Bułeczki. Gorące, pachnące bułeczki z ciągnącym się serem – w sam raz na śniadanie w gronie rodziny lub przyjaciół.
A jeśli nie posiadacie naczynia żaroodpornego, lub też macie małą kuchnię i chcecie oszczędzić miejsca w szafkach, to spokojnie do pieczenia możecie wykorzystać patelnię AMT z odpinaną rączką.
Składniki:
– 480 g mąki pszennej typ 450
– 20 g mąki żytniej razowej typ 2000
– szklanka letniej wody
– pół szklanki ciepłego mleka
– 20 g świeżych drożdży
– łyżeczka cukru
– łyżeczka soli
– 50 ml oleju lub roztopionego i wystudzonego masła
Dodatkowo:
– ok. 200 g sera typu mimolette lub gouda
– 1 roztrzepane jajko z odrobiną mleka
Sposób przygotowania bułeczek z serem:
1. Przygotuj rozczyn. Do połowy szklanki lekko ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki pszennej. Całość wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zaczyn widocznie się powiększy, a drożdże będą aktywne. W zależności od temperatury otoczenia aktywacja drożdży może potrwać dłużej lub krócej – w naszym przypadku trwało to około 15 minut.
2. Jeśli zaczyn jest już gotowy, do miski lub garnka AMT wsypać przesianą przez sito mąkę pszenną oraz żytnią, a także dodać sól. Wymieszać. Powoli wlać szklankę letniej wody oraz zaczyn i wymieszać. Następnie powoli dodawać olej jednocześnie wyrabiając ciasto.
3. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut lub do momentu aż wyraźnie zwiększy swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę ugnieść i uformować podłużny kształt. Podzielić na 8 równych części.
5. Każdą część ciasta uformować w kulkę, ułożyć na stolnicy oprószoną mąką i przykryć ściereczką na 10 minut.
6. W między czasie pokroić ser na 1-2cm kostki (w zależności od tego ile sera chcemy mieć w środku)
7. Po 10 minutach uformowane kulki rozpłaszczyć dłońmi na placki i na środek każdego placka położyć kawałek sera. Każdy bok placka założyć do środka, aż ciasto obtoczy cały ser. Ponownie uformować w kulkę. Postępować tak z każdą bułeczką.
8. Ponownie przykryć ścierką i odstawić do ciepłego miejsca na 10-20 min do wyrośnięcia.
9. Bułeczki ułożyć na patelni do smażenia AMT i posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
10. Patelnię z bułkami włożyć do piekarnika, odpiąć rączkę i piec w temperaturze 200’C z funkcją grzania góra-dół przez ok. 25-30 minut, do momentu aż będą miały piękny rumiany, złoty kolor.
11. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
Bułeczki nadziewane serem
Bułeczki. Gorące, pachnące bułeczki z ciągnącym się serem – w sam raz na śniadanie w gronie rodziny lub przyjaciół.
A jeśli nie posiadacie naczynia żaroodpornego, lub też macie małą kuchnię i chcecie oszczędzić miejsca w szafkach, to spokojnie do pieczenia możecie wykorzystać patelnię AMT z odpinaną rączką.
Składniki:
– 480 g mąki pszennej typ 450
– 20 g mąki żytniej razowej typ 2000
– szklanka letniej wody
– pół szklanki ciepłego mleka
– 20 g świeżych drożdży
– łyżeczka cukru
– łyżeczka soli
– 50 ml oleju lub roztopionego i wystudzonego masła
Dodatkowo:
– ok. 200 g sera typu mimolette lub gouda
– 1 roztrzepane jajko z odrobiną mleka
Sposób przygotowania bułeczek z serem:
1. Przygotuj rozczyn. Do połowy szklanki lekko ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki pszennej. Całość wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zaczyn widocznie się powiększy, a drożdże będą aktywne. W zależności od temperatury otoczenia aktywacja drożdży może potrwać dłużej lub krócej – w naszym przypadku trwało to około 15 minut.
2. Jeśli zaczyn jest już gotowy, do miski lub garnka AMT wsypać przesianą przez sito mąkę pszenną oraz żytnią, a także dodać sól. Wymieszać. Powoli wlać szklankę letniej wody oraz zaczyn i wymieszać. Następnie powoli dodawać olej jednocześnie wyrabiając ciasto.
3. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut lub do momentu aż wyraźnie zwiększy swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę ugnieść i uformować podłużny kształt. Podzielić na 8 równych części.
5. Każdą część ciasta uformować w kulkę, ułożyć na stolnicy oprószoną mąką i przykryć ściereczką na 10 minut.
6. W między czasie pokroić ser na 1-2cm kostki (w zależności od tego ile sera chcemy mieć w środku)
7. Po 10 minutach uformowane kulki rozpłaszczyć dłońmi na placki i na środek każdego placka położyć kawałek sera. Każdy bok placka założyć do środka, aż ciasto obtoczy cały ser. Ponownie uformować w kulkę. Postępować tak z każdą bułeczką.
8. Ponownie przykryć ścierką i odstawić do ciepłego miejsca na 10-20 min do wyrośnięcia.
9. Bułeczki ułożyć na patelni do smażenia AMT i posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
10. Patelnię z bułkami włożyć do piekarnika, odpiąć rączkę i piec w temperaturze 200’C z funkcją grzania góra-dół przez ok. 25-30 minut, do momentu aż będą miały piękny rumiany, złoty kolor.
11. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
Bułeczki najlepiej podawać ciepłe.
Smacznego!