Pyszne, chrupiące i łatwe w wykonaniu – oto kilka pomysłów na zdrowe, wegetariańskie burgery. Sprawdź, który przepis na burgery najbardziej przypadnie Ci do gustu!
Jedną z głównych zalet tego dania jest ogromna ilość wariacji – od przypraw po sosy. Składniki dobieramy według własnych preferencji w zależności od objętości dania, typu przypraw i rodzaj sosu. W idealnej wersji bułki burgerowe przygotowujemy samodzielnie, ale opcja wykorzystania puszystej, podgrzanej kajzerki nie będzie grzechem…
1. Wege burger z cukinią i serem halloumi
Podsmażowy plasterek cukinii doskonale sprawdzi się w parze z miękkim, aromatycznym serkiem. Obydwa składniki należy pokroić – cukinię na cienkie, ser na grubsze plastry – i podsmażyć na patelni grillowej, skropionej odrobiną oliwy z oliwek. Bułki kroimy na pół i podgrzewamy w nagrzanym piekarniku (180°C) od 5 do 8 minut. Chrupiące pieczywo można posmarować sosem pomidorowym, sosem czosnkowym lub miksem ketchupu i musztardy. Wnętrze burgera wykładamy świeżymi listkami sałaty, plasterkami pomidora, plastrami czerwonej cebuli. W środku umieszczamy zgrillowaną cukinię i ser.
2. Wege burger z tofu
W wege burgerze możesz wykorzystać tofu wędzone, marynowane (np. w oliwie z oliwek z dodatkiem curry i posiekanych ząbków czosnku) lub zmiksowane z ugotowaną kaszą jaglaną, posiekaną cebulą i czosnkiem. Tofu w dowolnej wersji należy lekko zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Na dolną część bułki kładziemy zestaw sałat (lodowa, rukola, roszponka) i duże plastry czerwonej cebuli. Wersja ekstra to dodatek sosu pomidorowego lub pomidorowej salsy – sosem smarujemy wnętrze bułki.
3. Wege burger z kotletem z buraka
Kluczowe składniki “kotleta” to starte buraczki czerwone z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej i płatków owsianych. Mieszankę można doprawić startym czosnkiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Po uformowaniu kotleciki należy zapiekać przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Upieczone kotlety będą głównym „wkładem” do burgerów – bułki należy przez kilka minut piec w temperaturze ok. 140°C. Gotowe burgery uzupełniamy o pokrojone, świeże warzywa – sałatę, pomidory, czerwoną cebulę – i dowolny typ sosu np. czosnkowy.
4. Wege burger z cukinią
Do wersji „mini” – krótkiej i łatwej w wykonaniu – potrzebujesz lekko posolonych, podsmażonych lub zgrillowanych plasterków cukinii. Wersja bardziej pracochłonna będzie wymagać przygotowania masy złożonej z: tartej cukinii (należy bardzo intensywnie odcisnąć sok), gotowanej kaszy jaglanej, garści zmielonych płatków owsianych, startego czosnku i cebuli. Masę można doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną soli i pieprzu. Uformowane kotlety należy smażyć przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Krótkiego opiekania mogą wymagać także bułki. Polecamy serwowanie z dowolnym sosem (czosnkowy, pomidorowy, guacamole) i ulubionym zestawem warzyw.
5. Wege burger z fasolą czerwoną
Bazowym składnikiem tego przysmaku jest zmiksowana „masa fasolowa” (wystarczy zwykła, czerwona fasola z puszki). Do masy możesz dodać np. zmielone płatki owsiane, sprasowany czosnek, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i bułkę tartą. Wśród niezbędnych przypraw powinny się znaleźć m.in. słodka papryka w proszku, chilli, kolendra, cynamon, pieprz. Uformowane kotlety należy smażyć 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Alternatywa to smażenie na rozgrzanej patelni grillowej skropionej odrobiną oliwy. Lekko podsmażyć/opiec można także wnętrze przekrojonych bułek. Dodatki – liście sałaty, plastry warzyw, sosy – wedle uznania.
Macie swój ulubiony przepis na burgery w wersji wege?
5 pomysłów na wege burgery
Pyszne, chrupiące i łatwe w wykonaniu – oto kilka pomysłów na zdrowe, wegetariańskie burgery. Sprawdź, który przepis na burgery najbardziej przypadnie Ci do gustu!
Jedną z głównych zalet tego dania jest ogromna ilość wariacji – od przypraw po sosy. Składniki dobieramy według własnych preferencji w zależności od objętości dania, typu przypraw i rodzaj sosu. W idealnej wersji bułki burgerowe przygotowujemy samodzielnie, ale opcja wykorzystania puszystej, podgrzanej kajzerki nie będzie grzechem…
1. Wege burger z cukinią i serem halloumi
Podsmażowy plasterek cukinii doskonale sprawdzi się w parze z miękkim, aromatycznym serkiem. Obydwa składniki należy pokroić – cukinię na cienkie, ser na grubsze plastry – i podsmażyć na patelni grillowej, skropionej odrobiną oliwy z oliwek. Bułki kroimy na pół i podgrzewamy w nagrzanym piekarniku (180°C) od 5 do 8 minut. Chrupiące pieczywo można posmarować sosem pomidorowym, sosem czosnkowym lub miksem ketchupu i musztardy. Wnętrze burgera wykładamy świeżymi listkami sałaty, plasterkami pomidora, plastrami czerwonej cebuli. W środku umieszczamy zgrillowaną cukinię i ser.
2. Wege burger z tofu
W wege burgerze możesz wykorzystać tofu wędzone, marynowane (np. w oliwie z oliwek z dodatkiem curry i posiekanych ząbków czosnku) lub zmiksowane z ugotowaną kaszą jaglaną, posiekaną cebulą i czosnkiem. Tofu w dowolnej wersji należy lekko zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Na dolną część bułki kładziemy zestaw sałat (lodowa, rukola, roszponka) i duże plastry czerwonej cebuli. Wersja ekstra to dodatek sosu pomidorowego lub pomidorowej salsy – sosem smarujemy wnętrze bułki.
3. Wege burger z kotletem z buraka
Kluczowe składniki “kotleta” to starte buraczki czerwone z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej i płatków owsianych. Mieszankę można doprawić startym czosnkiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Po uformowaniu kotleciki należy zapiekać przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Upieczone kotlety będą głównym „wkładem” do burgerów – bułki należy przez kilka minut piec w temperaturze ok. 140°C. Gotowe burgery uzupełniamy o pokrojone, świeże warzywa – sałatę, pomidory, czerwoną cebulę – i dowolny typ sosu np. czosnkowy.
4. Wege burger z cukinią
Do wersji „mini” – krótkiej i łatwej w wykonaniu – potrzebujesz lekko posolonych, podsmażonych lub zgrillowanych plasterków cukinii. Wersja bardziej pracochłonna będzie wymagać przygotowania masy złożonej z: tartej cukinii (należy bardzo intensywnie odcisnąć sok), gotowanej kaszy jaglanej, garści zmielonych płatków owsianych, startego czosnku i cebuli. Masę można doprawić do smaku sosem sojowym, odrobiną soli i pieprzu. Uformowane kotlety należy smażyć przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Krótkiego opiekania mogą wymagać także bułki. Polecamy serwowanie z dowolnym sosem (czosnkowy, pomidorowy, guacamole) i ulubionym zestawem warzyw.
5. Wege burger z fasolą czerwoną
Bazowym składnikiem tego przysmaku jest zmiksowana „masa fasolowa” (wystarczy zwykła, czerwona fasola z puszki). Do masy możesz dodać np. zmielone płatki owsiane, sprasowany czosnek, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i bułkę tartą. Wśród niezbędnych przypraw powinny się znaleźć m.in. słodka papryka w proszku, chilli, kolendra, cynamon, pieprz. Uformowane kotlety należy smażyć 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Alternatywa to smażenie na rozgrzanej patelni grillowej skropionej odrobiną oliwy. Lekko podsmażyć/opiec można także wnętrze przekrojonych bułek. Dodatki – liście sałaty, plastry warzyw, sosy – wedle uznania.
Macie swój ulubiony przepis na burgery w wersji wege?