Kochasz aromat grillowanych potraw? Twoje kulinarne eksperymenty nie muszą się kończyć wraz z zakończeniem sezonu. Wybierz profesjonalną patelnię grillową – podpowiemy Ci, na jakie cechy musisz zwrócić uwagę.
Alchemia grillowania
Polski sezon letni to – dla znakomitej większość fanów kulinariów – czas na grilla. Sezon, który z powodzeniem da się przedłużyć na okrągły rok! Wystarczy dobra, profesjonalna patelnia grillowa, która spełnia następujące cechy:
korpus, który szybko i równomiernie się nagrzewa, a jednocześnie długo utrzymuje ciepło
nieprzywierająca powłoka, która chroni przed przypaleniem
możliwość grillowania/smażenia z minimalną ilością tłuszczu, a najlepiej – zupełnie bez tłuszczu
dno z wypustkami lub żłobieniami pozwalającymi na odpływ tłuszczu
odpinany uchwyt – umożliwia umieszczenie patelni w piekarniku.
Większość wymienionych cech można skrócić do frazy „naczynie zapewniające sprawne, skuteczne, niskokaloryczne grillowanie w warunkach domowych”. Rzadko który fan grillowania lubi szorować patelnię, do cech obowiązkowych dobrego naczynia dodajmy zatem łatwość czyszczenia.
Przejdźmy do konkretów, czyli różnych typów profesjonalnych patelni do grillowania, w które warto się zaopatrzyć.
Grillowanie z matematyczną precyzją – kwadratowa patelnia grillowa
Klasyka wśród patelni do grillowania. Kwadratowy kształt to większa pojemność, niezbędna do przygotowania dania dla całej rodziny. Aluminiowy korpus szybko się nagrzewa i równomiernie przewodzi ciepło. Grillowane potrawy są chrupiące, ale soczyste w środku. Zwróć uwagę na wnętrze patelni: dzięki wąskim żłobieniom tłuszcz jest rozprowadzany równomiernie po całej powierzchni. Odpinany uchwyt pozwala na sprawne przeniesienie naczynia z kuchenki do piekarnika np. w celu dodatkowego opieczenia potrawy. Kwadratowa patelnia grillowa AMT Gastroguss to “must have”, gdy preferujesz klasyczne dania grillowe.
Klejnot wśród patelni? Patelnia BBQ z diamentowym wzorem
Oto prawdziwy rarytas dla fanów dobrze przypieczonego steka! Solidność wykonania patelni BBQ AMT Gastroguss to efekt współpracy z profesjonalnymi szefami kuchni. Grube dno naczynia w połączeniu z nieprzywierającą powłoką Lotan® i oryginalnym, diamentowym wzorem zapewnia efekt steka „jak od szefa kuchni”. Podczas gdy cieńsze patelnie przejmują temperaturę zimnego mięsa, przez co stek traci naturalne soki i wysycha, patelnia BBQ AMT dłużej zatrzymuje ciepło i nie wychładza się w kontakcie z mięsem. W ten sposób zachowuje ono naturalną soczystość i gęstość. Stek jest doskonale obsmażony i zarumieniony na zewnątrz, a jednocześnie delikatny w środku. Mięso nie przywiera do dna patelni, a tłuszcz – jeśli już zdecydujesz się go użyć – jest „trzymany w ryzach” dzięki diamentowej kratce. Odpinana rączka pozwala umieścić naczynie w piekarniku.
Sezon rybny na okrągło – patelnia grillowa BBQ do ryb
Soczysta, pachnąca ryba prosto z grilla, przyrządzana także poza sezonem? Patelnia grillowa do ryb AMT Gastroguss umożliwia przygotowanie tego przysmaku w całości. Nie musisz porcjować ryby ani wycinać filetów. Nie musisz także martwić się o to, że chłodne mięso wydłuży proces nagrzewania naczynia – patelnia owalna do grillowania ryb AMT nagrzewa się szybko i równomiernie. Mięso zachowuje maksymalny poziom soczystości i wartości odżywczych. Pamiętaj, że możesz smażyć bez tłuszczu! Dzięki nieprzywierającej powłoce Lotan® równie łatwym będzie umycie patelni – wystarczy ją przetrzeć papierowym ręcznikiem. Chcesz serwować danie jako hot plate? Wystarczy, że odepniesz rączkę patelni.
Bardzo ciekawy dodatek do tradycyjnego grilla. Perforowana patelnia grillowa BBQ AMT umożliwia szybkie smażenie i wygodne serwowanie dania. Perforacja zapewnia optymalną cyrkulację powietrza i sprawny odpływ tłuszczu, a aluminiowy korpus równomierne rozprowadzanie ciepła. Danie jest idealnie soczyste, a dzięki powłoce Lotan® nie ma ryzyka przypalenia. Niewątpliwą zaletą modelu jest też możliwość sprawnego umycia patelni. Szorowanie grilla to zajęcie wymagające siły i cierpliwości, a patelnię perforowaną BBQ możesz oczyścić za pomocą odrobiny detergentu i wody – tłuszcz i resztki żywności usuniesz w mgnieniu oka. Pamiętaj jedynie o tym, aby nie kłaść patelni bezpośrednio w ogniu – naczynie należy umieścić na kratce/siatce grillowej.
Patelnia grillowa: jaką wybrać?
Kochasz aromat grillowanych potraw? Twoje kulinarne eksperymenty nie muszą się kończyć wraz z zakończeniem sezonu. Wybierz profesjonalną patelnię grillową – podpowiemy Ci, na jakie cechy musisz zwrócić uwagę.
Alchemia grillowania
Polski sezon letni to – dla znakomitej większość fanów kulinariów – czas na grilla. Sezon, który z powodzeniem da się przedłużyć na okrągły rok! Wystarczy dobra, profesjonalna patelnia grillowa, która spełnia następujące cechy:
Większość wymienionych cech można skrócić do frazy „naczynie zapewniające sprawne, skuteczne, niskokaloryczne grillowanie w warunkach domowych”. Rzadko który fan grillowania lubi szorować patelnię, do cech obowiązkowych dobrego naczynia dodajmy zatem łatwość czyszczenia.
Przejdźmy do konkretów, czyli różnych typów profesjonalnych patelni do grillowania, w które warto się zaopatrzyć.
Grillowanie z matematyczną precyzją – kwadratowa patelnia grillowa
Klasyka wśród patelni do grillowania. Kwadratowy kształt to większa pojemność, niezbędna do przygotowania dania dla całej rodziny. Aluminiowy korpus szybko się nagrzewa i równomiernie przewodzi ciepło. Grillowane potrawy są chrupiące, ale soczyste w środku. Zwróć uwagę na wnętrze patelni: dzięki wąskim żłobieniom tłuszcz jest rozprowadzany równomiernie po całej powierzchni. Odpinany uchwyt pozwala na sprawne przeniesienie naczynia z kuchenki do piekarnika np. w celu dodatkowego opieczenia potrawy. Kwadratowa patelnia grillowa AMT Gastroguss to “must have”, gdy preferujesz klasyczne dania grillowe.
Klejnot wśród patelni? Patelnia BBQ z diamentowym wzorem
Oto prawdziwy rarytas dla fanów dobrze przypieczonego steka! Solidność wykonania patelni BBQ AMT Gastroguss to efekt współpracy z profesjonalnymi szefami kuchni. Grube dno naczynia w połączeniu z nieprzywierającą powłoką Lotan® i oryginalnym, diamentowym wzorem zapewnia efekt steka „jak od szefa kuchni”. Podczas gdy cieńsze patelnie przejmują temperaturę zimnego mięsa, przez co stek traci naturalne soki i wysycha, patelnia BBQ AMT dłużej zatrzymuje ciepło i nie wychładza się w kontakcie z mięsem. W ten sposób zachowuje ono naturalną soczystość i gęstość. Stek jest doskonale obsmażony i zarumieniony na zewnątrz, a jednocześnie delikatny w środku. Mięso nie przywiera do dna patelni, a tłuszcz – jeśli już zdecydujesz się go użyć – jest „trzymany w ryzach” dzięki diamentowej kratce. Odpinana rączka pozwala umieścić naczynie w piekarniku.
Sezon rybny na okrągło – patelnia grillowa BBQ do ryb
Soczysta, pachnąca ryba prosto z grilla, przyrządzana także poza sezonem? Patelnia grillowa do ryb AMT Gastroguss umożliwia przygotowanie tego przysmaku w całości. Nie musisz porcjować ryby ani wycinać filetów. Nie musisz także martwić się o to, że chłodne mięso wydłuży proces nagrzewania naczynia – patelnia owalna do grillowania ryb AMT nagrzewa się szybko i równomiernie. Mięso zachowuje maksymalny poziom soczystości i wartości odżywczych. Pamiętaj, że możesz smażyć bez tłuszczu! Dzięki nieprzywierającej powłoce Lotan® równie łatwym będzie umycie patelni – wystarczy ją przetrzeć papierowym ręcznikiem. Chcesz serwować danie jako hot plate? Wystarczy, że odepniesz rączkę patelni.
Kulinarny „performance” – perforowana patelnia grillowa BBQ
Bardzo ciekawy dodatek do tradycyjnego grilla. Perforowana patelnia grillowa BBQ AMT umożliwia szybkie smażenie i wygodne serwowanie dania. Perforacja zapewnia optymalną cyrkulację powietrza i sprawny odpływ tłuszczu, a aluminiowy korpus równomierne rozprowadzanie ciepła. Danie jest idealnie soczyste, a dzięki powłoce Lotan® nie ma ryzyka przypalenia. Niewątpliwą zaletą modelu jest też możliwość sprawnego umycia patelni. Szorowanie grilla to zajęcie wymagające siły i cierpliwości, a patelnię perforowaną BBQ możesz oczyścić za pomocą odrobiny detergentu i wody – tłuszcz i resztki żywności usuniesz w mgnieniu oka. Pamiętaj jedynie o tym, aby nie kłaść patelni bezpośrednio w ogniu – naczynie należy umieścić na kratce/siatce grillowej.