Gdy gorąco za oknem, nic tak nie orzeźwia i syci jak prosty chłodnik z botwinki. Szczególnie na wiosnę, gdy buraki wypuszczają młode liście, można je zerwać i zastosować jako dodatek do sałatek lub też jako bazę przepysznego chłodnika.
Zimny i pełen sezonowych warzyw, chłodnik z botwiny dostarczy Wam nie tylko ochłody, ale także wielu wartości odżywczych.
Jego niepowtarzalny i świeży smak sprawia, że to jedno z najczęściej wybieranych dań sezonu letniego.
Jeśli zastanawiacie się jak przygotować chłodnik, to wbrew pozorom jest to bardzo proste. Poniżej znajdziecie przepis „krok po kroku”. Wypróbujcie i dajcie nam znać jak Wam smakowała ta specjalność kuchni polskiej.
Składniki na chłodnik (6 porcji):
– 1 pęczek botwiny z buraczkami
– 6 młodych ogórków
– 1 pęczek rzodkiewki
– 2 przesiane przez praskę ząbki czosnku
– pęczek koperku
– ok. 0,5 L wody
– 1 łyżeczka octu
– 1 łyżeczka cukru
– 0,5 L maślanki
– sól i pieprz do smaku
– jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania chłodnika z botwiny:
Botwinę dokładnie umyj. Podziel botwinę na trzy części: buraczki, łodygi i liście.
Buraczki odetnij, obierz i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj łodygi. Pokrój drobno liście.
Do garnka wrzuć pokrojone buraki i łodygi botwinki, zalej tak by woda przykryła warzywa.
Dodaj ocet oraz cukier i gotuj kilka minut aż zmiękną warzywa.
Dodaj pokrojone liście botwiny i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
Pod sam koniec gotowania dodaj sól i pieprz do smaku.
Ugotowaną botwinę pozostaw w takiej formie do całkowitego wystudzenia.
Gdy botwina wystygnie, dodaj maślankę i całość wymieszaj.
Dodaj pokrojone w drobną kostkę młode ogórki i rzodkiewkę.
Posyp obficie koperkiem.
Chłodnik z botwiny podawaj z ugotowanymi na twardo zimnymi jajkami.
Na upalne dni: chłodnik z botwiny
Gdy gorąco za oknem, nic tak nie orzeźwia i syci jak prosty chłodnik z botwinki. Szczególnie na wiosnę, gdy buraki wypuszczają młode liście, można je zerwać i zastosować jako dodatek do sałatek lub też jako bazę przepysznego chłodnika.
Zimny i pełen sezonowych warzyw, chłodnik z botwiny dostarczy Wam nie tylko ochłody, ale także wielu wartości odżywczych.
Jego niepowtarzalny i świeży smak sprawia, że to jedno z najczęściej wybieranych dań sezonu letniego.
Jeśli zastanawiacie się jak przygotować chłodnik, to wbrew pozorom jest to bardzo proste. Poniżej znajdziecie przepis „krok po kroku”. Wypróbujcie i dajcie nam znać jak Wam smakowała ta specjalność kuchni polskiej.
Składniki na chłodnik (6 porcji):
– 1 pęczek botwiny z buraczkami
– 6 młodych ogórków
– 1 pęczek rzodkiewki
– 2 przesiane przez praskę ząbki czosnku
– pęczek koperku
– ok. 0,5 L wody
– 1 łyżeczka octu
– 1 łyżeczka cukru
– 0,5 L maślanki
– sól i pieprz do smaku
– jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania chłodnika z botwiny:
Chłodnik z botwiny podawaj z ugotowanymi na twardo zimnymi jajkami.
Smacznego!