Smacznie, aromatycznie i z pieprzną nutą. Oto kilka pomysłów na proste potrawy, które urozmaicą walentynkowy wieczór. W składnikach nie zabraknie mniej i bardziej znanych, naturalnych afrodyzjaków.
1. Kremowa zupa borowikowa z nutą truflową
Danie z dodatkiem prawdziwych trufli może być początkiem prawdziwie królewskiej uczty. Opcja mniej kosztowna – ale wciąż bardzo aromatyczna – uwzględnia wykorzystanie pachnącej oliwy truflowej. Bazą zupy będzie ok. 600 g drobno pokrojonych prawdziwków. Smażymy je w małym garnku na oliwie, dodając posiekany ząbek czosnku i cebulę pokrojoną w kostkę. Całość należy doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Po ok. 10 minutach grzyby należy zalać bulionem mięsnym (ok. 800 ml), a po doprowadzeniu do wrzenia gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zupę miksujemy, dodając 3 małe łyżki serka mascarpone dla uzyskania gęstej konsystencji. O ostatecznym smaku dania zadecydują dodatki, np. posiekane płatki prawdziwych trufli (w wersji „ekstra”) lub dodatek kilku łyżek oliwy truflowej. Zupę dekorujemy świeżą zieleniną.
2. Makaron z krewetkami i bakłażanem
Krewetki są od dawna uważane za jeden z najbardziej smacznych afrodyzjaków z kategorii „owoce morza”. Bakłażan to zdrowe warzywo posiadające wiele cennych składników (potas, witaminy z grupy B, żelazo), które wpływają na podniesienie libido.
Jako baza dania sprawdzi się ok. 250 g dowolnego typu makaronu, np. spaghetti lub tagliatelle. Pozostałe składniki można smażyć – w zależności od własnych preferencji smakowych – na patelni grillowej lub w rondelku na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Bakłażana należy pokroić w kostkę lub w plastry (wersja na patelnię grillową) i lekko podsmażyć, dodając 2 ząbki posiekanego czosnku oraz kilka czarnych oliwek. Gdy bakłażan jest już delikatnie zrumieniony, dodajemy krewetki (ok. 250-300 g krewetek królewskich). Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną suszonego tymianku i bazylii. Gotowe danie można podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Prosta, pyszna potrawa dla dwojga.
3. Czekoladowy mus z pestkami granatu
Idealny pomysł na prosty walentynkowy deser. Łączy w sobie dwa składniki powszechnie uznane za skuteczne, a przy tym niezwykle smaczne afrodyzjaki. Mowa o czekoladzie (najlepiej z zawartością kakao powyżej 70%) i soczystych pestkach granatu.
Szybki, czekoladowy mus dla dwojga przygotujesz z 3-4 jajek, ok. 50 g masła i ok. 200 g czekolady – dla bardziej pikantnego smaku warto wybrać tabliczkę gorzką. Czekoladę z masłem należy rozpuścić w kąpieli wodnej, białka ubić na pianę, a żółtka z cukrem wymieszać na kogel mogel. Do masy z żółtek stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę, a następnie ubitą pianę białkową. Gotowy mus wymaga schłodzenia w lodówce przez ok. 2 godziny. Całość podajemy ze świeżo wyłuskanymi pestkami granatu. Danie można dodatkowo ozdobić płatkami czekoladowymi lub posiekanymi płatkami migdałów.
Walentynki z AMT: pomysły i przepisy na potrawy dla dwojga
Smacznie, aromatycznie i z pieprzną nutą. Oto kilka pomysłów na proste potrawy, które urozmaicą walentynkowy wieczór. W składnikach nie zabraknie mniej i bardziej znanych, naturalnych afrodyzjaków.
1. Kremowa zupa borowikowa z nutą truflową
Danie z dodatkiem prawdziwych trufli może być początkiem prawdziwie królewskiej uczty. Opcja mniej kosztowna – ale wciąż bardzo aromatyczna – uwzględnia wykorzystanie pachnącej oliwy truflowej. Bazą zupy będzie ok. 600 g drobno pokrojonych prawdziwków. Smażymy je w małym garnku na oliwie, dodając posiekany ząbek czosnku i cebulę pokrojoną w kostkę. Całość należy doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Po ok. 10 minutach grzyby należy zalać bulionem mięsnym (ok. 800 ml), a po doprowadzeniu do wrzenia gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zupę miksujemy, dodając 3 małe łyżki serka mascarpone dla uzyskania gęstej konsystencji. O ostatecznym smaku dania zadecydują dodatki, np. posiekane płatki prawdziwych trufli (w wersji „ekstra”) lub dodatek kilku łyżek oliwy truflowej. Zupę dekorujemy świeżą zieleniną.
2. Makaron z krewetkami i bakłażanem
Krewetki są od dawna uważane za jeden z najbardziej smacznych afrodyzjaków z kategorii „owoce morza”. Bakłażan to zdrowe warzywo posiadające wiele cennych składników (potas, witaminy z grupy B, żelazo), które wpływają na podniesienie libido.
Jako baza dania sprawdzi się ok. 250 g dowolnego typu makaronu, np. spaghetti lub tagliatelle. Pozostałe składniki można smażyć – w zależności od własnych preferencji smakowych – na patelni grillowej lub w rondelku na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Bakłażana należy pokroić w kostkę lub w plastry (wersja na patelnię grillową) i lekko podsmażyć, dodając 2 ząbki posiekanego czosnku oraz kilka czarnych oliwek. Gdy bakłażan jest już delikatnie zrumieniony, dodajemy krewetki (ok. 250-300 g krewetek królewskich). Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną suszonego tymianku i bazylii. Gotowe danie można podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Prosta, pyszna potrawa dla dwojga.
3. Czekoladowy mus z pestkami granatu
Idealny pomysł na prosty walentynkowy deser. Łączy w sobie dwa składniki powszechnie uznane za skuteczne, a przy tym niezwykle smaczne afrodyzjaki. Mowa o czekoladzie (najlepiej z zawartością kakao powyżej 70%) i soczystych pestkach granatu.
Szybki, czekoladowy mus dla dwojga przygotujesz z 3-4 jajek, ok. 50 g masła i ok. 200 g czekolady – dla bardziej pikantnego smaku warto wybrać tabliczkę gorzką. Czekoladę z masłem należy rozpuścić w kąpieli wodnej, białka ubić na pianę, a żółtka z cukrem wymieszać na kogel mogel. Do masy z żółtek stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę, a następnie ubitą pianę białkową. Gotowy mus wymaga schłodzenia w lodówce przez ok. 2 godziny. Całość podajemy ze świeżo wyłuskanymi pestkami granatu. Danie można dodatkowo ozdobić płatkami czekoladowymi lub posiekanymi płatkami migdałów.
Smacznego!