Gdy gorąco za oknem, nic tak nie orzeźwia i syci jak prosty chłodnik z botwinki. Szczególnie na wiosnę, gdy buraki wypuszczają młode liście, można je zerwać i zastosować jako dodatek do sałatek lub też jako bazę przepysznego chłodnika.
Zimny i pełen sezonowych warzyw, chłodnik z botwiny dostarczy Wam nie tylko ochłody, ale także wielu wartości odżywczych.
Jego niepowtarzalny i świeży smak sprawia, że to jedno z najczęściej wybieranych dań sezonu letniego.
Jeśli zastanawiacie się jak przygotować chłodnik, to wbrew pozorom jest to bardzo proste. Poniżej znajdziecie przepis „krok po kroku”. Wypróbujcie i dajcie nam znać jak Wam smakowała ta specjalność kuchni polskiej.
Składniki na chłodnik (6 porcji):
– 1 pęczek botwiny z buraczkami
– 6 młodych ogórków
– 1 pęczek rzodkiewki
– 2 przesiane przez praskę ząbki czosnku
– pęczek koperku
– ok. 0,5 L wody
– 1 łyżeczka octu
– 1 łyżeczka cukru
– 0,5 L maślanki
– sól i pieprz do smaku
– jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania chłodnika z botwiny:
Botwinę dokładnie umyj. Podziel botwinę na trzy części: buraczki, łodygi i liście.
Buraczki odetnij, obierz i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj łodygi. Pokrój drobno liście.
Do garnka wrzuć pokrojone buraki i łodygi botwinki, zalej tak by woda przykryła warzywa.
Dodaj ocet oraz cukier i gotuj kilka minut aż zmiękną warzywa.
Dodaj pokrojone liście botwiny i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
Pod sam koniec gotowania dodaj sól i pieprz do smaku.
Ugotowaną botwinę pozostaw w takiej formie do całkowitego wystudzenia.
Gdy botwina wystygnie, dodaj maślankę i całość wymieszaj.
Dodaj pokrojone w drobną kostkę młode ogórki i rzodkiewkę.
Posyp obficie koperkiem.
Chłodnik z botwiny podawaj z ugotowanymi na twardo zimnymi jajkami.
Drodzy klienci, uprzejmie informujemy, iż w dniach 20.12.2024 do 06.01.2025 mamy przerwę.
Zamówienia złożone w tym terminie będą realizowane począwszy od 07.01.2024.
Dziękujemy za zrozumienie i życzymy wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku! 🎄
Dear Clients.
We would like to inform you that our store will be closed from December 20, 2024, to January 6, 2025. All orders placed during this period will be processed starting January 7, 2025.
Thank you for your understanding, and we wish you a Merry Christmas and a Happy New Year! 🎄
Bestpan Polska Odrzuć
Na upalne dni: chłodnik z botwiny
Gdy gorąco za oknem, nic tak nie orzeźwia i syci jak prosty chłodnik z botwinki. Szczególnie na wiosnę, gdy buraki wypuszczają młode liście, można je zerwać i zastosować jako dodatek do sałatek lub też jako bazę przepysznego chłodnika.
Zimny i pełen sezonowych warzyw, chłodnik z botwiny dostarczy Wam nie tylko ochłody, ale także wielu wartości odżywczych.
Jego niepowtarzalny i świeży smak sprawia, że to jedno z najczęściej wybieranych dań sezonu letniego.
Jeśli zastanawiacie się jak przygotować chłodnik, to wbrew pozorom jest to bardzo proste. Poniżej znajdziecie przepis „krok po kroku”. Wypróbujcie i dajcie nam znać jak Wam smakowała ta specjalność kuchni polskiej.
Składniki na chłodnik (6 porcji):
– 1 pęczek botwiny z buraczkami
– 6 młodych ogórków
– 1 pęczek rzodkiewki
– 2 przesiane przez praskę ząbki czosnku
– pęczek koperku
– ok. 0,5 L wody
– 1 łyżeczka octu
– 1 łyżeczka cukru
– 0,5 L maślanki
– sól i pieprz do smaku
– jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania chłodnika z botwiny:
Chłodnik z botwiny podawaj z ugotowanymi na twardo zimnymi jajkami.
Smacznego!