Dla smakoszy ciast z jabłkami mamy dzisiaj przepis na cudownie rozpływający się w ustach Strudel z jabłkami polany przepysznym sosem waniliowym. Idealne ciasto na zimowe wieczory.
STRUDEL Z JABŁKAMI
Składniki na ciasto
200 g mąki pszennej typ 450
100 ml ciepłego mleka
1 żółtko
3 łyżki oleju lub roztopionego i wystudzonego masła
pół łyżeczki octu
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
Na wierzch rozwałkowanego ciasta dodatkowo potrzebne :
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
ok. 70 g bułki tartej
Składniki na nadzienie
3 duże jabłka, najlepiej kwaśna odmiana typu „reneta”
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko i 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta
Do garnka do duszenia wsypać przesianą przez sito mąkę. Dodać cukier puder, szczyptę soli, mleko, żółtko, pół łyżeczki octu oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką z miękkiego tworzywa.
Ciasto zagniatać rękoma tak, aby miało ono gładką i jednolitą fakturę. Na początku ciasto może się kleić, jednak podczas wyrabiania stanie się plastyczne i zacznie odrywać się od ścianek garnka oraz dłoni, dzięki czemu możecie uformować kulę. Wyrobione ciasto, należy przykryć ściereczką i odstawić na bok na około 30 minut.
W tym czasie warto przygotować nadzienie.
Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Obrane i wydrylowane jabłka pokroić w drobną kostkę. Do jabłek dodać odsączone i wystudzone rodzynki, posiekane orzechy włoskie, cynamon oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, tak aby jabłka puściły sok.
Rozłożyć dużą ścierkę na blat, oprószyć ją delikatnie mąką i rozwałkować na niej cienko ciasto, tak aby było widać przez nie ścierkę. Należy to robić bardzo delikatnie. W trakcie wałkowania, boki ciasta można wyrównywać nożem, aby miało równy kształt prostokąta.
Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać bułką tartą – zostawić z każdej strony brzegi 2-3 cm, tak by były posmarowane tylko masłem. Wyłożyć nadzienie na ciasto posypane bułką tartą.
Rozpocząć zwijanie ciasta od krótszych brzegów. Założyć boki na nadzienie z lewej i prawej strony, następnie jeden z dłuższych brzegów założyć na jabłka i zwinąć za pomocą ścierki w roladę.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do garnka AMT o średnicy 26 cm – który można wykorzystywać do gotowania, smażenia i zapiekania – posmarować rozmieszanym żółtkiem i mlekiem. Umieścić na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec około 40 minut z włączonymi grzałkami góra-dół.
SOS WANILIOWY
Składniki:
150 ml mleka
80 ml śmietany kremówki 30%
2 żółtka
1,5 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
Do garnka AMT o średnicy 16 cm wlać mleko, dodać śmietanę, laskę wanilii lub cukru waniliowego i zagotować. Po zagotowaniu usunąć laskę wanilii.
W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą, białą masę.
Mleko lekko przestudzić i bardzo powoli dodawać do masy jajecznej, cały czas ją mieszając, by się nie ścięła. Dzięki „dzióbkowi” w garnku AMT / Dzięki specjalnie wyprofilowanym ściankom garnka do mleka AMT, możecie łatwo kontrolować jak dużo mleka wlewacie do masy i być pewnym, że się ono nie rozleje.
Połączoną masę przelać do garnka i podgrzać do temperatury około 85°C ciągle mieszając. Sosu nie należy zagotowywać, gdyż może się zważyć. Gotowy sos przelać do naczynia i przechowywać w lodówce.
Sos waniliowy smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest to bardzo uniwersalny dodatek nie tylko do strudla z jabłkami, ale i innych deserów, czy też czy naleśników.
Gotowy strudel podawać z sosem waniliowym i bitą śmietaną. Jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Strudel z jabłkami polany sosem waniliowym
Dla smakoszy ciast z jabłkami mamy dzisiaj przepis na cudownie rozpływający się w ustach Strudel z jabłkami polany przepysznym sosem waniliowym. Idealne ciasto na zimowe wieczory.
STRUDEL Z JABŁKAMI
Składniki na ciasto
200 g mąki pszennej typ 450
100 ml ciepłego mleka
1 żółtko
3 łyżki oleju lub roztopionego i wystudzonego masła
pół łyżeczki octu
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
Na wierzch rozwałkowanego ciasta dodatkowo potrzebne :
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
ok. 70 g bułki tartej
Składniki na nadzienie
3 duże jabłka, najlepiej kwaśna odmiana typu „reneta”
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko i 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta
Do garnka do duszenia wsypać przesianą przez sito mąkę. Dodać cukier puder, szczyptę soli, mleko, żółtko, pół łyżeczki octu oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką z miękkiego tworzywa.
Ciasto zagniatać rękoma tak, aby miało ono gładką i jednolitą fakturę. Na początku ciasto może się kleić, jednak podczas wyrabiania stanie się plastyczne i zacznie odrywać się od ścianek garnka oraz dłoni, dzięki czemu możecie uformować kulę. Wyrobione ciasto, należy przykryć ściereczką i odstawić na bok na około 30 minut.
W tym czasie warto przygotować nadzienie.
Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Obrane i wydrylowane jabłka pokroić w drobną kostkę. Do jabłek dodać odsączone i wystudzone rodzynki, posiekane orzechy włoskie, cynamon oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, tak aby jabłka puściły sok.
Rozłożyć dużą ścierkę na blat, oprószyć ją delikatnie mąką i rozwałkować na niej cienko ciasto, tak aby było widać przez nie ścierkę. Należy to robić bardzo delikatnie. W trakcie wałkowania, boki ciasta można wyrównywać nożem, aby miało równy kształt prostokąta.
Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać bułką tartą – zostawić z każdej strony brzegi 2-3 cm, tak by były posmarowane tylko masłem. Wyłożyć nadzienie na ciasto posypane bułką tartą.
Rozpocząć zwijanie ciasta od krótszych brzegów. Założyć boki na nadzienie z lewej i prawej strony, następnie jeden z dłuższych brzegów założyć na jabłka i zwinąć za pomocą ścierki w roladę.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do garnka AMT o średnicy 26 cm – który można wykorzystywać do gotowania, smażenia i zapiekania – posmarować rozmieszanym żółtkiem i mlekiem. Umieścić na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec około 40 minut z włączonymi grzałkami góra-dół.
SOS WANILIOWY
Składniki:
150 ml mleka
80 ml śmietany kremówki 30%
2 żółtka
1,5 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
Do garnka AMT o średnicy 16 cm wlać mleko, dodać śmietanę, laskę wanilii lub cukru waniliowego i zagotować. Po zagotowaniu usunąć laskę wanilii.
W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą, białą masę.
Mleko lekko przestudzić i bardzo powoli dodawać do masy jajecznej, cały czas ją mieszając, by się nie ścięła. Dzięki „dzióbkowi” w garnku AMT / Dzięki specjalnie wyprofilowanym ściankom garnka do mleka AMT, możecie łatwo kontrolować jak dużo mleka wlewacie do masy i być pewnym, że się ono nie rozleje.
Połączoną masę przelać do garnka i podgrzać do temperatury około 85°C ciągle mieszając. Sosu nie należy zagotowywać, gdyż może się zważyć. Gotowy sos przelać do naczynia i przechowywać w lodówce.
Sos waniliowy smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest to bardzo uniwersalny dodatek nie tylko do strudla z jabłkami, ale i innych deserów, czy też czy naleśników.
Gotowy strudel podawać z sosem waniliowym i bitą śmietaną. Jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno.