Naszła Was ogromna ochota na ciasto, jednak nie macie piekarnika? Mamy dla Was rozwiązanie!
Świetną alternatywą dla tradycyjnego ciasta pieczonego w piekarniku jest ciasto w całości przygotowane na patelni. I nie mamy tutaj na myśli wstawienia surowego ciasta na patelni do piekarnika – chociaż na patelniach AMT możesz spokojnie smażyć oraz zapiekać, ale przygotowanie tego ciasta w całości na patelni na palniku. Można powiedzieć, że zostało ono usmażone.
Polecamy Wam prosty i szybki w przygotowaniu, przepyszny placek mandarynkowy. Dzięki soczystym mandarynkom ciasto po upieczeniu jest pulchne i wilgotne, a co najważniejsze bardzo smaczne. Dzięki innowacyjnym patelniom AMT możesz być pewien, że nie nie przywrze do dna i wszystko równomiernie się usmaży.
Mamy nadzieję, że będzie Wam smakowało.
Składniki
6 mandarynek
1 czubata szklanka mąki
1 szklanka mleka
ćwierć szklanki oleju
2 jajka
4 łyżki cukru
starka skórka z całej pomarańczy
1 laska wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody czyszczonej
Sposób wykonania
Obrane mandarynki przekroić na pół i ułożyć na zimnej, niczym nie posmarowanej patelni do smażenia AMT.
Żółtka oddzielić od białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić.
Żółtka ubić z cukrem na białą puszystą masę. Do masy dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać na gładko. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Bardzo delikatnie wymieszać szpatułką silikonową AMT.
Przygotowane ciasto powinno mieć rzadką, lejącą się konsystencję. Ciasto należy wylać na patelnię wypełnioną owocami. Patelnię postawić na małym palniku na kuchence. Bardzo ważne jest by ciasto piec (smażyć) na patelni pod przykryciem i na małej mocy grzania.
Po około 35 min należy za pomocą patyczka sprawdzić czy ciasto jest gotowe – jeżeli patyczek jest suchy to znak, że jest już dobre. W naszym przypadku ciasto zapiekało się w patelni ok. 35 minut, jednak czas ten może się delikatnie wydłużyć.
Ciasto pozostawić w patelni pod przykryciem aż do wystudzenia. Gdy wystygnie, wyłożyć na talerz dnem do góry.
Ciasto z wierzchu będzie rumiane, a mandarynki będą się świetnie prezentować. Ciasto z patelni najlepiej podawać z serkiem waniliowym i listkami świeżej mięty.
Szybkie ciasto mandarynkowe z patelni
Naszła Was ogromna ochota na ciasto, jednak nie macie piekarnika? Mamy dla Was rozwiązanie!
Świetną alternatywą dla tradycyjnego ciasta pieczonego w piekarniku jest ciasto w całości przygotowane na patelni. I nie mamy tutaj na myśli wstawienia surowego ciasta na patelni do piekarnika – chociaż na patelniach AMT możesz spokojnie smażyć oraz zapiekać, ale przygotowanie tego ciasta w całości na patelni na palniku. Można powiedzieć, że zostało ono usmażone.
Polecamy Wam prosty i szybki w przygotowaniu, przepyszny placek mandarynkowy. Dzięki soczystym mandarynkom ciasto po upieczeniu jest pulchne i wilgotne, a co najważniejsze bardzo smaczne. Dzięki innowacyjnym patelniom AMT możesz być pewien, że nie nie przywrze do dna i wszystko równomiernie się usmaży.
Mamy nadzieję, że będzie Wam smakowało.
Składniki
Sposób wykonania
Obrane mandarynki przekroić na pół i ułożyć na zimnej, niczym nie posmarowanej patelni do smażenia AMT.
Żółtka oddzielić od białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić.
Żółtka ubić z cukrem na białą puszystą masę. Do masy dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać na gładko. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Bardzo delikatnie wymieszać szpatułką silikonową AMT.
Przygotowane ciasto powinno mieć rzadką, lejącą się konsystencję. Ciasto należy wylać na patelnię wypełnioną owocami. Patelnię postawić na małym palniku na kuchence. Bardzo ważne jest by ciasto piec (smażyć) na patelni pod przykryciem i na małej mocy grzania.
Po około 35 min należy za pomocą patyczka sprawdzić czy ciasto jest gotowe – jeżeli patyczek jest suchy to znak, że jest już dobre. W naszym przypadku ciasto zapiekało się w patelni ok. 35 minut, jednak czas ten może się delikatnie wydłużyć.
Ciasto pozostawić w patelni pod przykryciem aż do wystudzenia. Gdy wystygnie, wyłożyć na talerz dnem do góry.
Ciasto z wierzchu będzie rumiane, a mandarynki będą się świetnie prezentować. Ciasto z patelni najlepiej podawać z serkiem waniliowym i listkami świeżej mięty.