Kochamy szparagi. Jest to bardzo wszechstronne i pyszne warzywo, idealne na wiosenny obiad. Ze względu na dużą zawartość błonnika oraz niską kaloryczność, polecane osobom pragnącym zadbać o swoje zdrowie i smukłą talię.
Jest tak wiele sposobów na przygotowanie szparagów, zwłaszcza wiosną, kiedy jest ich najwięcej. My przygotowaliśmy dla Was pyszną przekąskę: Grzanki ze szparagami i jajkiem.
Składniki przygotowaliśmy w taki sposób, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Usmażony chleb nadaje przekąsce chrupkości, szparagi z masłem i czosnkiem są aromatyczne, a ułożone na nich jajko cudownie uzupełnia to sycące danie.
Szparagi umyć i pozbawić zdrewniałych części, wrzucić na patelnię. Podlać wodą, dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Dusić przez ok. 5 minut by lekko zmiękły.
Tak przygotowane szparagi trzeba odcedzić i przelać zimną wodą.
Ponownie wrzucić je na patelnie i smażyć aż się zarumienią. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie płatki ząbki czosnku oraz masło. Delikatnie posolić. Powinny być miękkie ale jednocześnie jędrne i chrupkie.
Do garnka AMT należy wlać wodę, dodać szczyptę soli i dodać łyżeczkę octu, by jajka ładnie się ścięły. Kiedy woda zacznie wrzeć, należy zmniejszyć moc palnika i łyżką zrobić „wir” do którego delikatnie wrzucamy rozbite wcześniej jajko z całym żółtkiem. Dzięki takiemu zabiegowi jajko uzyska ładny kształt. Jajko gotować ok. 4-5 minut, do momentu aż białko będzie całkowicie ścięte i jędrne.
Gdy przygotujemy już najważniejsze składniki czas na złożenie grzanek.
Na talerzu ułożyć grzanki. Położyć na każdą z grzanek plastry dojrzałego i kremowego avocado lub rozgnieć je widelcem na kanapce. Ułożyć szparagi z płatkami czosnku, jajko oraz szynkę parmeńską.
Grzanki można przyrządzić również z jajkiem sadzonym. W takim przypadku polecamy maczać końcówki szparagów w żółtku – będzie pysznie ?
Drodzy klienci, uprzejmie informujemy, iż w dniach 20.12.2024 do 06.01.2025 mamy przerwę.
Zamówienia złożone w tym terminie będą realizowane począwszy od 07.01.2024.
Dziękujemy za zrozumienie i życzymy wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku! 🎄
Dear Clients.
We would like to inform you that our store will be closed from December 20, 2024, to January 6, 2025. All orders placed during this period will be processed starting January 7, 2025.
Thank you for your understanding, and we wish you a Merry Christmas and a Happy New Year! 🎄
Bestpan Polska Odrzuć
Grzanki ze szparagami i jajkiem
Kochamy szparagi. Jest to bardzo wszechstronne i pyszne warzywo, idealne na wiosenny obiad. Ze względu na dużą zawartość błonnika oraz niską kaloryczność, polecane osobom pragnącym zadbać o swoje zdrowie i smukłą talię.
Jest tak wiele sposobów na przygotowanie szparagów, zwłaszcza wiosną, kiedy jest ich najwięcej. My przygotowaliśmy dla Was pyszną przekąskę: Grzanki ze szparagami i jajkiem.
Składniki przygotowaliśmy w taki sposób, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Usmażony chleb nadaje przekąsce chrupkości, szparagi z masłem i czosnkiem są aromatyczne, a ułożone na nich jajko cudownie uzupełnia to sycące danie.
Składniki na 2 grzanki:
Sposób przygotowania:
Grzanki usmażyć na suchej patelni AMT z nieprzywieralną powłoką. Odłożyć na bok.
Szparagi umyć i pozbawić zdrewniałych części, wrzucić na patelnię. Podlać wodą, dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Dusić przez ok. 5 minut by lekko zmiękły.
Tak przygotowane szparagi trzeba odcedzić i przelać zimną wodą.
Ponownie wrzucić je na patelnie i smażyć aż się zarumienią. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie płatki ząbki czosnku oraz masło. Delikatnie posolić. Powinny być miękkie ale jednocześnie jędrne i chrupkie.
Do garnka AMT należy wlać wodę, dodać szczyptę soli i dodać łyżeczkę octu, by jajka ładnie się ścięły. Kiedy woda zacznie wrzeć, należy zmniejszyć moc palnika i łyżką zrobić „wir” do którego delikatnie wrzucamy rozbite wcześniej jajko z całym żółtkiem. Dzięki takiemu zabiegowi jajko uzyska ładny kształt. Jajko gotować ok. 4-5 minut, do momentu aż białko będzie całkowicie ścięte i jędrne.
Gdy przygotujemy już najważniejsze składniki czas na złożenie grzanek.
Na talerzu ułożyć grzanki. Położyć na każdą z grzanek plastry dojrzałego i kremowego avocado lub rozgnieć je widelcem na kanapce. Ułożyć szparagi z płatkami czosnku, jajko oraz szynkę parmeńską.
Grzanki można przyrządzić również z jajkiem sadzonym. W takim przypadku polecamy maczać końcówki szparagów w żółtku – będzie pysznie ?