Kochamy szparagi. Jest to bardzo wszechstronne i pyszne warzywo, idealne na wiosenny obiad. Ze względu na dużą zawartość błonnika oraz niską kaloryczność, polecane osobom pragnącym zadbać o swoje zdrowie i smukłą talię.
Jest tak wiele sposobów na przygotowanie szparagów, zwłaszcza wiosną, kiedy jest ich najwięcej. My przygotowaliśmy dla Was pyszną przekąskę: Grzanki ze szparagami i jajkiem.
Składniki przygotowaliśmy w taki sposób, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Usmażony chleb nadaje przekąsce chrupkości, szparagi z masłem i czosnkiem są aromatyczne, a ułożone na nich jajko cudownie uzupełnia to sycące danie.
Szparagi umyć i pozbawić zdrewniałych części, wrzucić na patelnię. Podlać wodą, dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Dusić przez ok. 5 minut by lekko zmiękły.
Tak przygotowane szparagi trzeba odcedzić i przelać zimną wodą.
Ponownie wrzucić je na patelnie i smażyć aż się zarumienią. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie płatki ząbki czosnku oraz masło. Delikatnie posolić. Powinny być miękkie ale jednocześnie jędrne i chrupkie.
Do garnka AMT należy wlać wodę, dodać szczyptę soli i dodać łyżeczkę octu, by jajka ładnie się ścięły. Kiedy woda zacznie wrzeć, należy zmniejszyć moc palnika i łyżką zrobić „wir” do którego delikatnie wrzucamy rozbite wcześniej jajko z całym żółtkiem. Dzięki takiemu zabiegowi jajko uzyska ładny kształt. Jajko gotować ok. 4-5 minut, do momentu aż białko będzie całkowicie ścięte i jędrne.
Gdy przygotujemy już najważniejsze składniki czas na złożenie grzanek.
Na talerzu ułożyć grzanki. Położyć na każdą z grzanek plastry dojrzałego i kremowego avocado lub rozgnieć je widelcem na kanapce. Ułożyć szparagi z płatkami czosnku, jajko oraz szynkę parmeńską.
Grzanki można przyrządzić również z jajkiem sadzonym. W takim przypadku polecamy maczać końcówki szparagów w żółtku – będzie pysznie ?
Grzanki ze szparagami i jajkiem
Kochamy szparagi. Jest to bardzo wszechstronne i pyszne warzywo, idealne na wiosenny obiad. Ze względu na dużą zawartość błonnika oraz niską kaloryczność, polecane osobom pragnącym zadbać o swoje zdrowie i smukłą talię.
Jest tak wiele sposobów na przygotowanie szparagów, zwłaszcza wiosną, kiedy jest ich najwięcej. My przygotowaliśmy dla Was pyszną przekąskę: Grzanki ze szparagami i jajkiem.
Składniki przygotowaliśmy w taki sposób, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Usmażony chleb nadaje przekąsce chrupkości, szparagi z masłem i czosnkiem są aromatyczne, a ułożone na nich jajko cudownie uzupełnia to sycące danie.
Składniki na 2 grzanki:
Sposób przygotowania:
Grzanki usmażyć na suchej patelni AMT z nieprzywieralną powłoką. Odłożyć na bok.
Szparagi umyć i pozbawić zdrewniałych części, wrzucić na patelnię. Podlać wodą, dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Dusić przez ok. 5 minut by lekko zmiękły.
Tak przygotowane szparagi trzeba odcedzić i przelać zimną wodą.
Ponownie wrzucić je na patelnie i smażyć aż się zarumienią. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie płatki ząbki czosnku oraz masło. Delikatnie posolić. Powinny być miękkie ale jednocześnie jędrne i chrupkie.
Do garnka AMT należy wlać wodę, dodać szczyptę soli i dodać łyżeczkę octu, by jajka ładnie się ścięły. Kiedy woda zacznie wrzeć, należy zmniejszyć moc palnika i łyżką zrobić „wir” do którego delikatnie wrzucamy rozbite wcześniej jajko z całym żółtkiem. Dzięki takiemu zabiegowi jajko uzyska ładny kształt. Jajko gotować ok. 4-5 minut, do momentu aż białko będzie całkowicie ścięte i jędrne.
Gdy przygotujemy już najważniejsze składniki czas na złożenie grzanek.
Na talerzu ułożyć grzanki. Położyć na każdą z grzanek plastry dojrzałego i kremowego avocado lub rozgnieć je widelcem na kanapce. Ułożyć szparagi z płatkami czosnku, jajko oraz szynkę parmeńską.
Grzanki można przyrządzić również z jajkiem sadzonym. W takim przypadku polecamy maczać końcówki szparagów w żółtku – będzie pysznie ?