Gotowanie na parze to jedna z najprostszych i jednocześnie najzdrowszych technik kulinarnych. Co gotować na parze, o czym pamiętać i jakie naczynie wybrać, aby osiągnąć pożądany rezultat?
Proste zasady, spektakularny efekt
Jedną z kluczowych zalet przyrządzania dań na parze jest niski poziom skomplikowania. Tak naprawdę wystarczy dobór odpowiedniego naczynia, prawidłowe ułożenie składników oraz kontrola czasu. Początkującym fanom dań na parze poleca się na początek testowanie różnego typu sitek stalowych lub nakładek silikonowych. Większość tego typu akcesoriów ma budowę pozwalającą na wykorzystanie w standardowych garnkach kuchennych.
Osobom już przekonanym do tej techniki warto polecić proste parowary i wielopoziomowe garnki przystosowane do gotowania na parze.
Szybkowary – wskocz na wyższe piętro kulinarne
O poziom wyżej stoją profesjonalne szybkowary i zestawy do gotowania bez wody. Obydwa typy naczyń znajdziesz w ofercie AMT Gastroguss.
Szybkowar wymaga użycia minimalnej ilości wody, a obróbka cieplna jest nawet o 2/3 krótsza niż standardowy czas gotowania potraw. Natomiast zestaw do gotowania bez wody AMT to prawdziwy specjalista wśród naczyń – w tym wypadku składniki dania gotują się we własnych, naturalnych sokach. W obu naczyniach składniki potraw są nie tylko soczyste, aromatyczne i kruche, ale zachowują maksimum wartości odżywczych.
Jak gotować mięso na parze?
O smaku dania na parze przesądzi w tym przypadku umiejętne określenie czasu gotowania w wybranym typie naczynia. Do potraw na parze należy wybierać mięsa o delikatnej strukturze, np. drób. Duże lub grube kawałki trzeba porcjować. Zalecane jest unikanie soli – gotowe danie można lekko posolić bezpośrednio przed serwowaniem. Mięso warto za to zamarynować oraz mocno doprawić zestawem ulubionych przypraw.
Jednym z najpopularniejszych dań mięsnych na parze są lekkie pulpety. Możesz je wykonać z dowolnego typu mielonego mięsa (np. indyczego), namoczonej bułki, jajka i zestawu przypraw. Jeśli gotujesz w parowarze piętrowym, pulpety umieść na najniższym poziomie.
Ryby – idealne mięso do parowaru?
Filety rybne to najchętniej wykorzystywany typ mięsa w daniach “z pary”. Lekkie, soczyste filety dobrze znoszą gotowanie w wysokiej temperaturze. Przed przygotowaniem wymagają jedynie solidnego doprawienia – polecamy tutaj przyprawy prowansalskie. Czas gotowania musi być krótki, a mięso nie może dotykać powierzchni wody. Sugerowana odległość to ok. 2 cm.
Mięso rybie ma też tendencję do szybkiego rozgotowania, dlatego też należy bacznie pilnować zalecanej temperatury i czasu. Zazwyczaj jest to od kilku do maksymalnie kilkunastu minut – w zależności od typu naczynia. Na parze przygotujesz m.in. idealnego dorsza i łososia. Ryby z pary możesz podawać z ulubionym typem makaronu, młodymi ziemniakami i zestawem warzyw.
Warzywa i parowar – duet idealny
W parowarze da się ugotować właściwie każdy typ warzywa: od tych najtwardszych, po te zupełnie miękkie. Młode ziemniaki, brokuły, marchew, kalafior, brukselka, buraki – dowolna mieszanka warzywna będzie idealnym dodatkiem do standardowych dań obiadowych.
Parowary wielopiętrowe to doskonałe rozwiązanie, aby jednocześnie przyrządzić każdy składnik dania: warzywa, ziemniaki lub ryż i dowolny typ mięsa. Smak potraw da się urozmaicić przyprawami, a gotowe danie ulubionym typem sosów. Gotowe warzywa można serwować z makaronem, startym serem żółtym, świeżą natką pietruszki, koperkiem. Solimy tylko w niewielkiej ilości, a idealnie – bezpośrednio przed serwowaniem posiłku.
Jak prawidłowo gotować na parze?
Gotowanie na parze to jedna z najprostszych i jednocześnie najzdrowszych technik kulinarnych. Co gotować na parze, o czym pamiętać i jakie naczynie wybrać, aby osiągnąć pożądany rezultat?
Proste zasady, spektakularny efekt
Jedną z kluczowych zalet przyrządzania dań na parze jest niski poziom skomplikowania. Tak naprawdę wystarczy dobór odpowiedniego naczynia, prawidłowe ułożenie składników oraz kontrola czasu. Początkującym fanom dań na parze poleca się na początek testowanie różnego typu sitek stalowych lub nakładek silikonowych. Większość tego typu akcesoriów ma budowę pozwalającą na wykorzystanie w standardowych garnkach kuchennych.
Osobom już przekonanym do tej techniki warto polecić proste parowary i wielopoziomowe garnki przystosowane do gotowania na parze.
Szybkowary – wskocz na wyższe piętro kulinarne
O poziom wyżej stoją profesjonalne szybkowary i zestawy do gotowania bez wody. Obydwa typy naczyń znajdziesz w ofercie AMT Gastroguss.
Szybkowar wymaga użycia minimalnej ilości wody, a obróbka cieplna jest nawet o 2/3 krótsza niż standardowy czas gotowania potraw. Natomiast zestaw do gotowania bez wody AMT to prawdziwy specjalista wśród naczyń – w tym wypadku składniki dania gotują się we własnych, naturalnych sokach. W obu naczyniach składniki potraw są nie tylko soczyste, aromatyczne i kruche, ale zachowują maksimum wartości odżywczych.
Jak gotować mięso na parze?
O smaku dania na parze przesądzi w tym przypadku umiejętne określenie czasu gotowania w wybranym typie naczynia. Do potraw na parze należy wybierać mięsa o delikatnej strukturze, np. drób. Duże lub grube kawałki trzeba porcjować. Zalecane jest unikanie soli – gotowe danie można lekko posolić bezpośrednio przed serwowaniem. Mięso warto za to zamarynować oraz mocno doprawić zestawem ulubionych przypraw.
Jednym z najpopularniejszych dań mięsnych na parze są lekkie pulpety. Możesz je wykonać z dowolnego typu mielonego mięsa (np. indyczego), namoczonej bułki, jajka i zestawu przypraw. Jeśli gotujesz w parowarze piętrowym, pulpety umieść na najniższym poziomie.
Ryby – idealne mięso do parowaru?
Filety rybne to najchętniej wykorzystywany typ mięsa w daniach “z pary”. Lekkie, soczyste filety dobrze znoszą gotowanie w wysokiej temperaturze. Przed przygotowaniem wymagają jedynie solidnego doprawienia – polecamy tutaj przyprawy prowansalskie. Czas gotowania musi być krótki, a mięso nie może dotykać powierzchni wody. Sugerowana odległość to ok. 2 cm.
Mięso rybie ma też tendencję do szybkiego rozgotowania, dlatego też należy bacznie pilnować zalecanej temperatury i czasu. Zazwyczaj jest to od kilku do maksymalnie kilkunastu minut – w zależności od typu naczynia. Na parze przygotujesz m.in. idealnego dorsza i łososia. Ryby z pary możesz podawać z ulubionym typem makaronu, młodymi ziemniakami i zestawem warzyw.
Warzywa i parowar – duet idealny
W parowarze da się ugotować właściwie każdy typ warzywa: od tych najtwardszych, po te zupełnie miękkie. Młode ziemniaki, brokuły, marchew, kalafior, brukselka, buraki – dowolna mieszanka warzywna będzie idealnym dodatkiem do standardowych dań obiadowych.
Parowary wielopiętrowe to doskonałe rozwiązanie, aby jednocześnie przyrządzić każdy składnik dania: warzywa, ziemniaki lub ryż i dowolny typ mięsa. Smak potraw da się urozmaicić przyprawami, a gotowe danie ulubionym typem sosów. Gotowe warzywa można serwować z makaronem, startym serem żółtym, świeżą natką pietruszki, koperkiem. Solimy tylko w niewielkiej ilości, a idealnie – bezpośrednio przed serwowaniem posiłku.