Aby przygotować popularny przysmak, nie musisz rozgrzewać pieca lub piekarnika – wystarczy dobra, pojemna patelnia. Przepis na pizzę z patelni jest wyjątkowo łatwy do wykonania: bazuje na prostym cieście i Twoich ulubionych dodatkach.
Zapomnij o skomplikowanych daniach – bazowe ciasto do kultowego włoskiego przysmaku przygotujesz z łatwością samodzielnie!
1. Wystarczy ok. 250-300 g mąki (polecana jest mąka pszenna typu 00 – lekka, tzw. włoska mąką o wysokim stopniu zmielenia), 2/3 szklanki letniej wody, ok. 10 g suszonych drożdży, łyżeczka cukru i soli oraz 3 małe łyżki oliwy.
2. Ciasto na pizzę wyrabiaj w dużej misce aż do momentu uzyskania jednolitej, lekko klejącej się masy, która łatwo oddziela się od ścianek naczynia. Gotowe ciasto pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na min. 40 minut. Dobrze wyrobione ciasto na pizzę powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
3. Klasyczny zestaw dodatków możesz skomponować z takich składników jak: pieczarki, zielone i czarne oliwki, czosnek i sos pomidorowy. Dodatki opcjonalne to różne typy wędlin – salami, szynka zwykła, szynka parmeńska – oraz ser. Czosnek i cebulę należy lekko zrumienić, doprawione pieczarki podsmażyć. Smażone dodatki dopraw ulubionym zestawem ziół prowansalskich.
4. Pizzę smaż na dużej patelni o wysokich, lekko wyprofilowanych ściankach. Wlej oliwę, starając się natłuścić całą powierzchnię patelni, nie zapominaj o ściankach. Z ciasta uformuj płaski placek i smaż po obydwu stronach przez ok. 10 minut.
5. Gdy ciasto się zarumieni, nałóż kilka dużych łyżek sosu pomidorowego, usmażone dodatki, wędliny i ser starty na dużych oczkach (ok. 150 g). Przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Uważaj, aby nie przypalić spodniej części pizzy – gdy ser się roztopi, danie powinno być już gotowe.
6. Pizzę serwuj na drewnianej desce obrotowej lub ulubionym półmisku. Posyp obficie przyprawami, możesz też dodać świeże warzywa i zioła – liście rukoli, zieloną cebulkę (ilość według uznania).
HIT! Pizza na patelni – jak ją przygotować?
Aby przygotować popularny przysmak, nie musisz rozgrzewać pieca lub piekarnika – wystarczy dobra, pojemna patelnia. Przepis na pizzę z patelni jest wyjątkowo łatwy do wykonania: bazuje na prostym cieście i Twoich ulubionych dodatkach.
Zapomnij o skomplikowanych daniach – bazowe ciasto do kultowego włoskiego przysmaku przygotujesz z łatwością samodzielnie!
1. Wystarczy ok. 250-300 g mąki (polecana jest mąka pszenna typu 00 – lekka, tzw. włoska mąką o wysokim stopniu zmielenia), 2/3 szklanki letniej wody, ok. 10 g suszonych drożdży, łyżeczka cukru i soli oraz 3 małe łyżki oliwy.
2. Ciasto na pizzę wyrabiaj w dużej misce aż do momentu uzyskania jednolitej, lekko klejącej się masy, która łatwo oddziela się od ścianek naczynia. Gotowe ciasto pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na min. 40 minut. Dobrze wyrobione ciasto na pizzę powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
3. Klasyczny zestaw dodatków możesz skomponować z takich składników jak: pieczarki, zielone i czarne oliwki, czosnek i sos pomidorowy. Dodatki opcjonalne to różne typy wędlin – salami, szynka zwykła, szynka parmeńska – oraz ser. Czosnek i cebulę należy lekko zrumienić, doprawione pieczarki podsmażyć. Smażone dodatki dopraw ulubionym zestawem ziół prowansalskich.
4. Pizzę smaż na dużej patelni o wysokich, lekko wyprofilowanych ściankach. Wlej oliwę, starając się natłuścić całą powierzchnię patelni, nie zapominaj o ściankach. Z ciasta uformuj płaski placek i smaż po obydwu stronach przez ok. 10 minut.
5. Gdy ciasto się zarumieni, nałóż kilka dużych łyżek sosu pomidorowego, usmażone dodatki, wędliny i ser starty na dużych oczkach (ok. 150 g). Przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Uważaj, aby nie przypalić spodniej części pizzy – gdy ser się roztopi, danie powinno być już gotowe.
6. Pizzę serwuj na drewnianej desce obrotowej lub ulubionym półmisku. Posyp obficie przyprawami, możesz też dodać świeże warzywa i zioła – liście rukoli, zieloną cebulkę (ilość według uznania).
Buon appetito!