Sezon na szparagi w pełni, więc warto wykorzystać ten okres by przygotować wspaniały wiosenny obiad z nimi w roli głównej. Zresztą, trudno chyba sobie wyobrazić wiosenną kuchnię bez tego warzywa.
Jak podawać szparagi? Możecie serwować je na wiele sposobów: w formie sycącej kremowej zupy, sałatki, ugotowane jako dodatek do obiadu, czy też z makaronem.
Pomysłów na taki lekki obiad bez mięsa z pewnością znajdziecie wiele. My polecamy Wam przepis na przepyszny i cudownie aromatyczny Makaron ze Szparagami i Pesto.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam on do gustu.
Składniki na 2 porcje makaronu:
200 g ulubionego makaronu
pęczek szparagów zielonych
3 ząbki czosnku
sól do smaku
Składniki na pesto:
1 garść świeżej bazylii
1 garść natki pietruszki
20 ml oleju lub oliwy
Dodatki:
100 g fety
kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności ugotuj swój ulubiony makaron i przelej zimną wodą. Odstaw na bok.
Składniki na pesto zblenduj na gładko.
Szparagi umyj i pozbaw twardych końcówek. Można to zrobić na dwa sposoby: po prostu odcinając nożem stwardniałą część lub też odłamać twarde końce (same się złamią w odpowiednim miejscu). Dzięki temu przygotowane przez Ciebie szparagi nie będą łykowate i twarde.
Tak przygotowane szparagi należy pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzany wok AMT Gastroguss z minimalną ilością tłuszczu.
Lekko posolić i smażyć, aż staną się rumiane i jędrne. Zajmie to zaledwie kilka minut.
Do usmażonych szparagów dodać przygotowany wcześniej makaron, a następnie od razu polać całość zielonym pesto. Wymieszać. Podawać z pokruszonym na wierzchu serem feta i lekko grillowanymi pomidorkami koktajlowymi.
Drodzy klienci, uprzejmie informujemy, iż w dniach 20.12.2024 do 06.01.2025 mamy przerwę.
Zamówienia złożone w tym terminie będą realizowane począwszy od 07.01.2024.
Dziękujemy za zrozumienie i życzymy wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku! 🎄
Dear Clients.
We would like to inform you that our store will be closed from December 20, 2024, to January 6, 2025. All orders placed during this period will be processed starting January 7, 2025.
Thank you for your understanding, and we wish you a Merry Christmas and a Happy New Year! 🎄
Bestpan Polska Odrzuć
Przepis na szybki obiad – makaron ze szparagami i pesto
Sezon na szparagi w pełni, więc warto wykorzystać ten okres by przygotować wspaniały wiosenny obiad z nimi w roli głównej. Zresztą, trudno chyba sobie wyobrazić wiosenną kuchnię bez tego warzywa.
Jak podawać szparagi? Możecie serwować je na wiele sposobów: w formie sycącej kremowej zupy, sałatki, ugotowane jako dodatek do obiadu, czy też z makaronem.
Pomysłów na taki lekki obiad bez mięsa z pewnością znajdziecie wiele. My polecamy Wam przepis na przepyszny i cudownie aromatyczny Makaron ze Szparagami i Pesto.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam on do gustu.
Składniki na 2 porcje makaronu:
Składniki na pesto:
Dodatki:
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności ugotuj swój ulubiony makaron i przelej zimną wodą. Odstaw na bok.
Składniki na pesto zblenduj na gładko.
Szparagi umyj i pozbaw twardych końcówek. Można to zrobić na dwa sposoby: po prostu odcinając nożem stwardniałą część lub też odłamać twarde końce (same się złamią w odpowiednim miejscu). Dzięki temu przygotowane przez Ciebie szparagi nie będą łykowate i twarde.
Tak przygotowane szparagi należy pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzany wok AMT Gastroguss z minimalną ilością tłuszczu.
Lekko posolić i smażyć, aż staną się rumiane i jędrne. Zajmie to zaledwie kilka minut.
Do usmażonych szparagów dodać przygotowany wcześniej makaron, a następnie od razu polać całość zielonym pesto. Wymieszać. Podawać z pokruszonym na wierzchu serem feta i lekko grillowanymi pomidorkami koktajlowymi.
Przepis na szybki obiad – makaron ze szparagami i pesto
Smacznego!