“Niebezpieczne” materiały, temperatura smażenia, ilość tłuszczu – o to najczęściej pytamy, szukając idealnej patelni. Które z mitów na temat “szkodliwości” tego naczynia można najszybciej obalić?
Aluminium jako budulec korpusu patelni…
… jest materiałem w pełni bezpiecznym. Nowoczesne patelnie aluminiowe posiadają precyzyjnie zaprojektowane, często wielowarstwowe powłoki, które chronią przed przywieraniem i przypalaniem się żywności. Aluminium to „wypełniacz” korpusu, zapewniający szybkie i równomierne przewodnictwo cieplne. W trakcie smażenia nie następuje zatem uwalnianie się szkodliwych substancji, pochodzących z tego materiału. Tu przechodzimy od razu do kwestii właściwości popularnych typów powłok na patelnię.
PFOA w składzie powłok patelni
… czyli kwas perfluorooktanowy. To substancja stosowana m.in. przy produkcji dywanów, opakowań popcornu podgrzewanego w kuchenkach mikrofalowych oraz jeszcze do niedawna – patelni. Producenci sprzętu gastronomicznego przekonują, że zawartość tych kwasów w powłokach non-stick jest minimalna, a uwolnienie następuje podczas procesu intensywnego przegrzania patelni (czyli w skrajnie wysokich temperaturach). Obecnie konsekwentnie odchodzi się od stosowania PFOA przy produkcji powłok naczyń: wszystko w celu ograniczenia potencjalnej szkodliwości dla zdrowia do minimum. Patelnie – i inne naczynia gastronomiczne – pozbawione tego składnika oznaczone są jako „PFOA free”.
Zdrowe i skuteczne smażenie bez tłuszczu…
… jest jak najbardziej możliwe. To zrozumiałe, że początkowo możesz mieć obawy o efekt smażenia bez oleju, masła czy oliwy. Zauważ jednak, że ten problem rozwiązują właśnie powłoki typu non-stick, czyli te o właściwościach nieprzywierających. Dzięki specyficznej konstrukcji powłok – skład różni się w zależności od marki i patentu – smażona żywność nie przywiera do powierzchni i nie przypala się. Efekt „poślizgu” uzyskuje się m.in. dzięki właściwościom hydrofobowym danej powłoki.
Szkodliwość smażenia na przypalonej/spalonej patelni…
… nie jest niestety mitem, szczególnie w przypadku naczyń niskiej jakości. Potencjalnie szkodliwym będzie także smażenie na patelni nieoczyszczonej, z resztkami mocno przypalonych potraw lub – co gorsza – na tłuszczu używanym wielokrotnie. Wierzymy jednak, że takie pomysły nie zrodzą się w Twojej głowie! Dodajmy też, że ten problem dotyczy zazwyczaj patelni złej jakości, wykonanej ze składników nieprzystosowanych do smażenia w wysokich temperaturach.
Popularne mity o patelniach – czy faktycznie jest się czego obawiać?
“Niebezpieczne” materiały, temperatura smażenia, ilość tłuszczu – o to najczęściej pytamy, szukając idealnej patelni. Które z mitów na temat “szkodliwości” tego naczynia można najszybciej obalić?
Aluminium jako budulec korpusu patelni…
… jest materiałem w pełni bezpiecznym. Nowoczesne patelnie aluminiowe posiadają precyzyjnie zaprojektowane, często wielowarstwowe powłoki, które chronią przed przywieraniem i przypalaniem się żywności. Aluminium to „wypełniacz” korpusu, zapewniający szybkie i równomierne przewodnictwo cieplne. W trakcie smażenia nie następuje zatem uwalnianie się szkodliwych substancji, pochodzących z tego materiału. Tu przechodzimy od razu do kwestii właściwości popularnych typów powłok na patelnię.
PFOA w składzie powłok patelni
… czyli kwas perfluorooktanowy. To substancja stosowana m.in. przy produkcji dywanów, opakowań popcornu podgrzewanego w kuchenkach mikrofalowych oraz jeszcze do niedawna – patelni. Producenci sprzętu gastronomicznego przekonują, że zawartość tych kwasów w powłokach non-stick jest minimalna, a uwolnienie następuje podczas procesu intensywnego przegrzania patelni (czyli w skrajnie wysokich temperaturach). Obecnie konsekwentnie odchodzi się od stosowania PFOA przy produkcji powłok naczyń: wszystko w celu ograniczenia potencjalnej szkodliwości dla zdrowia do minimum. Patelnie – i inne naczynia gastronomiczne – pozbawione tego składnika oznaczone są jako „PFOA free”.
Zdrowe i skuteczne smażenie bez tłuszczu…
… jest jak najbardziej możliwe. To zrozumiałe, że początkowo możesz mieć obawy o efekt smażenia bez oleju, masła czy oliwy. Zauważ jednak, że ten problem rozwiązują właśnie powłoki typu non-stick, czyli te o właściwościach nieprzywierających. Dzięki specyficznej konstrukcji powłok – skład różni się w zależności od marki i patentu – smażona żywność nie przywiera do powierzchni i nie przypala się. Efekt „poślizgu” uzyskuje się m.in. dzięki właściwościom hydrofobowym danej powłoki.
Szkodliwość smażenia na przypalonej/spalonej patelni…
… nie jest niestety mitem, szczególnie w przypadku naczyń niskiej jakości. Potencjalnie szkodliwym będzie także smażenie na patelni nieoczyszczonej, z resztkami mocno przypalonych potraw lub – co gorsza – na tłuszczu używanym wielokrotnie. Wierzymy jednak, że takie pomysły nie zrodzą się w Twojej głowie! Dodajmy też, że ten problem dotyczy zazwyczaj patelni złej jakości, wykonanej ze składników nieprzystosowanych do smażenia w wysokich temperaturach.