Sezon grzybowy to świetna okazja, aby przetestować własne umiejętności kulinarne na potrawach z kurkami. Z czym podać kurki? Jak przyrządzić klasyczny sos z kurkami?
Uniwersalny sos kurkowy
Przygotowanie sosu jest łatwe – kurki nie wymagają długotrwałego procesu oczyszczania. Wystarczy je opłukać w misce z wodą, aby usunąć piasek i drobne zanieczyszczenia. Duże kurki należy pokroić, mniejsze można przepołowić lub smażyć w całości. Na patelni należy rozgrzać 4 duże łyżki masła, zeszklić 1 cebulę pokrojoną w kostkę i 3 ząbki czosnku, dodać kurki (ok. 600 g). Całość należy smażyć przez ok. 3 minuty, a następnie dodać 100 ml śmietanki kremowej. W zależności od wersji przepisu sos z kurek można urozmaicić, dolewając odrobinę wytrawnego wina lub pół szklanki bulionu mięsnego. Klasyczne dodatki przyprawowe to sól, pieprz, pietruszka, posiekany szczypiorek.
Quiche z kurkami
Kurki idealnie sprawdzają się jako składnik zapiekanek, tart i dań typu quiche. Składniki można dobierać według własnego uznania. Kurki zestawia się najczęściej z mięsem kurczaka, boczkiem, szpinakiem i różnymi typami serów – od parmezanu po oscypki. Ciasto na quiche należy zagnieść z 250 g mąki pszennej, 120 g masła, 1 jajka i łyżki mleka. Wyrobione ciasto wymaga zawinięcia w folię i krótkiego schłodzenia przez ok. 30 minut w lodówce. Gotowe ciasto należy rozwałkować, a następnie umieścić w formie do tarty. Pieczenie – ok. 12-15 minut w 180°C – może wymagać obciążenia wierzchu ciasta suchym grochem lub fasolą. W międzyczasie można zeszklić 1 małą cebulę, garść kurek i np. garść wędzonego boczku. Gotową, upieczoną formę zalewa się mieszanką z 2 jajek, ok. 200 g śmietanki, zeszklonej cebulki, grzybów i garści siekanego parmezanu, a następnie piecze przez ok. 25 minut.
Risotto z kurkami i kurczakiem
Smaczne, niezwykle aromatyczne danie przygotujesz z ok. 100 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli), 1½ szklanki bulionu warzywnego oraz garści kurek – duże grzyby należy poszatkować. Na głębokiej patelni zeszklij małą cebulę pokrojoną w kostkę i 2 małe ząbki czosnku. Na drugiej patelni podsmaż na oliwie kurczaka (2-3 filety) pokrojonego w kostkę. Po wsypaniu ryżu całość wymaga podlania ok. ½ szklanki białego, wytrawnego wina – ryż powinien wchłonąć cały płyn. Kolejny składnik to bulion (1½ szklanki), który należy dolewać stopniowo, jednocześnie mieszając wszystkie składniki dania. Mięso dodaj po ok. 20 minutach, pod koniec procesu duszenia, gdy bulion zostanie wchłonięty. Serwuj z rozmarynem i odrobiną startego parmezanu.
Bób z kurkami
Mniej typowe, ale bardzo smaczne połączenie, które sprawdzi się m.in. z dodatkiem małych, młodych ziemniaków i boczku. Ziemniaki (ok 250 g) należy ugotować, kurki (150-200 g) przesmażyć z czosnkiem i połówką poszatkowanej cebuli, ok. 150 g bobu ugotować i przecedzić zimną wodą, a następnie dodać do smażonych kurek i podlać oliwą. Wszystkie składniki można przełożyć do naczynia, w którym gotowały się ziemniaki – całość wymieszać, dodać odrobinę oliwy i krótko podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Polecane dodatki to m.in. koperek i sok z cytryny.
Kremowa zupa z kurek
Kolejny przepis na pyszne, błyskawiczne danie – najlepiej ze świeżo zebraną garścią kurek. Grzyby należy oczyścić i pokroić, następnie przesmażyć w garnku na 1 łyżce masła i 1 łyżce oliwy, z dodatkiem posiekanego ząbka czosnku. Kolejny etap to dolanie wody i gotowanie przez ok. 30 minut. Zupę można uzupełnić o preferowane dodatki, np. ziemniaki i marchew pokrojone w kostkę. Niewielką ilość kurek da się „zagęścić” dodatkiem pieczarek. Danie dopraw solą i pieprzem, podbij śmietaną i zmiksuj. Serwuj z koperkiem i groszkiem ptysiowym,
5 pomysłów na dania z kurkami
Sezon grzybowy to świetna okazja, aby przetestować własne umiejętności kulinarne na potrawach z kurkami. Z czym podać kurki? Jak przyrządzić klasyczny sos z kurkami?
Uniwersalny sos kurkowy
Przygotowanie sosu jest łatwe – kurki nie wymagają długotrwałego procesu oczyszczania. Wystarczy je opłukać w misce z wodą, aby usunąć piasek i drobne zanieczyszczenia. Duże kurki należy pokroić, mniejsze można przepołowić lub smażyć w całości. Na patelni należy rozgrzać 4 duże łyżki masła, zeszklić 1 cebulę pokrojoną w kostkę i 3 ząbki czosnku, dodać kurki (ok. 600 g). Całość należy smażyć przez ok. 3 minuty, a następnie dodać 100 ml śmietanki kremowej. W zależności od wersji przepisu sos z kurek można urozmaicić, dolewając odrobinę wytrawnego wina lub pół szklanki bulionu mięsnego. Klasyczne dodatki przyprawowe to sól, pieprz, pietruszka, posiekany szczypiorek.
Quiche z kurkami
Kurki idealnie sprawdzają się jako składnik zapiekanek, tart i dań typu quiche. Składniki można dobierać według własnego uznania. Kurki zestawia się najczęściej z mięsem kurczaka, boczkiem, szpinakiem i różnymi typami serów – od parmezanu po oscypki. Ciasto na quiche należy zagnieść z 250 g mąki pszennej, 120 g masła, 1 jajka i łyżki mleka. Wyrobione ciasto wymaga zawinięcia w folię i krótkiego schłodzenia przez ok. 30 minut w lodówce. Gotowe ciasto należy rozwałkować, a następnie umieścić w formie do tarty. Pieczenie – ok. 12-15 minut w 180°C – może wymagać obciążenia wierzchu ciasta suchym grochem lub fasolą. W międzyczasie można zeszklić 1 małą cebulę, garść kurek i np. garść wędzonego boczku. Gotową, upieczoną formę zalewa się mieszanką z 2 jajek, ok. 200 g śmietanki, zeszklonej cebulki, grzybów i garści siekanego parmezanu, a następnie piecze przez ok. 25 minut.
Risotto z kurkami i kurczakiem
Smaczne, niezwykle aromatyczne danie przygotujesz z ok. 100 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli), 1½ szklanki bulionu warzywnego oraz garści kurek – duże grzyby należy poszatkować. Na głębokiej patelni zeszklij małą cebulę pokrojoną w kostkę i 2 małe ząbki czosnku. Na drugiej patelni podsmaż na oliwie kurczaka (2-3 filety) pokrojonego w kostkę. Po wsypaniu ryżu całość wymaga podlania ok. ½ szklanki białego, wytrawnego wina – ryż powinien wchłonąć cały płyn. Kolejny składnik to bulion (1½ szklanki), który należy dolewać stopniowo, jednocześnie mieszając wszystkie składniki dania. Mięso dodaj po ok. 20 minutach, pod koniec procesu duszenia, gdy bulion zostanie wchłonięty. Serwuj z rozmarynem i odrobiną startego parmezanu.
Bób z kurkami
Mniej typowe, ale bardzo smaczne połączenie, które sprawdzi się m.in. z dodatkiem małych, młodych ziemniaków i boczku. Ziemniaki (ok 250 g) należy ugotować, kurki (150-200 g) przesmażyć z czosnkiem i połówką poszatkowanej cebuli, ok. 150 g bobu ugotować i przecedzić zimną wodą, a następnie dodać do smażonych kurek i podlać oliwą. Wszystkie składniki można przełożyć do naczynia, w którym gotowały się ziemniaki – całość wymieszać, dodać odrobinę oliwy i krótko podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Polecane dodatki to m.in. koperek i sok z cytryny.
Kremowa zupa z kurek
Kolejny przepis na pyszne, błyskawiczne danie – najlepiej ze świeżo zebraną garścią kurek. Grzyby należy oczyścić i pokroić, następnie przesmażyć w garnku na 1 łyżce masła i 1 łyżce oliwy, z dodatkiem posiekanego ząbka czosnku. Kolejny etap to dolanie wody i gotowanie przez ok. 30 minut. Zupę można uzupełnić o preferowane dodatki, np. ziemniaki i marchew pokrojone w kostkę. Niewielką ilość kurek da się „zagęścić” dodatkiem pieczarek. Danie dopraw solą i pieprzem, podbij śmietaną i zmiksuj. Serwuj z koperkiem i groszkiem ptysiowym,
Smacznego!