Sezon grillowy w pełni! Co smażyć i podpiekać, jeśli nie jesteś amatorem mięsnych smaków? Sprawdzamy, jakie produkty spożywcze można wrzucić „na ruszt” lub patelnię grillową.
W królestwie warzyw
Warzywa grillowane znalazły już uznanie polskich fanów klasycznego BBQ. Największą popularnością cieszą się klasyczne warzywne szaszłyki – wystarczy zestaw papryk, pieczarki, ziemniaki lub cukinia. W zależności od własnych preferencji, do wzmocnienia smaku dania można wykorzystać marynatę lub gotowy zestaw ziół do dań grillowanych.
Dużym „wzięciem” cieszą się także warzywa grillowane w folii: młode ziemniaki, bakłażany, cukinie czy grillowane warzywa z farszem (tu zdecydowanie króluje czerwona papryka).
Od czasu do czasu znane i sprawdzone smaki warto zamienić na kulinarną nowinkę. Na grillu lub patelni grillowej możesz także przygotować pyszne:
kukurydziane kolby
cebulę pokrojoną w grube plastry
pory
brokuły i kalafior
marchew
szparagi
pomidory.
Z marynatą czy bez?
Sprawnie przyrządzona marynata może wydobyć pełnię smaku i aromatu także z dań warzywnych i rybnych. Marynowanie dodatkowo zmiękcza składniki dania – grillowanie będzie szybsze, a potrawa zachowa idealną równowagę pomiędzy chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem.
Marynować możesz większość warzyw – pamiętaj jednak, że stopień przeniknięcia sokiem zależy od grubości miąższu. Cukinię i warzywa o podobnej konsystencji zamarynujesz dość szybko (poniżej godziny), z kolei marchew może wymagać pozostawienia w marynacie przez całą noc. Prostym trikiem, który przyspieszy marynowanie jest lekkie nacięcie powierzchni warzywa – aromatyczny sos dostanie się głębiej.
Przed kulinarną wyprawą „zbierz drużynę”! W podręcznym zestawie składników do marynaty na grilla warto mieć:
Temat grillowania owoców może budzić ambiwalentne uczucia. Przeciwnikom takiego rozwiązania „owoce z grilla” kojarzą się z dyskusją o „ananasie na pizzy”. Zwolennicy przekonują, że najpierw warto przetestować, a oceniać w następnej kolejności.
Wbrew pozorom, większość letnich owoców o gęstym, zbitym miąższu doskonale sprawdzi się jako gorąca przystawka BBQ. Owoce można grillować w plasterkach, zawinięte w folię lub w kostkach na szaszłyku. Na dobry początek warto sprawdzić, jak smakuje grillowana:
gruszka
jabłko
arbuz
melon
owoce egzotyczne: papaja, ananas.
Soczyste plasterki można serwować z dowolnym zestawem słodkich dodatków – płynną czekoladą deserową, lodami, śmietaną, owocowym musem.
Drodzy klienci, uprzejmie informujemy, iż w dniach 20.12.2024 do 06.01.2025 mamy przerwę.
Zamówienia złożone w tym terminie będą realizowane począwszy od 07.01.2024.
Dziękujemy za zrozumienie i życzymy wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku! 🎄
Dear Clients.
We would like to inform you that our store will be closed from December 20, 2024, to January 6, 2025. All orders placed during this period will be processed starting January 7, 2025.
Thank you for your understanding, and we wish you a Merry Christmas and a Happy New Year! 🎄
Bestpan Polska Odrzuć
Co możesz przygotować na patelni grillowej oprócz mięsa?
Sezon grillowy w pełni! Co smażyć i podpiekać, jeśli nie jesteś amatorem mięsnych smaków? Sprawdzamy, jakie produkty spożywcze można wrzucić „na ruszt” lub patelnię grillową.
W królestwie warzyw
Warzywa grillowane znalazły już uznanie polskich fanów klasycznego BBQ. Największą popularnością cieszą się klasyczne warzywne szaszłyki – wystarczy zestaw papryk, pieczarki, ziemniaki lub cukinia. W zależności od własnych preferencji, do wzmocnienia smaku dania można wykorzystać marynatę lub gotowy zestaw ziół do dań grillowanych.
Dużym „wzięciem” cieszą się także warzywa grillowane w folii: młode ziemniaki, bakłażany, cukinie czy grillowane warzywa z farszem (tu zdecydowanie króluje czerwona papryka).
Od czasu do czasu znane i sprawdzone smaki warto zamienić na kulinarną nowinkę. Na grillu lub patelni grillowej możesz także przygotować pyszne:
Z marynatą czy bez?
Sprawnie przyrządzona marynata może wydobyć pełnię smaku i aromatu także z dań warzywnych i rybnych. Marynowanie dodatkowo zmiękcza składniki dania – grillowanie będzie szybsze, a potrawa zachowa idealną równowagę pomiędzy chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem.
Marynować możesz większość warzyw – pamiętaj jednak, że stopień przeniknięcia sokiem zależy od grubości miąższu. Cukinię i warzywa o podobnej konsystencji zamarynujesz dość szybko (poniżej godziny), z kolei marchew może wymagać pozostawienia w marynacie przez całą noc. Prostym trikiem, który przyspieszy marynowanie jest lekkie nacięcie powierzchni warzywa – aromatyczny sos dostanie się głębiej.
Przed kulinarną wyprawą „zbierz drużynę”! W podręcznym zestawie składników do marynaty na grilla warto mieć:
Grillowane owoce – warto?
Temat grillowania owoców może budzić ambiwalentne uczucia. Przeciwnikom takiego rozwiązania „owoce z grilla” kojarzą się z dyskusją o „ananasie na pizzy”. Zwolennicy przekonują, że najpierw warto przetestować, a oceniać w następnej kolejności.
Wbrew pozorom, większość letnich owoców o gęstym, zbitym miąższu doskonale sprawdzi się jako gorąca przystawka BBQ. Owoce można grillować w plasterkach, zawinięte w folię lub w kostkach na szaszłyku. Na dobry początek warto sprawdzić, jak smakuje grillowana:
Soczyste plasterki można serwować z dowolnym zestawem słodkich dodatków – płynną czekoladą deserową, lodami, śmietaną, owocowym musem.
Smacznego!