fbpx

Co możesz przygotować na patelni grillowej oprócz mięsa?

Patelnia grillowa - grillowane warzywa

Co możesz przygotować na patelni grillowej oprócz mięsa?

Sezon grillowy w pełni! Co smażyć i podpiekać, jeśli nie jesteś amatorem mięsnych smaków? Sprawdzamy, jakie produkty spożywcze można wrzucić „na ruszt” lub patelnię grillową.

W królestwie warzyw

Warzywa grillowane znalazły już uznanie polskich fanów klasycznego BBQ. Największą popularnością cieszą się klasyczne warzywne szaszłyki – wystarczy zestaw papryk, pieczarki, ziemniaki lub cukinia. W zależności od własnych preferencji, do wzmocnienia smaku dania można wykorzystać marynatę lub gotowy zestaw ziół do dań grillowanych. 

Dużym „wzięciem” cieszą się także warzywa grillowane w folii: młode ziemniaki, bakłażany, cukinie czy grillowane warzywa z farszem (tu zdecydowanie króluje czerwona papryka).

Od czasu do czasu znane i sprawdzone smaki warto zamienić na kulinarną nowinkę. Na grillu lub patelni grillowej możesz także przygotować pyszne:

  • kukurydziane kolby
  • cebulę pokrojoną w grube plastry
  • pory
  • brokuły i kalafior
  • marchew
  • szparagi
  • pomidory.

A gdyby tak przyspieszyć proces grillowania…

… i całkowicie wykluczyć użycie oleju? Z patelniami AMT to możliwe! Sprawdź naszą ofertę: wybierz klasyczną patelnię grillową lub patelnię BBQ z wyjątkowym diamentowym wzorem

Z marynatą czy bez?

Sprawnie przyrządzona marynata może wydobyć pełnię smaku i aromatu także z dań warzywnych i rybnych. Marynowanie dodatkowo zmiękcza składniki dania – grillowanie będzie szybsze, a potrawa zachowa idealną równowagę pomiędzy chrupiącą skórką i  soczystym wnętrzem. 

Marynować możesz większość warzyw – pamiętaj jednak, że stopień przeniknięcia sokiem zależy od grubości miąższu. Cukinię i warzywa o podobnej konsystencji zamarynujesz dość szybko (poniżej godziny), z kolei marchew może wymagać pozostawienia w marynacie przez całą noc. Prostym trikiem, który przyspieszy marynowanie jest lekkie nacięcie powierzchni warzywa – aromatyczny sos dostanie się głębiej.

Przed kulinarną wyprawą „zbierz drużynę”! W podręcznym zestawie składników do marynaty na grilla warto mieć:

  • sos sojowy
  • ocet ryżowy, ocet winny, ocet balsamiczny
  • olej orzechowy
  • sok cytrynowy
  • musztardy wytrawne
  • zestaw ziół prowansalskich: tymianek, rozmaryn, bazylia
  • białe i czerwone wino
  • czosnek
  • sól, pieprz.
Grillowane owoce – warto?

Temat grillowania owoców może budzić ambiwalentne uczucia. Przeciwnikom takiego rozwiązania „owoce z grilla” kojarzą się z dyskusją o „ananasie na pizzy”. Zwolennicy przekonują, że najpierw warto przetestować, a oceniać w następnej kolejności. 

Wbrew pozorom, większość letnich owoców o gęstym, zbitym miąższu doskonale sprawdzi się jako gorąca przystawka BBQ. Owoce można grillować w plasterkach, zawinięte w folię lub w kostkach na szaszłyku. Na dobry początek warto sprawdzić, jak smakuje grillowana:

  • gruszka
  • jabłko
  • arbuz
  • melon
  • owoce egzotyczne: papaja, ananas.

Soczyste plasterki można serwować z dowolnym zestawem słodkich dodatków – płynną czekoladą deserową, lodami, śmietaną, owocowym musem.

Smacznego!