Mamy dla Was przepis na przepyszną tartę z boczkiem, suszonymi pomidorami i fetą na kruchym spodzie, upieczoną w rewelacyjnym garnku do duszenia AMT. Mamy nadzieję, że pokochacie jej smak już od pierwszego kęsa.
SKŁADNIKI Spód: 200 g mąki typu 450
100 g schłodzonego masła
1 jajko
1 szczypta soli
1 łyżeczka posiekanego, świeżego rozmarynu (może być suszony)
Farsz:
200 g surowego lub wędzonego boczku całego lub w plastrach
100 g pomidorów suszonych w oleju
2 duże cebule
1 por
Masa jajeczna:
4 łyżki jogurtu greckiego lub jogurtu typu skyr
3 jajka
100 g mozzarelli lub cheddara
1 garść poszatkowanej natki pietruszki
2 posiekane ząbki czosnku
2 szczypt soli
2 szczypty pieprzu
Do garnka AMT o średnicy 26 cm wsypać przesianą przez sito mąkę, dodać pokrojone w kostkę, zimne masło, jajko oraz rozmaryn i szczyptę soli. Całość szybko zagnieść dłońmi w garnku do uzyskania gładkiej struktury ciasta. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Podczas gdy ciasto leżakuje w lodówce, przygotowujemy farsz.
Boczek pokroić w małe kawałki i podsmażyć aż się zarumieni, dodać posiekaną w kostkę cebulę, białą część pora oraz suszone pomidory. Smażyć aż do uzyskania złotego koloru. Farsz przełożyć do naczynia i wystudzić.
Do miseczki dodać jogurt grecki, jajka, tarty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki. Masę wymieszać i odstawić do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Zetrzeć na na tarce do garnka. Dłońmi uformować ciasto na spodzie oraz na ściankach garnka do wysokości 2 cm. Spód nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika na środkową półkę i piec w temperaturze 180°C przez 15 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
Dzięki nieprzywieralnej powłoce LOTAN® nie ma konieczności smarowania dna garnka masłem, by ciasto nie przywarło do naczynia.
Na podpieczony spód wyłożyć farsz i zalać masą jajeczną. Ułożyć plastry pomidora, posypać wierzch pokruszoną fetą i pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Tak przygotowaną tartę piec na środkowej półce w garnku AMT, w temperaturze przez 180°C przez 30-40 minut. sprawdzić gotowość za pomocą patyczka – jeśli jest suchy, to znak, że masa się ścięła.
Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z ulubioną sałatką lub sosem jogurtowo-koperkowym.
Tarta z boczkiem, suszonymi pomidorami i fetą na kruchym spodzie z rozmarynem
Mamy dla Was przepis na przepyszną tartę z boczkiem, suszonymi pomidorami i fetą na kruchym spodzie, upieczoną w rewelacyjnym garnku do duszenia AMT. Mamy nadzieję, że pokochacie jej smak już od pierwszego kęsa.
SKŁADNIKI
Spód:
200 g mąki typu 450
100 g schłodzonego masła
1 jajko
1 szczypta soli
1 łyżeczka posiekanego, świeżego rozmarynu (może być suszony)
Farsz:
200 g surowego lub wędzonego boczku całego lub w plastrach
100 g pomidorów suszonych w oleju
2 duże cebule
1 por
Masa jajeczna:
4 łyżki jogurtu greckiego lub jogurtu typu skyr
3 jajka
100 g mozzarelli lub cheddara
1 garść poszatkowanej natki pietruszki
2 posiekane ząbki czosnku
2 szczypt soli
2 szczypty pieprzu
Wierzch tarty:
1 pomidor żółty
50 g fety
5 suszonych pomidorów
Do przygotowania tarty wykorzystano garnek do duszenia AMT o średnicy 26 cm.
Sposób przygotowania:
Do garnka AMT o średnicy 26 cm wsypać przesianą przez sito mąkę, dodać pokrojone w kostkę, zimne masło, jajko oraz rozmaryn i szczyptę soli. Całość szybko zagnieść dłońmi w garnku do uzyskania gładkiej struktury ciasta. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Podczas gdy ciasto leżakuje w lodówce, przygotowujemy farsz.
Boczek pokroić w małe kawałki i podsmażyć aż się zarumieni, dodać posiekaną w kostkę cebulę, białą część pora oraz suszone pomidory. Smażyć aż do uzyskania złotego koloru. Farsz przełożyć do naczynia i wystudzić.
Do miseczki dodać jogurt grecki, jajka, tarty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki. Masę wymieszać i odstawić do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Zetrzeć na na tarce do garnka. Dłońmi uformować ciasto na spodzie oraz na ściankach garnka do wysokości 2 cm. Spód nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika na środkową półkę i piec w temperaturze 180°C przez 15 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
Dzięki nieprzywieralnej powłoce LOTAN® nie ma konieczności smarowania dna garnka masłem, by ciasto nie przywarło do naczynia.
Na podpieczony spód wyłożyć farsz i zalać masą jajeczną. Ułożyć plastry pomidora, posypać wierzch pokruszoną fetą i pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Tak przygotowaną tartę piec na środkowej półce w garnku AMT, w temperaturze przez 180°C przez 30-40 minut. sprawdzić gotowość za pomocą patyczka – jeśli jest suchy, to znak, że masa się ścięła.
Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z ulubioną sałatką lub sosem jogurtowo-koperkowym.
Smacznego!