Krwisty czy mocno wypieczony? Solony przed czy w trakcie smażenia? Prosto z grilla czy z patelni grillowej? Zbieramy sprawdzone metody na przyrządzenie aromatycznego, soczystego steka.
Żadna inna potrawa nie budzi tak intensywnych dyskusji, jak przyrządzanie steka. Dla każdego fana soczystego mięsa „dobry stek” może oznaczać zupełnie coś innego i nie chodzi tylko o stopień wysmażenia. Kluczowe kontrowersje dotyczą m.in. ilości oraz czasu dodawania przypraw, grubości mięsa czy temperatury smażenia. Dyskusje krążą także wokół rzekomej przewagi grilla nad patelniami grillowymi – i odwrotnie. Odstawmy kulinarne dywagacje na bok i skupmy się na sprawdzonych „tipach”. Co początkujący fan steków wiedzieć powinien?
Kulinarna biblia: złote zasady smażenia steków
1. Mięso na stek musi być jak najwyższej jakości. Idealnie, jeśli widoczny jest tzw. marmurek (czyli paski tłuszczu), a mięso posiada solidną tłuszczową okrywę. Na dobry początek warto przetestować rostbef i antrykot.
2. Smażenie mięsa wyjętego prosto z lodówki to kulinarny grzech ciężkiej kategorii. Mięso na stek musi przed smażeniem osiągnąć temperaturę pokojową – ok. 30 minut po wyjęciu z lodówki powinno wystarczyć. Zaleca się także lekkie osuszenie powierzchni mięsa papierowym ręcznikiem.
3. Patelnia z grubym, dobrze nagrzewającym się dnem to najlepsza pomoc dla fana steków. Modele patelni żeliwnych i profesjonalne patelnie grillowe są polecane w pierwszej kolejności. Jeśli chodzi o tłuszcz, jedynym słusznym wyborem są oleje o wysokim punkcie dymienia, masło klarowane i oliwa rafinowana.
4. Czy doprawiać stek przed smażeniem? Według jednej szkoły – tak, ale tylko odrobiną soli, na kilka minut przed położeniem na patelni. Według innej – stek wystarczy lekko posolić w trakcie smażenia. Zwolennicy obydwu metod są zgodni: pieprz należy dodać dopiero po usmażeniu mięsa, w przeciwnym przypadku może dojść do przypalenia.
5. Nakłuwanie mięsa na stek to kolejne kulinarne przewinienie, na które nie ma miejsca w profesjonalnej kuchni. Szpatułki drewniane, silikonowe i akcesoria o nieostrych brzegach są mocno wskazane.
6. Temperatura smażenia musi osiągnąć min. 150°C – jeśli powierzchnia naczynia lekko dymi, pora nakładać mięso. Optymalny czas smażenia steku o grubości 2,5-3 cm to ok. 6 minut. Każda kolejna minuta smażenia odpowiada 6 stopniom przyrządzenia steku – od wersji krwistej („blue”) po mięso w pełni wysmażone („well done”). Perfekcjoniści kończą proces „domykania” steku, podsmażając krótko jego boki.
7. Stek lubi „odpoczywać” – co nie znaczy, że można pozwolić mu się wychłodzić. Ok. 3-5 minut pod folią aluminiową wystarczy, by soki wewnątrz mięsa przestały wrzeć, a potrawa była gotowa do spożycia.
Rozmyślania nad patelnią
Jaka patelnia na idealny stek? Patelnie grillowe zdążyły już podbić serca smakoszy steków przyrządzanych na wzór dań „restauracyjnych”. Kluczem do sukcesu jest wybór patelni z solidnym, dobrze nagrzewającym się dnem. Wnętrze i dno naczynia musi się szybko nagrzać i możliwie długo utrzymać jednolitą temperaturę. Powłoka patelni nie może być „podatna” na przypalanie.
Dobrym rozwiązaniem są patelnie z powłokami nieprzywieralnymi, w tym modele umożliwiające smażenie bez tłuszczu lub z minimalną ilością tłuszczu. Wyżej opisane cechy spełnia patelnia BBQ AMT Gastroguss. Równomierna dystrybucja ciepła i grube, solidne dno znacznie ułatwiają przyrządzanie steka na dowolnym poziomie wysmażenia. Cechą, która przypadnie do gustu fanom steków będzie z pewnością charakterystyczny wzór dna tego modelu patelni. Siatka w kształcie diamentów pełni podwójną funkcję – estetyczną i praktyczną, zapewniając równomierne rozmieszczenie tłuszczu. Fanom klasycznych wzorów polecamy patelnię grillową AMT.
Sprawdzone sposoby na idealny stek
Krwisty czy mocno wypieczony? Solony przed czy w trakcie smażenia? Prosto z grilla czy z patelni grillowej? Zbieramy sprawdzone metody na przyrządzenie aromatycznego, soczystego steka.
Żadna inna potrawa nie budzi tak intensywnych dyskusji, jak przyrządzanie steka. Dla każdego fana soczystego mięsa „dobry stek” może oznaczać zupełnie coś innego i nie chodzi tylko o stopień wysmażenia. Kluczowe kontrowersje dotyczą m.in. ilości oraz czasu dodawania przypraw, grubości mięsa czy temperatury smażenia. Dyskusje krążą także wokół rzekomej przewagi grilla nad patelniami grillowymi – i odwrotnie. Odstawmy kulinarne dywagacje na bok i skupmy się na sprawdzonych „tipach”. Co początkujący fan steków wiedzieć powinien?
Kulinarna biblia: złote zasady smażenia steków
1. Mięso na stek musi być jak najwyższej jakości. Idealnie, jeśli widoczny jest tzw. marmurek (czyli paski tłuszczu), a mięso posiada solidną tłuszczową okrywę. Na dobry początek warto przetestować rostbef i antrykot.
2. Smażenie mięsa wyjętego prosto z lodówki to kulinarny grzech ciężkiej kategorii. Mięso na stek musi przed smażeniem osiągnąć temperaturę pokojową – ok. 30 minut po wyjęciu z lodówki powinno wystarczyć. Zaleca się także lekkie osuszenie powierzchni mięsa papierowym ręcznikiem.
3. Patelnia z grubym, dobrze nagrzewającym się dnem to najlepsza pomoc dla fana steków. Modele patelni żeliwnych i profesjonalne patelnie grillowe są polecane w pierwszej kolejności. Jeśli chodzi o tłuszcz, jedynym słusznym wyborem są oleje o wysokim punkcie dymienia, masło klarowane i oliwa rafinowana.
4. Czy doprawiać stek przed smażeniem? Według jednej szkoły – tak, ale tylko odrobiną soli, na kilka minut przed położeniem na patelni. Według innej – stek wystarczy lekko posolić w trakcie smażenia. Zwolennicy obydwu metod są zgodni: pieprz należy dodać dopiero po usmażeniu mięsa, w przeciwnym przypadku może dojść do przypalenia.
5. Nakłuwanie mięsa na stek to kolejne kulinarne przewinienie, na które nie ma miejsca w profesjonalnej kuchni. Szpatułki drewniane, silikonowe i akcesoria o nieostrych brzegach są mocno wskazane.
6. Temperatura smażenia musi osiągnąć min. 150°C – jeśli powierzchnia naczynia lekko dymi, pora nakładać mięso. Optymalny czas smażenia steku o grubości 2,5-3 cm to ok. 6 minut. Każda kolejna minuta smażenia odpowiada 6 stopniom przyrządzenia steku – od wersji krwistej („blue”) po mięso w pełni wysmażone („well done”). Perfekcjoniści kończą proces „domykania” steku, podsmażając krótko jego boki.
7. Stek lubi „odpoczywać” – co nie znaczy, że można pozwolić mu się wychłodzić. Ok. 3-5 minut pod folią aluminiową wystarczy, by soki wewnątrz mięsa przestały wrzeć, a potrawa była gotowa do spożycia.
Rozmyślania nad patelnią
Jaka patelnia na idealny stek? Patelnie grillowe zdążyły już podbić serca smakoszy steków przyrządzanych na wzór dań „restauracyjnych”. Kluczem do sukcesu jest wybór patelni z solidnym, dobrze nagrzewającym się dnem. Wnętrze i dno naczynia musi się szybko nagrzać i możliwie długo utrzymać jednolitą temperaturę. Powłoka patelni nie może być „podatna” na przypalanie.
Dobrym rozwiązaniem są patelnie z powłokami nieprzywieralnymi, w tym modele umożliwiające smażenie bez tłuszczu lub z minimalną ilością tłuszczu. Wyżej opisane cechy spełnia patelnia BBQ AMT Gastroguss. Równomierna dystrybucja ciepła i grube, solidne dno znacznie ułatwiają przyrządzanie steka na dowolnym poziomie wysmażenia. Cechą, która przypadnie do gustu fanom steków będzie z pewnością charakterystyczny wzór dna tego modelu patelni. Siatka w kształcie diamentów pełni podwójną funkcję – estetyczną i praktyczną, zapewniając równomierne rozmieszczenie tłuszczu. Fanom klasycznych wzorów polecamy patelnię grillową AMT.