Głodni nowych smaków i pomysłów na świąteczne potrawy? Sprawdźcie nasz przepis, przygotowany przez Mariusza Siwiaka – jednego z kucharzy, stale współpracujących z naszą marką. Polecamy zwłaszcza na wigilijną kolację!
Składniki
Ryż do risotto 200 g
Bakalie 100 g
Wino 50 ml
Czosnek 2 ząbki
Szalotka 1 szt
Śmietana słodka 18 % 200 ml
Bulion 300 ml
Pierniki 50 g
Sok z połowy cytryny
Masło 100 g
Sposób wykonania
W rondlu podsmażamy szalotkę i czosnek. Jak się zarumieni, wsypujemy ryż, podprażamy i wlewamy wino. Po odparowaniu dodajemy pokrojone bakalie, podlewamy bulionem i mieszamy. Ryż musi być lekko twardawy. Dodajemy masło, doprawiamy pieprzem i – w razie potrzeb – solą .
Rybę podsmażamy od strony skóry na oleju. Po ok. 4 minutach przekładamy na drugą stronę, dodajemy zioła, czosnek, szalotkę i masło. Smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.
Aby przygotować sos, do rondla wsypujemy cukier i rozpuszczamy. Następnie wlewamy sok z cytryny i wino. Jak zredukuje się do połowy, dodajemy pierniki. Wszystko razem miksujemy. Na koniec dodajemy masło.
Smacznego! 🙂
O autorze przepisu
Moja przygoda z gastronomią zaczęła się 22 lat temu. To, co miało być przygodą, przerodziło się w pasję. Przez ponad 10 lat prowadziłem kuchnię restauracji Park Hotel, dziś jestem wolnym strzelcem, z zamiłowaniem doradzam restauratorom i gotuję w zgodzie z ideą slow food, szacunkiem do produktu i gościa – Mariusz Siwak.
Gotuj jak szef kuchni! Przepis na święta: risotto z bakaliami i smażonym łososiem w sosie piernikowym
Głodni nowych smaków i pomysłów na świąteczne potrawy? Sprawdźcie nasz przepis, przygotowany przez Mariusza Siwiaka – jednego z kucharzy, stale współpracujących z naszą marką. Polecamy zwłaszcza na wigilijną kolację!
Składniki
Sposób wykonania
W rondlu podsmażamy szalotkę i czosnek. Jak się zarumieni, wsypujemy ryż, podprażamy i wlewamy wino. Po odparowaniu dodajemy pokrojone bakalie, podlewamy bulionem i mieszamy. Ryż musi być lekko twardawy. Dodajemy masło, doprawiamy pieprzem i – w razie potrzeb – solą .
Rybę podsmażamy od strony skóry na oleju. Po ok. 4 minutach przekładamy na drugą stronę, dodajemy zioła, czosnek, szalotkę i masło. Smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.
Aby przygotować sos, do rondla wsypujemy cukier i rozpuszczamy. Następnie wlewamy sok z cytryny i wino. Jak zredukuje się do połowy, dodajemy pierniki. Wszystko razem miksujemy. Na koniec dodajemy masło.
Smacznego! 🙂
O autorze przepisu
Moja przygoda z gastronomią zaczęła się 22 lat temu. To, co miało być przygodą, przerodziło się w pasję. Przez ponad 10 lat prowadziłem kuchnię restauracji Park Hotel, dziś jestem wolnym strzelcem, z zamiłowaniem doradzam restauratorom i gotuję w zgodzie z ideą slow food, szacunkiem do produktu i gościa – Mariusz Siwak.