Jedna z najprostszych potraw jajecznych jest kojarzona z francuskimi kulinariami, ale różne wersje omletów są szalenie popularne także w Azji i kuchni Bliskiego Wschodu.
Wielką karierę omlet zrobił głównie dzięki łatwości wykonania. Jajeczna masa z mlekiem i przyprawami jest idealną bazą pod słodkie lub słone kulinarne fantazje, które można komponować w nieskończoność.
Omletowa alchemia – od czego zacząć?
Standardowy omlet to puszysty placek na bazie jajek i wody lub jajek i mleka/śmietanki. Równie prostymi są proporcje – przyjmuje się, że na 1 jajko powinna przypadać 1 mała łyżka mleka lub wody. Prosty omlet „śniadaniowy” jest zazwyczaj potrawą dwujajeczną. Duże omlety w stylu hiszpańskim lub azjatyckim (japoński omurice) wykonuje się z ok. 5-6 jajek. O finalnym wyglądzie i smaku decydują zarówno dodatki – a tych może być naprawdę wiele – jak i metoda przygotowania.
Przepis na omlet idealny?
Jajeczny przysmak wymaga pewnej finezji smażenia. Przypalenie, zbyt późne obrócenie placka, rozpłynięcie się omletu po patelni – to najczęstsze grzechy kulinarne wobec tej potrawy. Co ciekawe, w Japonii styl i biegłość przygotowania omletu świadczy o poziomie dojrzałości profesjonalnego kucharza. Idealna tekstura dania musi być puszysta, gęsta i bez grudek, a powierzchnia – bez pęknięć.
Omlet na piątkę z plusem – proste triki:
jajka na omlet powinny mieć temperaturę pokojową – należy je odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki
oddzielenie białek i ubicie ich na sztywno zapewni efekt puszystej, biszkoptowej pianki
podobny efekt daje dodanie odrobiny proszku do pieczenia – warto go zastosować przy omletach na słodko
do sprawnego smażenia przyda się patelnia z powłoką nieprzywierającą
dla zaawansowanych: do mieszania i podważania jajecznej masy zamiast szpatułki można użyć drewnianych pałeczek
omlety gęste, z dużą ilością dodatków warto przez kilka minut dopiec w rozgrzanym piekarniku.
Smaczne dodatki do omletu? Nie tylko szczypiorek
Suszone lub świeże pomidory, szynka, łosoś, parmezan, szpinak i zielona cebulka sprawdzą się jako klasyczny omletowy „topping” na słono. W rzeczywistości z masą jajeczną można połączyć właściwie wszystko – od żółtego sera po dowolny typ wędlin.
Inspiracją dla kulinarnych eksperymentów mogą być klasyczne wersje omletu japońskiego lub hiszpańskiego. Pierwsza – nieco pracochłonna – wersja zawiera m.in. gotowany ryż, opcja hiszpańska – plasterki smażonych ziemniaków i cebulę. Jest jeszcze aromatyczna włoska frittata, czyli omlet zapiekany, gęsto faszerowany warzywami, posypany startym parmezanem.
Wolisz omlet na słodko? Wypróbuj holenderski dutch baby z dodatkiem mąki, siekanych migdałów i dżemu lub cukru pudru. Ze słodkimi omletami dobrze komponują się owoce, wszelkiego typu musy, dżemy i serek mascarpone.
Omlet idealny: jak go zrobić?
Jedna z najprostszych potraw jajecznych jest kojarzona z francuskimi kulinariami, ale różne wersje omletów są szalenie popularne także w Azji i kuchni Bliskiego Wschodu.
Wielką karierę omlet zrobił głównie dzięki łatwości wykonania. Jajeczna masa z mlekiem i przyprawami jest idealną bazą pod słodkie lub słone kulinarne fantazje, które można komponować w nieskończoność.
Omletowa alchemia – od czego zacząć?
Standardowy omlet to puszysty placek na bazie jajek i wody lub jajek i mleka/śmietanki. Równie prostymi są proporcje – przyjmuje się, że na 1 jajko powinna przypadać 1 mała łyżka mleka lub wody. Prosty omlet „śniadaniowy” jest zazwyczaj potrawą dwujajeczną. Duże omlety w stylu hiszpańskim lub azjatyckim (japoński omurice) wykonuje się z ok. 5-6 jajek. O finalnym wyglądzie i smaku decydują zarówno dodatki – a tych może być naprawdę wiele – jak i metoda przygotowania.
Przepis na omlet idealny?
Jajeczny przysmak wymaga pewnej finezji smażenia. Przypalenie, zbyt późne obrócenie placka, rozpłynięcie się omletu po patelni – to najczęstsze grzechy kulinarne wobec tej potrawy. Co ciekawe, w Japonii styl i biegłość przygotowania omletu świadczy o poziomie dojrzałości profesjonalnego kucharza. Idealna tekstura dania musi być puszysta, gęsta i bez grudek, a powierzchnia – bez pęknięć.
Omlet na piątkę z plusem – proste triki:
Smaczne dodatki do omletu? Nie tylko szczypiorek
Suszone lub świeże pomidory, szynka, łosoś, parmezan, szpinak i zielona cebulka sprawdzą się jako klasyczny omletowy „topping” na słono. W rzeczywistości z masą jajeczną można połączyć właściwie wszystko – od żółtego sera po dowolny typ wędlin.
Inspiracją dla kulinarnych eksperymentów mogą być klasyczne wersje omletu japońskiego lub hiszpańskiego. Pierwsza – nieco pracochłonna – wersja zawiera m.in. gotowany ryż, opcja hiszpańska – plasterki smażonych ziemniaków i cebulę. Jest jeszcze aromatyczna włoska frittata, czyli omlet zapiekany, gęsto faszerowany warzywami, posypany startym parmezanem.
Wolisz omlet na słodko? Wypróbuj holenderski dutch baby z dodatkiem mąki, siekanych migdałów i dżemu lub cukru pudru. Ze słodkimi omletami dobrze komponują się owoce, wszelkiego typu musy, dżemy i serek mascarpone.