Majówkowy weekend to nie tylko grill pod chmurką. Równie kuszącą jest opcja biwaku i wycieczka rowerowa z koszem pełnym przysmaków. Czego nie może zabraknąć w majówkowym koszyku?
Piknikowe przysmaki nie muszą być skomplikowane, ale warto zadbać o ich różnorodność. Mile widziane są lekkie sałatki, wrapy, pomysłowe desery, lemoniady i energetyzujące przysmaki. Potrawy lekkie, zdrowe, aromatyczne i zachęcające do aktywności na świeżym powietrzu.
Pomysły na „wsad” do piknikowego koszyka
Sałatki z kiełkami – czyli piknikowy „must have”. Kiełki to witaminowo-mineralna bomba, która doda energii, poprawi nastrój, a jednocześnie nie obciąży żołądka. Posypkę kiełkową można dodawać nie tylko do kanapek. Fanom smaków azjatyckich warto polecić m.in. ryżowo-mięsne, pikantne sałatki z kiełkami fasoli Mung.
Wrapy – sycące zamienniki standardowych „sandwichy”. Idealne jako przysmak w długą, wyczerpująca trasę lub na biwak pod chmurką. Klasyczny wrap można wypełnić dowolnymi ulubionymi składnikami – od chrupiącego kurczaka w panierce po smażonego łososia. We wrapie warzywnym (zielona sałata, paski papryki, kapusta czerwona) o smaku i poziomie pikantności przekąski przesądzi sos – jogurtowy, musztardowy, czosnkowy.
Równie łatwymi w przygotowaniu są roladki z tortilli na zimno. Wystarczy zestaw ulubionych składników – szynka, pomidor, sałata, cebulka – i sos, ser lub majonez, który posłuży jako skuteczne „spoiwo”. Przed pocięciem tortillę należy schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę.
Lunchbox w stylu bento – japoński wynalazek doskonale sprawdzi się w terenie, a wersja majówkowa może mieć dowolną formę, od klasycznej – ryż z omletem i zestawem warzyw – po fantazyjne. Wersja wegetariańska opiera się na zestawie surowych warzywnych przekąsek: marchewki, papryki, ogórka pokrojonego w słupki. Wersję mięsno-pikantną można wzbogacić o kurczaka teriyaki lub ryż z dodatkiem curry. Lunchbox dziecięcy może zawierać m.in. dekoracyjnie pokrojone parówki, jajko na twardo i gotowane warzywa (brokuły, kalafior, młode ziemniaki).
Hummus – pyszny dodatek do wrapów, tortilli i lekkich przekąsek. Na majówkową wyprawę można przygotować hummus klasyczny – na bazie ciecierzycy i sezamowej pasty tahini – lub w wersji na bazie bobu, czerwonej fasoli, marchewki lub buraka. Hummus sprawdzi się też idealnie jako dodatek to do potraw grillowanych: zarówno warzywnych, jak i mięsnych, np. szaszłyków.
Desery i orzeźwiające napoje
Uczta pod chmurką nie obejdzie się bez słodkich przysmaków. Słodycze z marketu warto zamienić na domowe wypieki: muffinki, wegańskie ciasteczka, galaretki i puddingi. Strzałem w dziesiątkę mogą okazać się proste biszkopty owocowe lub placuszki owocowe na bazie mąki tortowej i jogurtu. Osoby spędzające majówkę aktywnie mogą przetestować przepisy na energetyzujące bakaliowe ciastka lub domowe batony proteinowe (migdały, żurawina, ryż dmuchany lub płatki owsiane, miody/syropy).
Wśród orzeźwiających napojów nie powinno zabraknąć domowych lemoniad – najprostszą przygotujesz na bazie wody niegazowanej z dodatkiem plastrów cytryny, pomarańczy i limonki, plasterków imbiru i kilku listków mięty. Ciekawą alternatywą dla klasyki będzie lemoniada arbuzowa lub rabarbarowa. Dorosłym smakoszom wiosenno-owocowych aromatów polecamy klasyczną sangrię na czerwonym lub białym winie.
Majówka od kuchni: co przygotować na wiosenny piknik?
Majówkowy weekend to nie tylko grill pod chmurką. Równie kuszącą jest opcja biwaku i wycieczka rowerowa z koszem pełnym przysmaków. Czego nie może zabraknąć w majówkowym koszyku?
Piknikowe przysmaki nie muszą być skomplikowane, ale warto zadbać o ich różnorodność. Mile widziane są lekkie sałatki, wrapy, pomysłowe desery, lemoniady i energetyzujące przysmaki. Potrawy lekkie, zdrowe, aromatyczne i zachęcające do aktywności na świeżym powietrzu.
Pomysły na „wsad” do piknikowego koszyka
Sałatki z kiełkami – czyli piknikowy „must have”. Kiełki to witaminowo-mineralna bomba, która doda energii, poprawi nastrój, a jednocześnie nie obciąży żołądka. Posypkę kiełkową można dodawać nie tylko do kanapek. Fanom smaków azjatyckich warto polecić m.in. ryżowo-mięsne, pikantne sałatki z kiełkami fasoli Mung.
Wrapy – sycące zamienniki standardowych „sandwichy”. Idealne jako przysmak w długą, wyczerpująca trasę lub na biwak pod chmurką. Klasyczny wrap można wypełnić dowolnymi ulubionymi składnikami – od chrupiącego kurczaka w panierce po smażonego łososia. We wrapie warzywnym (zielona sałata, paski papryki, kapusta czerwona) o smaku i poziomie pikantności przekąski przesądzi sos – jogurtowy, musztardowy, czosnkowy.
Równie łatwymi w przygotowaniu są roladki z tortilli na zimno. Wystarczy zestaw ulubionych składników – szynka, pomidor, sałata, cebulka – i sos, ser lub majonez, który posłuży jako skuteczne „spoiwo”. Przed pocięciem tortillę należy schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę.
Lunchbox w stylu bento – japoński wynalazek doskonale sprawdzi się w terenie, a wersja majówkowa może mieć dowolną formę, od klasycznej – ryż z omletem i zestawem warzyw – po fantazyjne. Wersja wegetariańska opiera się na zestawie surowych warzywnych przekąsek: marchewki, papryki, ogórka pokrojonego w słupki. Wersję mięsno-pikantną można wzbogacić o kurczaka teriyaki lub ryż z dodatkiem curry. Lunchbox dziecięcy może zawierać m.in. dekoracyjnie pokrojone parówki, jajko na twardo i gotowane warzywa (brokuły, kalafior, młode ziemniaki).
Hummus – pyszny dodatek do wrapów, tortilli i lekkich przekąsek. Na majówkową wyprawę można przygotować hummus klasyczny – na bazie ciecierzycy i sezamowej pasty tahini – lub w wersji na bazie bobu, czerwonej fasoli, marchewki lub buraka. Hummus sprawdzi się też idealnie jako dodatek to do potraw grillowanych: zarówno warzywnych, jak i mięsnych, np. szaszłyków.
Desery i orzeźwiające napoje
Uczta pod chmurką nie obejdzie się bez słodkich przysmaków. Słodycze z marketu warto zamienić na domowe wypieki: muffinki, wegańskie ciasteczka, galaretki i puddingi. Strzałem w dziesiątkę mogą okazać się proste biszkopty owocowe lub placuszki owocowe na bazie mąki tortowej i jogurtu. Osoby spędzające majówkę aktywnie mogą przetestować przepisy na energetyzujące bakaliowe ciastka lub domowe batony proteinowe (migdały, żurawina, ryż dmuchany lub płatki owsiane, miody/syropy).
Wśród orzeźwiających napojów nie powinno zabraknąć domowych lemoniad – najprostszą przygotujesz na bazie wody niegazowanej z dodatkiem plastrów cytryny, pomarańczy i limonki, plasterków imbiru i kilku listków mięty. Ciekawą alternatywą dla klasyki będzie lemoniada arbuzowa lub rabarbarowa. Dorosłym smakoszom wiosenno-owocowych aromatów polecamy klasyczną sangrię na czerwonym lub białym winie.