Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. A smaczne śniadanie gwarantuje wspaniały start kolejnego dnia. Grzanki z pastą z sera feta oraz karmelizowaną gruszką przyrządzane na patelni do smażenia AMT z nieprzywieralną powłoką LOTAN to doskonały pomysł na nieśpieszne i przepyszne śniadanie. Możecie je także przygotować jako lekką przekąskę w ciągu dnia. Wasz wybór. My jesteśmy pewni, że się im nie oprzecie.
Składniki na 4-6 grzanek
4-6 kromek bagietki lub chleba
3 wydrylowane gruszki
1 łyżka miodu
pół szklanki wody
1 łyżka masła
ćwiartka cytryny
1 granat
garść prażonych orzechów włoskich
Pasta na bazie fety:
200 g sera typu feta (jeśli feta nie należy do Twoich ulubionych serów, można ją zmienić na serek typu „Philadelphia”)
150g jogurtu naturalnego
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Bagietkę lub chleb pokroić na kromki i zrumienić z każdej strony na patelni do smażenia AMT.
Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucić wydrylowane i przekrojone na ćwiartki gruszki. Owoce podlać wodą i gotować do momentu aż lekko zmiękną, a woda prawie w całości odparuje. Dodać miód, a po chwili wycisnąć cytrynę. Mieszać, aż zaczną się delikatnie karmelizować. Dodać masło i delikatnie wymieszać. Zdjąć patelnię z palnika, wystudzić.
W miseczce rozkruszyć ser feta widelcem. Dodać jogurt, doprawić pieprzem i wymieszać.
Grzanki posmarować pastą z sera feta i ułożyć na nich skarmelizowane gruszki. Całość można posypać ziarnami granatu, pokruszonymi orzechami włoskimi oraz kiełkami groszku cukrowego.
Grzanki z karmelizowaną gruszką i pastą z sera feta
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. A smaczne śniadanie gwarantuje wspaniały start kolejnego dnia. Grzanki z pastą z sera feta oraz karmelizowaną gruszką przyrządzane na patelni do smażenia AMT z nieprzywieralną powłoką LOTAN to doskonały pomysł na nieśpieszne i przepyszne śniadanie. Możecie je także przygotować jako lekką przekąskę w ciągu dnia. Wasz wybór. My jesteśmy pewni, że się im nie oprzecie.
Składniki na 4-6 grzanek
Pasta na bazie fety:
Sposób przygotowania
Bagietkę lub chleb pokroić na kromki i zrumienić z każdej strony na patelni do smażenia AMT.
Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucić wydrylowane i przekrojone na ćwiartki gruszki. Owoce podlać wodą i gotować do momentu aż lekko zmiękną, a woda prawie w całości odparuje. Dodać miód, a po chwili wycisnąć cytrynę. Mieszać, aż zaczną się delikatnie karmelizować. Dodać masło i delikatnie wymieszać. Zdjąć patelnię z palnika, wystudzić.
W miseczce rozkruszyć ser feta widelcem. Dodać jogurt, doprawić pieprzem i wymieszać.
Grzanki posmarować pastą z sera feta i ułożyć na nich skarmelizowane gruszki. Całość można posypać ziarnami granatu, pokruszonymi orzechami włoskimi oraz kiełkami groszku cukrowego.
Smacznego!