Sezon na smaczne chłodniki uważamy za otwarty! Schłodzone, pożywne zupy orzeźwią i zachwycą nietypowymi połączeniami znanych smaków. Sprawdź, który z podanych przez nas przepisów przypadnie Ci najbardziej do gustu.
Dmuchając na zimne
Zalety chłodnika można podsumować w dwóch cechach: łatwość przygotowania i dowolność dodatków. Żar lejący się z nieba zdecydowanie sprzyja gotowaniu szybkiemu, ale pomysłowemu. Paradoksalnie, taka technika sprzyja rodzeniu się nowych pomysłów kulinarnych. W chłodnikach łączymy zarówno tradycyjne smaki (jajko i botwinka), jak i te, które niekoniecznie sprawdzą się w wersji „na ciepło”, np. pomidory i truskawki. Co warto przetestować w nadchodzącym sezonie?
W jeżynowym chruśniaku
Bazą pysznego owocowego chłodnika mogą być jeżyny – w wersji rozszerzonej mieszanka jeżyn, borówek i malin. W małym garnku należy podgrzać szklankę czerwonego wina, pół szklanki wody i 2 łyżki cukru. Po zagotowaniu dorzucamy 1,5 szklanki jeżyn i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Schłodzoną mieszankę należy zmiksować w blenderze. W razie potrzeby można także odcedzić ziarna. W zależności od własnych preferencji zupę można dosłodzić lub doprawić odrobiną soku z cytryny. Serwujemy w wersji schłodzonej, ozdabiając danie owocami jeżyn, malin, borówek, listkiem mięty i łyżką gęstej śmietany.
Smak bułgarskich wakacji
Ciekawa alternatywa dla kulinarnej klasyki, czyli chłodnika litewskiego. Chłodnik bułgarski – tarator – nie ustępuje mu w smaku, jest przy tym równie pożywny i banalny w wykonaniu. Za bazę może posłużyć duży jogurt lub kefir, wymieszany z 1 dużym ogórkiem pokrojonym w kostkę. Mieszankę należy doprawić łyżką oliwy z oliwek, posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem i startym ząbkiem czosnku. Kluczowym dodatkiem, który zapewni ciekawy, wytrawny posmak są włoskie orzechy – wystarczy mała garść orzechów posiekanych lub lekko podprażonych na patelni. Danie podajemy z ugotowanym, przekrojonym jajkiem.
Marokańskie klimaty
Bazą tego pysznego dania będzie 1 kg marchewek, 1 biała cebula i 2,5 szklanki bulionu mięsnego (lub – w wersji wege – warzywnego). W rondelku należy podsmażyć 2 duże łyżki masła i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Do podsmażonej cebulki dodaj marchew pokrojoną w plastry, zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Po schłodzeniu zmiksuj mieszankę w blenderze. Na patelni upraż 2 łyżeczki kminku, a następnie zmiel je w młynku. Dopraw zupę łyżką miodu, małą łyżką soku z cytryny, kminkiem, zielem angielskim, odrobiną soli i pieprzu. Serwuj z drobno posiekaną zieloną cebulką i ozdób nasionami granatu.
Hiszpańska sjesta pomidorowo-truskawkowa
Proste, orzeźwiające gazpacho dla fanów tradycyjnych smaków z dodatkiem słodko-kwaśnej nuty owocowej. Bazą chłodnika są pomidory malinowe (2-3 duże sztuki) i ok. 200 g truskawek. Warto testować wersje z różnymi dodatkami – fani pikantnych smaków mogą dodać. np. czerwoną paprykę, osoby preferujące nuty owocowe – kawałek melona. Umyte i pokrojone składniki należy zmiksować w blenderze. Miksturę rozrzedzamy szklanką wody, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Chłodnik można ozdobić według uznania: listkami bazylii, pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi lub plasterkami truskawek.
Śródziemnomorski duet łososia i awokado
Kolejna szybka i bardzo smaczna zupa na chłodno, tym razem z awokado w roli głównej. Do blendera wrzucamy 2 dojrzałe awokado, 3 duże ogórki gruntowe i 6 łyżek jogurtu naturalnego. Całość należy doprawić sokiem z połówki cytryny i zmiksować. Miłośnicy pikantnych smaków mogą doprawić chłodnik wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami prowansalskimi. Schłodzoną miksturę należy podać z plastrami wędzonego łososia. Polecane dodatki to m.in. plasterek cytryny i połówki pomidorków koktajlowych.
5 pomysłów na chłodnik
Sezon na smaczne chłodniki uważamy za otwarty! Schłodzone, pożywne zupy orzeźwią i zachwycą nietypowymi połączeniami znanych smaków. Sprawdź, który z podanych przez nas przepisów przypadnie Ci najbardziej do gustu.
Dmuchając na zimne
Zalety chłodnika można podsumować w dwóch cechach: łatwość przygotowania i dowolność dodatków. Żar lejący się z nieba zdecydowanie sprzyja gotowaniu szybkiemu, ale pomysłowemu. Paradoksalnie, taka technika sprzyja rodzeniu się nowych pomysłów kulinarnych. W chłodnikach łączymy zarówno tradycyjne smaki (jajko i botwinka), jak i te, które niekoniecznie sprawdzą się w wersji „na ciepło”, np. pomidory i truskawki. Co warto przetestować w nadchodzącym sezonie?
W jeżynowym chruśniaku
Bazą pysznego owocowego chłodnika mogą być jeżyny – w wersji rozszerzonej mieszanka jeżyn, borówek i malin. W małym garnku należy podgrzać szklankę czerwonego wina, pół szklanki wody i 2 łyżki cukru. Po zagotowaniu dorzucamy 1,5 szklanki jeżyn i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Schłodzoną mieszankę należy zmiksować w blenderze. W razie potrzeby można także odcedzić ziarna. W zależności od własnych preferencji zupę można dosłodzić lub doprawić odrobiną soku z cytryny. Serwujemy w wersji schłodzonej, ozdabiając danie owocami jeżyn, malin, borówek, listkiem mięty i łyżką gęstej śmietany.
Smak bułgarskich wakacji
Ciekawa alternatywa dla kulinarnej klasyki, czyli chłodnika litewskiego. Chłodnik bułgarski – tarator – nie ustępuje mu w smaku, jest przy tym równie pożywny i banalny w wykonaniu. Za bazę może posłużyć duży jogurt lub kefir, wymieszany z 1 dużym ogórkiem pokrojonym w kostkę. Mieszankę należy doprawić łyżką oliwy z oliwek, posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem i startym ząbkiem czosnku. Kluczowym dodatkiem, który zapewni ciekawy, wytrawny posmak są włoskie orzechy – wystarczy mała garść orzechów posiekanych lub lekko podprażonych na patelni. Danie podajemy z ugotowanym, przekrojonym jajkiem.
Marokańskie klimaty
Bazą tego pysznego dania będzie 1 kg marchewek, 1 biała cebula i 2,5 szklanki bulionu mięsnego (lub – w wersji wege – warzywnego). W rondelku należy podsmażyć 2 duże łyżki masła i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Do podsmażonej cebulki dodaj marchew pokrojoną w plastry, zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Po schłodzeniu zmiksuj mieszankę w blenderze. Na patelni upraż 2 łyżeczki kminku, a następnie zmiel je w młynku. Dopraw zupę łyżką miodu, małą łyżką soku z cytryny, kminkiem, zielem angielskim, odrobiną soli i pieprzu. Serwuj z drobno posiekaną zieloną cebulką i ozdób nasionami granatu.
Hiszpańska sjesta pomidorowo-truskawkowa
Proste, orzeźwiające gazpacho dla fanów tradycyjnych smaków z dodatkiem słodko-kwaśnej nuty owocowej. Bazą chłodnika są pomidory malinowe (2-3 duże sztuki) i ok. 200 g truskawek. Warto testować wersje z różnymi dodatkami – fani pikantnych smaków mogą dodać. np. czerwoną paprykę, osoby preferujące nuty owocowe – kawałek melona. Umyte i pokrojone składniki należy zmiksować w blenderze. Miksturę rozrzedzamy szklanką wody, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Chłodnik można ozdobić według uznania: listkami bazylii, pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi lub plasterkami truskawek.
Śródziemnomorski duet łososia i awokado
Kolejna szybka i bardzo smaczna zupa na chłodno, tym razem z awokado w roli głównej. Do blendera wrzucamy 2 dojrzałe awokado, 3 duże ogórki gruntowe i 6 łyżek jogurtu naturalnego. Całość należy doprawić sokiem z połówki cytryny i zmiksować. Miłośnicy pikantnych smaków mogą doprawić chłodnik wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami prowansalskimi. Schłodzoną miksturę należy podać z plastrami wędzonego łososia. Polecane dodatki to m.in. plasterek cytryny i połówki pomidorków koktajlowych.
Życzymy smacznego!