Jajka faszerowane czy czekoladowe, pokryte prawdziwą skorupką? Chleb na słono czy na słodko? Wielkanoc na świecie zachwyca różnorodnością kulinarnych przysmaków – poznajcie niektóre z nich!
Aromatyczne pieczywo
Obowiązkowy element świątecznego stołu to tradycyjne wypieki. Na polskich stołach zagości chleb żytni, jedzony z odrobiną tartego chrzanu. W większości krajów europejskich wielkanocny chlebek przypomina jednak dobrze nam znaną, słodką chałkę.
Na niemieckich stołach króluje Osterfladen – słodki, drożdżowy placek udekorowany lukrem i płatkami migdałów. Holenderski, drożdżowy Paasstol jest gęsto nadziany bakaliami, kandyzowanymi wiśniami i marcepanową masą. W australijskim, świątecznym jadłospisie nie zabraknie hot cross buns. Brytyjczycy i Irlandczycy jedzą je tradycyjnie w Wielki Piątek (Good Friday). Małe, słodkie bułeczki, nadziane rodzynkami i suszonymi owocami posiadają charakterystyczny, wielkanocny symbol – biały krzyżyk.
Królewskie desery
Słodki, grecki chleb tsoureki ma formę zaplatanego wieńca lub gniazda, do którego wkłada się zabarwione na czerwono jajko (symbol śmierci i odrodzenia). Sekretem wypieku jest dodatek aromatycznej żywicy naturalnej (mastiha, „łzy Chios”) i sproszkowanych pestek dzikiej wiśni wonnej (mahleb).
Wyjątkowo oryginalną formę ma włoski przysmak Colomba Pasquale, zwany też Colomba di Pasqua. Bakaliowemu plackowi, nasączonemu likierem migdałowym nadaje się kształt gołębicy w locie.
Mieszkańcy krajów Bliskiego Wschodu częstują rodzinę i znajomych kruchymi ciasteczkami ma’amoul, wypełnionymi mieszanką daktyli i orzeszków pistacjowych. Na fińskich stołach pojawi się z kolei mämmi – deser z melasy, słodu i mąki żytniej, serwowany w małym, tekturowym pudełku (dawniej w foremce z brzozowej kory).
Jajko na słodko i na słono
Kluczowy element świątecznego stołu jest serwowany na wiele sposobów, a niektóre z nich są naprawdę fantazyjne. W najprostszej wersji jajka gotuje się na twardo lub podaje w wersji faszerowanej, opcja ekstra to wersja z kawiorem. Na południu Europy jajko na twardo jest tradycyjnym elementem dekoracyjnych, drożdżowych wypieków.
Casatiello napoletano to włoski, zaplatany chleb, nadziewany salami, kawałkami boczku i sera. Kluczowym elementem tego przysmaku są jajka na twardo w skorupce, ozdobnie „wplecione” w górną część drożdżowego wieńca.
Na wielu świątecznych stołach pojawią się też dekoracyjne jajka czekoladowe. Tradycja szukania jajek ukrytych w domu lub w ogrodzie to stały element wielkanocnych obyczajów w Wielkiej Brytanii i USA.
Smakoszom nietypowych, świątecznych słodyczy polecamy fińskie jajka Mignon, produkowane przez markę Fazer. Ten skandynawski przysmak wyróżnia się nietypową konstrukcją, składająca się z gęstego, nugatowego nadzienia, które umieszcza się w prawdziwej, jajecznej skorupce.
Co z mięsem i rybami?
Na wielkanocnych stołach zdecydowanie króluje pieczywo oraz nabiał. Potrawy mięsne i rybne zdają się być jedynie dodatkiem, choć pojawiają się wyjątki. Wśród tych warto wskazać m.in. pieczeń jagnięcą – obowiązkowe danie na włoskim i norweskim stole (Lammestek) – czy wielkanocną szynkę, królującą w domach amerykańskich. My zachwycamy się żurkiem z białą kiełbasą, Szwedzi będą smakować zapiekankę z ziemniaków, szprotek i cebuli – Janssons frestelse. Na stołach hiszpańskich pojawią się zapewne pikantne, panierowane filety z dorsza, serwowane z czerwoną papryką – czyli soldaditos de Pavia.Ormianie postawią na stole obowiązkowe danie ryżowe z bakaliami.
Ile krajów, tyle tradycji i kulinarnych inspiracji. Być może warto w tym roku wykorzystać je w tegorocznych przygotowaniach do świątecznej uczty?
Wielkanocne specjały kulinarne na świecie
Jajka faszerowane czy czekoladowe, pokryte prawdziwą skorupką? Chleb na słono czy na słodko? Wielkanoc na świecie zachwyca różnorodnością kulinarnych przysmaków – poznajcie niektóre z nich!
Aromatyczne pieczywo
Obowiązkowy element świątecznego stołu to tradycyjne wypieki. Na polskich stołach zagości chleb żytni, jedzony z odrobiną tartego chrzanu. W większości krajów europejskich wielkanocny chlebek przypomina jednak dobrze nam znaną, słodką chałkę.
Na niemieckich stołach króluje Osterfladen – słodki, drożdżowy placek udekorowany lukrem i płatkami migdałów. Holenderski, drożdżowy Paasstol jest gęsto nadziany bakaliami, kandyzowanymi wiśniami i marcepanową masą. W australijskim, świątecznym jadłospisie nie zabraknie hot cross buns. Brytyjczycy i Irlandczycy jedzą je tradycyjnie w Wielki Piątek (Good Friday). Małe, słodkie bułeczki, nadziane rodzynkami i suszonymi owocami posiadają charakterystyczny, wielkanocny symbol – biały krzyżyk.
Królewskie desery
Słodki, grecki chleb tsoureki ma formę zaplatanego wieńca lub gniazda, do którego wkłada się zabarwione na czerwono jajko (symbol śmierci i odrodzenia). Sekretem wypieku jest dodatek aromatycznej żywicy naturalnej (mastiha, „łzy Chios”) i sproszkowanych pestek dzikiej wiśni wonnej (mahleb).
Wyjątkowo oryginalną formę ma włoski przysmak Colomba Pasquale, zwany też Colomba di Pasqua. Bakaliowemu plackowi, nasączonemu likierem migdałowym nadaje się kształt gołębicy w locie.
Mieszkańcy krajów Bliskiego Wschodu częstują rodzinę i znajomych kruchymi ciasteczkami ma’amoul, wypełnionymi mieszanką daktyli i orzeszków pistacjowych. Na fińskich stołach pojawi się z kolei mämmi – deser z melasy, słodu i mąki żytniej, serwowany w małym, tekturowym pudełku (dawniej w foremce z brzozowej kory).
Jajko na słodko i na słono
Kluczowy element świątecznego stołu jest serwowany na wiele sposobów, a niektóre z nich są naprawdę fantazyjne. W najprostszej wersji jajka gotuje się na twardo lub podaje w wersji faszerowanej, opcja ekstra to wersja z kawiorem. Na południu Europy jajko na twardo jest tradycyjnym elementem dekoracyjnych, drożdżowych wypieków.
Casatiello napoletano to włoski, zaplatany chleb, nadziewany salami, kawałkami boczku i sera. Kluczowym elementem tego przysmaku są jajka na twardo w skorupce, ozdobnie „wplecione” w górną część drożdżowego wieńca.
Na wielu świątecznych stołach pojawią się też dekoracyjne jajka czekoladowe. Tradycja szukania jajek ukrytych w domu lub w ogrodzie to stały element wielkanocnych obyczajów w Wielkiej Brytanii i USA.
Smakoszom nietypowych, świątecznych słodyczy polecamy fińskie jajka Mignon, produkowane przez markę Fazer. Ten skandynawski przysmak wyróżnia się nietypową konstrukcją, składająca się z gęstego, nugatowego nadzienia, które umieszcza się w prawdziwej, jajecznej skorupce.
Co z mięsem i rybami?
Na wielkanocnych stołach zdecydowanie króluje pieczywo oraz nabiał. Potrawy mięsne i rybne zdają się być jedynie dodatkiem, choć pojawiają się wyjątki. Wśród tych warto wskazać m.in. pieczeń jagnięcą – obowiązkowe danie na włoskim i norweskim stole (Lammestek) – czy wielkanocną szynkę, królującą w domach amerykańskich. My zachwycamy się żurkiem z białą kiełbasą, Szwedzi będą smakować zapiekankę z ziemniaków, szprotek i cebuli – Janssons frestelse. Na stołach hiszpańskich pojawią się zapewne pikantne, panierowane filety z dorsza, serwowane z czerwoną papryką – czyli soldaditos de Pavia. Ormianie postawią na stole obowiązkowe danie ryżowe z bakaliami.
Ile krajów, tyle tradycji i kulinarnych inspiracji. Być może warto w tym roku wykorzystać je w tegorocznych przygotowaniach do świątecznej uczty?