Sezon na szparagi w pełni, więc warto wykorzystać ten okres by przygotować wspaniały wiosenny obiad z nimi w roli głównej. Zresztą, trudno chyba sobie wyobrazić wiosenną kuchnię bez tego warzywa.
Jak podawać szparagi? Możecie serwować je na wiele sposobów: w formie sycącej kremowej zupy, sałatki, ugotowane jako dodatek do obiadu, czy też z makaronem.
Pomysłów na taki lekki obiad bez mięsa z pewnością znajdziecie wiele. My polecamy Wam przepis na przepyszny i cudownie aromatyczny Makaron ze Szparagami i Pesto.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam on do gustu.
Składniki na 2 porcje makaronu:
200 g ulubionego makaronu
pęczek szparagów zielonych
3 ząbki czosnku
sól do smaku
Składniki na pesto:
1 garść świeżej bazylii
1 garść natki pietruszki
20 ml oleju lub oliwy
Dodatki:
100 g fety
kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności ugotuj swój ulubiony makaron i przelej zimną wodą. Odstaw na bok.
Składniki na pesto zblenduj na gładko.
Szparagi umyj i pozbaw twardych końcówek. Można to zrobić na dwa sposoby: po prostu odcinając nożem stwardniałą część lub też odłamać twarde końce (same się złamią w odpowiednim miejscu). Dzięki temu przygotowane przez Ciebie szparagi nie będą łykowate i twarde.
Tak przygotowane szparagi należy pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzany wok AMT Gastroguss z minimalną ilością tłuszczu.
Lekko posolić i smażyć, aż staną się rumiane i jędrne. Zajmie to zaledwie kilka minut.
Do usmażonych szparagów dodać przygotowany wcześniej makaron, a następnie od razu polać całość zielonym pesto. Wymieszać. Podawać z pokruszonym na wierzchu serem feta i lekko grillowanymi pomidorkami koktajlowymi.
Przepis na szybki obiad – makaron ze szparagami i pesto
Sezon na szparagi w pełni, więc warto wykorzystać ten okres by przygotować wspaniały wiosenny obiad z nimi w roli głównej. Zresztą, trudno chyba sobie wyobrazić wiosenną kuchnię bez tego warzywa.
Jak podawać szparagi? Możecie serwować je na wiele sposobów: w formie sycącej kremowej zupy, sałatki, ugotowane jako dodatek do obiadu, czy też z makaronem.
Pomysłów na taki lekki obiad bez mięsa z pewnością znajdziecie wiele. My polecamy Wam przepis na przepyszny i cudownie aromatyczny Makaron ze Szparagami i Pesto.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam on do gustu.
Składniki na 2 porcje makaronu:
Składniki na pesto:
Dodatki:
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności ugotuj swój ulubiony makaron i przelej zimną wodą. Odstaw na bok.
Składniki na pesto zblenduj na gładko.
Szparagi umyj i pozbaw twardych końcówek. Można to zrobić na dwa sposoby: po prostu odcinając nożem stwardniałą część lub też odłamać twarde końce (same się złamią w odpowiednim miejscu). Dzięki temu przygotowane przez Ciebie szparagi nie będą łykowate i twarde.
Tak przygotowane szparagi należy pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzany wok AMT Gastroguss z minimalną ilością tłuszczu.
Lekko posolić i smażyć, aż staną się rumiane i jędrne. Zajmie to zaledwie kilka minut.
Do usmażonych szparagów dodać przygotowany wcześniej makaron, a następnie od razu polać całość zielonym pesto. Wymieszać. Podawać z pokruszonym na wierzchu serem feta i lekko grillowanymi pomidorkami koktajlowymi.
Przepis na szybki obiad – makaron ze szparagami i pesto
Smacznego!