Według jakiego klucza kompletować naczynia i akcesoria kuchenne? Sprawdzamy, co powinno znaleźć się w profesjonalnym zestawie domowego szefa kuchni.
Kuchenny „must have” to nie tylko garnki wysokiej jakości, pojemniki i sztućce. Kulinarna alchemia wymaga skompletowania zestawu do różnorodnego typu potraw smażonych, gotowanych, pieczonych i duszonych.
Oprócz standardowej bazy na uwadze warto mieć także wszelkiego typu naczynia specjalistyczne np. patelnie do smażenia ryb, blendery czy akcesoria do deserów. O wyborze decydują także nasze kulinarne preferencje. Zestaw naczyń fana kuchni dietetycznej będzie wyglądać zupełnie inaczej niż “podręcznik kuchenny” miłośnika azjatyckich smaków.
Kuchenna baza – od czego zacząć?
Absolutny „must have” to podstawowy zestaw garnków do gotowania: naczyń o różnych wymiarach i pojemnościach. Niezależnie od tego, czy gotujemy tylko dla siebie, czy dla wieloosobowej rodziny, zamiast ilości warto postawić na jakość.
Najlepsze garnki do gotowania to te, które szybko i równomiernie przewodzą ciepło – tą prostą metodą oszczędzasz czas i energię. Materiał wykonania musi być bezpieczny w kontakcie z żywnością. Idealnie, jeśli nie będzie powodować przywierania składników dania – takie cechy spełniają powłoki nieprzywieralne w naczyniach AMT.
Wśród standardowych garnków nie powinno zabraknąć małych rondelków do gotowania mleka i przyrządzania sosów
Warto także zaopatrzyć się w 1 model niskiego naczynia z pokrywą do potraw duszonych
Patelnia uniwersalna czy zestaw dla specjalisty?
W każdej kuchni powinna znaleźć się przynajmniej jedna uniwersalna patelnia wysokiej jakości. Obowiązkowe elementy? Nieprzywieralna powłoka z atestowanych materiałów i solidne dno. Standardowa patelnia powinna mieć lekko wyprofilowane ścianki i ergonomiczny uchwyt – dużym ułatwieniem jest wersja z odpinaną rączką.
Fani potraw smażonych znają wartość dobrych, specjalistycznych patelni:
dzięki wydłużonej formie patelni do smażenia ryb nie musisz dzielić mięsa na kawałki
płaska patelnia naleśnikowa pozwala sprawnie przewracać ciasto
patelnia z wgłębieniami to must have dla fana jajek sadzonych, pancake’ów i burgerów
patelnia BBQ jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego grilla.
Laboratorium zdrowego gotowania
Kuchnia miłośników zdrowych potraw wymaga sprzętu “wyższego poziomu specjalizacji”. Taką rolę spełnia m.in. dobry parowar lub nowoczesny zestaw do gotowania bez wody. Obydwa typy naczyń zapewnią zachowanie cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów. W przypadku zestawu do gotowania bez wody składniki dania są gotowane dzięki naturalnej kondensacji soków warzywnych lub mięsnych.
W zdrowej kuchni przyda się także dobry blender, sokowirówka i wielofunkcyjny robot kuchenny, niezbędne do przygotowania musów oraz dań ze świeżych owoców lub warzyw. Do tego zestaw sitek i młynek do mielenia przypraw, a dla zaawansowanych – moździerz. Fanom jak najkrótszego procesu smażenia warto polecić woki: patelnie nie tylko do szybkich dań w stylu azjatyckim. Więcej na ich temat przeczytasz tu.
Pieczenie i zapiekanie na medal
Baza każdej kuchni to zestaw kilku standardowych brytfann i foremek do pieczenia. W zależności od własnych preferencji – i pojemności piekarnika – warto zaopatrzyć się w:
standardową prostokątną brytfannę do ciasta
brytfannę okrągłą
zestaw foremek do ciastek
zestaw do pieczenia muffinek.
Fanom zapiekanych dań mięsnych z pewnością przyda się także klasyczna gęsiarka lub pojemna brytfanna z pokrywą, przeznaczona do dań wieloskładnikowych. Oddzielnej bazy naczyń żaroodpornych będą wymagać dania zapiekane w kuchenkach mikrofalowych.
Kuchenny must have to także niezbędna “drobnica”, czyli akcesoria, które usprawnią przygotowanie różnego typu potraw:
szpatułki
szczypce
pędzelki do glazury
trzepaczki
sitka
tarki i obieraki.
Do tego dochodzi także zestaw do serwowania potraw oraz pojemniki do przechowywania żywności.
Skompletowanie pełnego zestawu naczyń kuchennych warto potraktować jako inwestycję na lata. Jeśli „jesteś tym, co jesz”, to równie prawdziwym będzie stwierdzenie „dbaj o to, w czym gotujesz”.
Kompletujemy wyposażenie kuchni: jakie naczynia warto mieć?
Według jakiego klucza kompletować naczynia i akcesoria kuchenne? Sprawdzamy, co powinno znaleźć się w profesjonalnym zestawie domowego szefa kuchni.
Kuchenny „must have” to nie tylko garnki wysokiej jakości, pojemniki i sztućce. Kulinarna alchemia wymaga skompletowania zestawu do różnorodnego typu potraw smażonych, gotowanych, pieczonych i duszonych.
Oprócz standardowej bazy na uwadze warto mieć także wszelkiego typu naczynia specjalistyczne np. patelnie do smażenia ryb, blendery czy akcesoria do deserów. O wyborze decydują także nasze kulinarne preferencje. Zestaw naczyń fana kuchni dietetycznej będzie wyglądać zupełnie inaczej niż “podręcznik kuchenny” miłośnika azjatyckich smaków.
Kuchenna baza – od czego zacząć?
Absolutny „must have” to podstawowy zestaw garnków do gotowania: naczyń o różnych wymiarach i pojemnościach. Niezależnie od tego, czy gotujemy tylko dla siebie, czy dla wieloosobowej rodziny, zamiast ilości warto postawić na jakość.
Najlepsze garnki do gotowania to te, które szybko i równomiernie przewodzą ciepło – tą prostą metodą oszczędzasz czas i energię. Materiał wykonania musi być bezpieczny w kontakcie z żywnością. Idealnie, jeśli nie będzie powodować przywierania składników dania – takie cechy spełniają powłoki nieprzywieralne w naczyniach AMT.
Patelnia uniwersalna czy zestaw dla specjalisty?
W każdej kuchni powinna znaleźć się przynajmniej jedna uniwersalna patelnia wysokiej jakości. Obowiązkowe elementy? Nieprzywieralna powłoka z atestowanych materiałów i solidne dno. Standardowa patelnia powinna mieć lekko wyprofilowane ścianki i ergonomiczny uchwyt – dużym ułatwieniem jest wersja z odpinaną rączką.
Fani potraw smażonych znają wartość dobrych, specjalistycznych patelni:
Laboratorium zdrowego gotowania
Kuchnia miłośników zdrowych potraw wymaga sprzętu “wyższego poziomu specjalizacji”. Taką rolę spełnia m.in. dobry parowar lub nowoczesny zestaw do gotowania bez wody. Obydwa typy naczyń zapewnią zachowanie cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów. W przypadku zestawu do gotowania bez wody składniki dania są gotowane dzięki naturalnej kondensacji soków warzywnych lub mięsnych.
W zdrowej kuchni przyda się także dobry blender, sokowirówka i wielofunkcyjny robot kuchenny, niezbędne do przygotowania musów oraz dań ze świeżych owoców lub warzyw. Do tego zestaw sitek i młynek do mielenia przypraw, a dla zaawansowanych – moździerz. Fanom jak najkrótszego procesu smażenia warto polecić woki: patelnie nie tylko do szybkich dań w stylu azjatyckim. Więcej na ich temat przeczytasz tu.
Pieczenie i zapiekanie na medal
Baza każdej kuchni to zestaw kilku standardowych brytfann i foremek do pieczenia. W zależności od własnych preferencji – i pojemności piekarnika – warto zaopatrzyć się w:
Fanom zapiekanych dań mięsnych z pewnością przyda się także klasyczna gęsiarka lub pojemna brytfanna z pokrywą, przeznaczona do dań wieloskładnikowych. Oddzielnej bazy naczyń żaroodpornych będą wymagać dania zapiekane w kuchenkach mikrofalowych.
Sprawdź ofertę AMT: brytfanny i naczynia do zapiekania
Niezbędni kuchenni pomocnicy
Kuchenny must have to także niezbędna “drobnica”, czyli akcesoria, które usprawnią przygotowanie różnego typu potraw:
Do tego dochodzi także zestaw do serwowania potraw oraz pojemniki do przechowywania żywności.
Skompletowanie pełnego zestawu naczyń kuchennych warto potraktować jako inwestycję na lata. Jeśli „jesteś tym, co jesz”, to równie prawdziwym będzie stwierdzenie „dbaj o to, w czym gotujesz”.