Wbrew pozorom, typowa patelnia wok jest narzędziem wysoce uniwersalnym i dość prostym w obsłudze. Sprawdź, do czego ją wykorzystać i jak robić to prawidłowo.
Głęboka patelnia w kształcie półokrągłej misy to bazowe narzędzie w kuchniach azjatyckich. Pierwsze skojarzenie z wokiem? Chiński szef kuchni, który z mistrzowską sprawnością miesza i podrzuca naczynie wypełnione kiełkami, mięsem czy ryżową potrawką. Zapewne już wiesz, że tradycyjny wok chiński jest idealnie wypukły. W kuchni europejskiej przyjął się wok półokrągły z niewielką, płaską podstawką. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy smażyć zarówno na tradycyjnych, gazowych palnikach, jak i na płytach indukcyjnych.
Do czego służy wok?
Przede wszystkim do szybkiego smażenia z minimalną ilością tłuszczu. Kluczową zaletą naczynia jest uniwersalność zastosowania. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że na woku usmażysz prawie wszystko: mięso, owoce morza i warzywa. Naczynie możesz wykorzystać także do gotowania zup! Większość modeli woków można z powodzeniem użyć do duszenia potraw na parze.
Jak prawidłowo smażyć na woku?
Pierwszy krok do sukcesu to równomiernie rozgrzana podstawa woka i jego ścianek. Drugi to szybkie podgrzanie niewielkiej ilości oleju – ten proces możesz pominąć w zależności od tego, z jakiego naczynia korzystasz. Trzeci etap to bardzo sprawny proces podsmażania składników, często określany mianem „smażenia w ruchu”. W przeciwieństwie do standardowych, płaskich patelni, wypełnionego woka nigdy nie możesz zostawić w bezruchu. Koniecznym jest nieustanne mieszanie i wyczucie momentu, w którym do potrawy należy dodać kolejny składnik.
Dania stir fry – w wolnym tłumaczeniu potrawy „do smażenia w trakcie mieszania”. W tej kategorii polecamy kultowe dania kuchni azjatyckiej – od wołowiny z papryką po smażony ryż z kurczakiem. Wybór jest ogromny, a przy komponowaniu składników stir fry ogranicza Cię tylko fantazja. Chcesz smażyć krewetki? Proszę bardzo. Myślisz o aromatycznym, smażonym szpinaku? Wystarczy kilka sekund, aby wykreować pachnące danie.
Dania duszone na parze – kolejne rozwiązanie oczywiste dla kuchni chińskiej, mniej popularne w kuchniach zachodnich. Wok to ciekawa, ale równie skuteczna alternatywa dla tradycyjnych parowarów. Patelnia będzie wymagać dodatkowej nakładki do rozmieszczenia produktów.
Dania duszone i pieczone – jeśli posługujesz się wokiem z odpinanym uchwytem – np. flagowym modelem woka 32 cm marki AMT – możliwości wykorzystania naczynia poszerzają się. Jeśli wok ma solidny, aluminiowy korpus i nieprzywierająca powłokę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przetestować go w domowym piekarniku. Uwaga: w woku przygotujesz także tradycyjną, zdrową zupę!
Na koniec krótkie podsumowanie, które powinno przekonać Cię do przetestowania profesjonalnej patelni wok.
Patelnia typu wok: jak możesz wykorzystać ją w swojej kuchni?
Wbrew pozorom, typowa patelnia wok jest narzędziem wysoce uniwersalnym i dość prostym w obsłudze. Sprawdź, do czego ją wykorzystać i jak robić to prawidłowo.
Głęboka patelnia w kształcie półokrągłej misy to bazowe narzędzie w kuchniach azjatyckich. Pierwsze skojarzenie z wokiem? Chiński szef kuchni, który z mistrzowską sprawnością miesza i podrzuca naczynie wypełnione kiełkami, mięsem czy ryżową potrawką. Zapewne już wiesz, że tradycyjny wok chiński jest idealnie wypukły. W kuchni europejskiej przyjął się wok półokrągły z niewielką, płaską podstawką. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy smażyć zarówno na tradycyjnych, gazowych palnikach, jak i na płytach indukcyjnych.
Do czego służy wok?
Przede wszystkim do szybkiego smażenia z minimalną ilością tłuszczu. Kluczową zaletą naczynia jest uniwersalność zastosowania. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że na woku usmażysz prawie wszystko: mięso, owoce morza i warzywa. Naczynie możesz wykorzystać także do gotowania zup! Większość modeli woków można z powodzeniem użyć do duszenia potraw na parze.
Jak prawidłowo smażyć na woku?
Pierwszy krok do sukcesu to równomiernie rozgrzana podstawa woka i jego ścianek. Drugi to szybkie podgrzanie niewielkiej ilości oleju – ten proces możesz pominąć w zależności od tego, z jakiego naczynia korzystasz. Trzeci etap to bardzo sprawny proces podsmażania składników, często określany mianem „smażenia w ruchu”. W przeciwieństwie do standardowych, płaskich patelni, wypełnionego woka nigdy nie możesz zostawić w bezruchu. Koniecznym jest nieustanne mieszanie i wyczucie momentu, w którym do potrawy należy dodać kolejny składnik.
Zobacz patelnie wok, dostępne w ofercie AMT Gastroguss
Idealne potrawy do przyrządzania na woku
Dania stir fry – w wolnym tłumaczeniu potrawy „do smażenia w trakcie mieszania”. W tej kategorii polecamy kultowe dania kuchni azjatyckiej – od wołowiny z papryką po smażony ryż z kurczakiem. Wybór jest ogromny, a przy komponowaniu składników stir fry ogranicza Cię tylko fantazja. Chcesz smażyć krewetki? Proszę bardzo. Myślisz o aromatycznym, smażonym szpinaku? Wystarczy kilka sekund, aby wykreować pachnące danie.
Dania duszone na parze – kolejne rozwiązanie oczywiste dla kuchni chińskiej, mniej popularne w kuchniach zachodnich. Wok to ciekawa, ale równie skuteczna alternatywa dla tradycyjnych parowarów. Patelnia będzie wymagać dodatkowej nakładki do rozmieszczenia produktów.
Dania duszone i pieczone – jeśli posługujesz się wokiem z odpinanym uchwytem – np. flagowym modelem woka 32 cm marki AMT – możliwości wykorzystania naczynia poszerzają się. Jeśli wok ma solidny, aluminiowy korpus i nieprzywierająca powłokę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przetestować go w domowym piekarniku. Uwaga: w woku przygotujesz także tradycyjną, zdrową zupę!
Na koniec krótkie podsumowanie, które powinno przekonać Cię do przetestowania profesjonalnej patelni wok.
2 odpowiedzi do “Patelnia typu wok: jak możesz wykorzystać ją w swojej kuchni?”
Pingback: Pomysły na świąteczny prezent dla miłośników gotowania | AMT Gastroguss Polska
Pingback: Kompletujemy wyposażenie kuchni: jakie naczynia warto mieć? | AMT Gastroguss Polska
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.