Marzysz o chrupkich, delikatnie obsmażonych warzywach z grilla? Nie czekaj na początek sezonu letniego – wystarczy, że wykorzystasz grillową patelnię! Zobacz, jak z jej pomocą wydobyć najlepsze smaki i aromaty z grillowanych warzyw.
Warzywa z grilla w wersji „sauté”
Dania z grilla nie zawsze muszą być mocno opieczone i doprawione. Profesjonalna patelnia grillowa – np. model patelni BBQ AMT – umożliwi Ci błyskawiczne przygotowanie świeżych warzyw bez dodatku oleju. Możesz smażyć szybko i zdrowo, a chrupiącą skórkę uzyskasz bez dodatku tłuszczu! Wyobraź sobie doskonale obsmażone, grubo pokrojone plastry cukinii, dyni, marchewki lub bakłażana. Do uzyskania idealnego smaku wystarczy tylko odrobina Twoich ulubionych ziół. Nie musisz martwić się o pryskający olej i zadymioną kuchnię!
Grillowane warzywa marynowane
Wersja nieco bardziej czasochłonna, wymagająca przygotowania aromatycznej marynaty. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z patelnią grillową, przetestuj kilka przepisów marynat i sprawdź, który najbardziej przypadnie Ci do gustu. Większość powstaje na bazie takich składników jak: oliwa z oliwek, ocet winny, ocet balsamiczny, sos sojowy, sok z cytryny. O finalnym efekcie decydują proporcje i kombinacje przypraw: czosnku, soli, pieprzu, słodkiej lub pikantnej papryki i ziół prowansalskich. Długość marynowania zależy od typu warzyw i marynaty – przyjmuje się, że 1 godzina to najkrótszy czas na to, aby sos wniknął w głąb miąższu warzyw.
Grillowane warzywa z dodatkiem oleju
Opcja grillowania na niewielkiej ilości oleju sprawdzi się, gdy zależy Ci na intensywnym smaku dania. Warzywa stają się bardziej chrupkie, a miąższ pozostaje miękki i delikatny. Do grillowania na patelni możesz użyć niewielkiej ilości oleju kokosowego, ryżowego, sezamowego lub oliwy z oliwek. Im mniej tłuszczu, tym zdrowsza potrawa.
Grillowanie warzyw na brytfannie
Co zrobić, gdy w trakcie grillowania zacznie wypływać nadmiar marynaty? Jak zachować się, gdy wlejesz za dużo oleju?
Ciekawym rozwiązaniem, sprawdzonym w branży gastronomicznej, jest smażenie warzyw na brytfannie/pokrywie 2w1 z grillowym wzorem – naczynie znajdziesz w ofercie AMT. Wnętrze brytfanny jest wykonane w taki sposób, aby tłuszcz gromadził się pomiędzy żeberkami. Nadmiar oleju, wypływającej marynaty lub soków warzywnych można bezpiecznie usunąć dzięki wyprofilowanemu lejkowi. Grillowane warzywa pozostają chrupkie, delikatne i soczyste – bez tłustego posmaku!
Grillowane warzywa w kilku odsłonach
Marzysz o chrupkich, delikatnie obsmażonych warzywach z grilla? Nie czekaj na początek sezonu letniego – wystarczy, że wykorzystasz grillową patelnię! Zobacz, jak z jej pomocą wydobyć najlepsze smaki i aromaty z grillowanych warzyw.
Warzywa z grilla w wersji „sauté”
Dania z grilla nie zawsze muszą być mocno opieczone i doprawione. Profesjonalna patelnia grillowa – np. model patelni BBQ AMT – umożliwi Ci błyskawiczne przygotowanie świeżych warzyw bez dodatku oleju. Możesz smażyć szybko i zdrowo, a chrupiącą skórkę uzyskasz bez dodatku tłuszczu! Wyobraź sobie doskonale obsmażone, grubo pokrojone plastry cukinii, dyni, marchewki lub bakłażana. Do uzyskania idealnego smaku wystarczy tylko odrobina Twoich ulubionych ziół. Nie musisz martwić się o pryskający olej i zadymioną kuchnię!
Grillowane warzywa marynowane
Wersja nieco bardziej czasochłonna, wymagająca przygotowania aromatycznej marynaty. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z patelnią grillową, przetestuj kilka przepisów marynat i sprawdź, który najbardziej przypadnie Ci do gustu. Większość powstaje na bazie takich składników jak: oliwa z oliwek, ocet winny, ocet balsamiczny, sos sojowy, sok z cytryny. O finalnym efekcie decydują proporcje i kombinacje przypraw: czosnku, soli, pieprzu, słodkiej lub pikantnej papryki i ziół prowansalskich. Długość marynowania zależy od typu warzyw i marynaty – przyjmuje się, że 1 godzina to najkrótszy czas na to, aby sos wniknął w głąb miąższu warzyw.
Grillowane warzywa z dodatkiem oleju
Opcja grillowania na niewielkiej ilości oleju sprawdzi się, gdy zależy Ci na intensywnym smaku dania. Warzywa stają się bardziej chrupkie, a miąższ pozostaje miękki i delikatny. Do grillowania na patelni możesz użyć niewielkiej ilości oleju kokosowego, ryżowego, sezamowego lub oliwy z oliwek. Im mniej tłuszczu, tym zdrowsza potrawa.
Grillowanie warzyw na brytfannie
Co zrobić, gdy w trakcie grillowania zacznie wypływać nadmiar marynaty? Jak zachować się, gdy wlejesz za dużo oleju?
Ciekawym rozwiązaniem, sprawdzonym w branży gastronomicznej, jest smażenie warzyw na brytfannie/pokrywie 2w1 z grillowym wzorem – naczynie znajdziesz w ofercie AMT. Wnętrze brytfanny jest wykonane w taki sposób, aby tłuszcz gromadził się pomiędzy żeberkami. Nadmiar oleju, wypływającej marynaty lub soków warzywnych można bezpiecznie usunąć dzięki wyprofilowanemu lejkowi. Grillowane warzywa pozostają chrupkie, delikatne i soczyste – bez tłustego posmaku!