że przyprawy te można dawać dodawać zarówno do mięs, ryb, zapiekanek, jak i gorących napojów oraz wypieków.
Sprawdź, których z nich brakuje w Twojej kuchni:
“Syntetyczne słońce” i kwasy nienasycone
Witamina D to kolejny oczywisty składnik, który powinien obowiązkowo znaleźć się w jesiennej diecie. Jest to kolejny składnik o potwierdzonych badaniami właściwościach prozdrowotnych, obniżający poziom tzw. złego cholesterolu i wspierający działanie układu immunologicznego.
Jesienią na nasze stoły powinny koniecznie powrócić dania rybne. Sprawdzonym, bogatym źródłem tej witaminy są m.in. śledzie i sardynki oraz tłuste ryby morskie. Mięso ryb morskich dostarczy także niezbędnej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowy omega-3.
Weganie z kolei powinni sięgnąć po niektóre odmiany grzybów: pieczarki, borowiki szlachetne, kurki jadalne i grzyby shiitake.