Naszła Was ogromna ochota na ciasto, jednak nie macie piekarnika? Mamy dla Was rozwiązanie!
Świetną alternatywą dla tradycyjnego ciasta pieczonego w piekarniku jest ciasto w całości przygotowane na patelni. I nie mamy tutaj na myśli wstawienia surowego ciasta na patelni do piekarnika – chociaż na patelniach AMT możesz spokojnie smażyć oraz zapiekać, ale przygotowanie tego ciasta w całości na patelni. Można powiedzieć, że zostało ono usmażone.
Polecamy Wam prosty i szybki w przygotowaniu, przepyszny placek mandarynkowy. Dzięki soczystym mandarynkom ciasto po upieczeniu jest pulchne i wilgotne, a co najważniejsze bardzo smaczne. Dzięki innowacyjnym patelniom AMT możesz być pewien, że nie nie przywrze do dna i wszystko równomiernie się usmaży.
Mamy nadzieję, że będzie Wam smakowało.
Składniki
6 mandarynek
1 czubata szklanka mąki
1 szklanka mleka
ćwierć szklanki oleju
2 jajka
4 łyżki cukru
starka skórka z całej pomarańczy
1 laska wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody czyszczonej
Sposób wykonania
Obrane mandarynki przekroić na pół i ułożyć na zimnej, niczym nie posmarowanej patelni do smażenia AMT.
Żółtka oddzielić od białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić.
Żółtka ubić z cukrem na białą puszystą masę. Do masy dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać na gładko. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Bardzo delikatnie wymieszać szpatułką silikonową AMT.
Przygotowane ciasto powinno mieć rzadką, lejącą się konsystencję. Ciasto należy wylać na patelnię wypełnioną owocami i postawić na jak najmniejszym palniku. Bardzo ważne jest by ciasto piec w patelni na jak najmniejszym ogniu i pod przykryciem.
W naszym przypadku ciasto piekło się w patelni ok. 35 minut.
Po tym czasie należy za pomocą patyczka sprawdzić czy ciasto jest upieczone – jeżeli patyczek jest suchy to znak, że jest gotowe. Ciasto pozostawić w patelni pod przykryciem do wystudzenia. Gdy wystygnie, wyłożyć na talerz dnem do góry.
Ciasto z wierzchu będzie rumiane, a mandarynki będą się świetnie prezentować. Ciasto najlepiej podawać z malinami, świeżą miętą oraz serkiem waniliowym.
Łatwe i proste ciasto mandarynkowe z patelni
Naszła Was ogromna ochota na ciasto, jednak nie macie piekarnika? Mamy dla Was rozwiązanie!
Świetną alternatywą dla tradycyjnego ciasta pieczonego w piekarniku jest ciasto w całości przygotowane na patelni. I nie mamy tutaj na myśli wstawienia surowego ciasta na patelni do piekarnika – chociaż na patelniach AMT możesz spokojnie smażyć oraz zapiekać, ale przygotowanie tego ciasta w całości na patelni. Można powiedzieć, że zostało ono usmażone.
Polecamy Wam prosty i szybki w przygotowaniu, przepyszny placek mandarynkowy. Dzięki soczystym mandarynkom ciasto po upieczeniu jest pulchne i wilgotne, a co najważniejsze bardzo smaczne. Dzięki innowacyjnym patelniom AMT możesz być pewien, że nie nie przywrze do dna i wszystko równomiernie się usmaży.
Mamy nadzieję, że będzie Wam smakowało.
Składniki
Obrane mandarynki przekroić na pół i ułożyć na zimnej, niczym nie posmarowanej patelni do smażenia AMT.
Żółtka oddzielić od białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić.
Żółtka ubić z cukrem na białą puszystą masę. Do masy dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać na gładko. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Bardzo delikatnie wymieszać szpatułką silikonową AMT.
Przygotowane ciasto powinno mieć rzadką, lejącą się konsystencję. Ciasto należy wylać na patelnię wypełnioną owocami i postawić na jak najmniejszym palniku. Bardzo ważne jest by ciasto piec w patelni na jak najmniejszym ogniu i pod przykryciem.
W naszym przypadku ciasto piekło się w patelni ok. 35 minut.
Po tym czasie należy za pomocą patyczka sprawdzić czy ciasto jest upieczone – jeżeli patyczek jest suchy to znak, że jest gotowe. Ciasto pozostawić w patelni pod przykryciem do wystudzenia. Gdy wystygnie, wyłożyć na talerz dnem do góry.
Ciasto z wierzchu będzie rumiane, a mandarynki będą się świetnie prezentować. Ciasto najlepiej podawać z malinami, świeżą miętą oraz serkiem waniliowym.