Urlop jeszcze przed Tobą? Oto przedsmak orientalnych wakacji. Wybierz się z nami w mini-podróż kulinarną po egzotycznych daniach obiadowych!
1. Paella
Paellę w wersji bazowej dla 4 osób przygotujesz na bazie:
250 g ryżu do paelli,
świeżych lub mrożonych owoców morza (krewetki koktajlowe, krewetki tygrysie, małże),
połówek czerwonej, zielonej i żółtej papryki,
1 dużej cebuli,
2 dużych ząbków czosnku,
3 łyżek oliwy z oliwek,
3 szklanek bulionu,
1 łyżki papryki w proszku.
Owoce morza należy rozmrozić i osuszyć (idealna opcja to zakup produktów świeżych). Na oliwie usmaż paprykę i cebulę pokrojone w kostkę oraz sprasowany czosnek. Dopraw papryką w proszku, wlej ok. ½ szklanki białego, wytrawnego wina i gotuj do odparowania części sosu. Dodaj ryż, a następnie zalej całość bulionem, dosyp szczyptę szafranu i gotuj na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Po dodaniu krewetek całość przykryj folią aluminiową i gotuj przez kolejne 5 minut. Serwuj ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
2. Pad thai
Tajski przysmak łączy łatwość przygotowania z oryginalną fuzją orientalnych smaków. Bazą dania w wersji podstawowej jest ok. 100 g makaronu ryżowego, garść dużych krewetek (5-8 sztuk) lub pierś z kurczaka oraz 2-3 małe łyżki miąższu z tamaryndowca (pasta z tamaryndowca, pasta pad thai). Makaron ugotuj i ostudź zimną wodą. Na rozgrzanej, naoliwionej patelni usmaż posiekane 2 ząbki czosnku oraz 1 czerwoną cebulkę. Dodaj krewetki (lub pokrojoną pierś kurczaka), makaron, pastę z tamaryndowca, odrobinę cukru i 5 małych łyżeczek sosu rybnego. Kolejny krok to wbicie 1-2 jajek. Zadbaj o to, żeby jajka dobrze się ścięły, a jednocześnie miej na uwadze stan makaronu – nie może być zbyt miękki. Przed serwowaniem całość dopraw posiekaną cebulką dymką i garścią prażonych orzechów.
W przygotowywaniu pad thai doskonale sprawdzą się nasze patelnie wok!
Do przygotowania tego klasycznego dania obiadowego z Wietnamu będziesz potrzebować całego kurczaka, opakowania makaronu ryżowego pho oraz zestaw przypraw. Kurczaka zalej zimną wodą i zagotuj, a następnie wyjmij, przełóż do czystego naczynia, ponownie zalej zimną wodą i powoli gotuj.
Na patelni podsmaż posiekane kawałki imbiru z dodatkiem 1 cebulki, a następnie dodaj je do wywaru. Na wciąż gorącą patelnię wrzuć zestaw uprażonych przypraw: 3 gwiazdki anyżu, 1 laskę cynamonu, garść nasion kolendry, 2 ziarna kardamonu. Prażone nasiona umieść w specjalnym woreczku na przyprawy. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je, ostudź i potnij na grube plastry. Wywar na kościach aromatyzuj trzema łyżkami sosu rybnego, odrobiną cukru i zestawem prażonych przypraw (woreczek zanurz na ok. 10 minut w wywarze).
Makaron ugotowany według instrukcji ułóż w miseczkach, dodaj plastry mięsa, zieloną cebulkę oraz imbir. Wywar doprowadź do wrzenia, a następnie zalej nim makaron. Serwuj z zieloną cebulką i ćwiartkami limonki.
4. Batbout
Marokańskie chlebki to pyszna przystawka, która sprawdzi się także jako smaczne danie obiadowe. Wystarczy skomponowanie dodatków i przygotowanie farszu. Kluczowym składnikiem ciasta jest mąka semolina z pszenicy durum (150 g) przesiana z mąką pszenną (150 g). Do mąki dodaj pokruszone drożdże, szklankę letniej wody i odrobinę soli. Zagniecione ciasto odstaw na 1h do wyrośnięcia, możesz je lekko nakłuć. Na patelni rozgrzej oliwę – farsz przygotowujesz z podsmażonej cebulki, 1 papryki pokrojonej w kostkę, ok. 200 g mielonego mięsa wołowego i 2 łyżek koncentratu pomidorowego. Do farszu możesz także dodać m.in. oliwki lub kukurydzę i zestaw przypraw (sól, pieprz, posiekaną pietruszkę). Z wyrośniętego ciasta formuj płaskie placki, nałóż łyżeczką farsz i dokładnie sklej boki. Smaż na patelni bez tłuszczu, serwuj na ciepło.
5. Chakalaka
Południowoafrykańska potrawa będzie ciekawą odmianą dla standardowych obiadów warzywnych. Kluczowym składnikiem chakalaki jest grubo starta marchew. Do garnka wlej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż 1 cebulę pokrojoną w kostkę oraz zestaw przypraw: kawałek imbiru, 1 łyżkę wędzonej papryki, 1 papryczkę chilli, odrobinę curry, szczyptę suszonego tymianku, sól i pieprz. Gdy cebula jest lekko zarumieniona, dodaj startą marchew (3-4 duże sztuki), 1 czerwoną i 1 żółtą paprykę pokrojone w kostkę oraz pomidory z puszki. Danie duś pod przykryciem. Serwuj ze świeżym tymiankiem lub zieloną cebulką. Bazową wersję możesz urozmaicać według uznania, dodając np. zielony groszek, cieciorkę, bakłażan, białą fasolę, poszatkowaną kapustę i czosnek.
5 pomysłów na egzotyczny obiad
Urlop jeszcze przed Tobą? Oto przedsmak orientalnych wakacji. Wybierz się z nami w mini-podróż kulinarną po egzotycznych daniach obiadowych!
1. Paella
Paellę w wersji bazowej dla 4 osób przygotujesz na bazie:
Owoce morza należy rozmrozić i osuszyć (idealna opcja to zakup produktów świeżych). Na oliwie usmaż paprykę i cebulę pokrojone w kostkę oraz sprasowany czosnek. Dopraw papryką w proszku, wlej ok. ½ szklanki białego, wytrawnego wina i gotuj do odparowania części sosu. Dodaj ryż, a następnie zalej całość bulionem, dosyp szczyptę szafranu i gotuj na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Po dodaniu krewetek całość przykryj folią aluminiową i gotuj przez kolejne 5 minut. Serwuj ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
2. Pad thai
Tajski przysmak łączy łatwość przygotowania z oryginalną fuzją orientalnych smaków. Bazą dania w wersji podstawowej jest ok. 100 g makaronu ryżowego, garść dużych krewetek (5-8 sztuk) lub pierś z kurczaka oraz 2-3 małe łyżki miąższu z tamaryndowca (pasta z tamaryndowca, pasta pad thai). Makaron ugotuj i ostudź zimną wodą. Na rozgrzanej, naoliwionej patelni usmaż posiekane 2 ząbki czosnku oraz 1 czerwoną cebulkę. Dodaj krewetki (lub pokrojoną pierś kurczaka), makaron, pastę z tamaryndowca, odrobinę cukru i 5 małych łyżeczek sosu rybnego. Kolejny krok to wbicie 1-2 jajek. Zadbaj o to, żeby jajka dobrze się ścięły, a jednocześnie miej na uwadze stan makaronu – nie może być zbyt miękki. Przed serwowaniem całość dopraw posiekaną cebulką dymką i garścią prażonych orzechów.
W przygotowywaniu pad thai doskonale sprawdzą się nasze patelnie wok!
Zobacz dostępne modele tutaj
3. Pho ga
Do przygotowania tego klasycznego dania obiadowego z Wietnamu będziesz potrzebować całego kurczaka, opakowania makaronu ryżowego pho oraz zestaw przypraw. Kurczaka zalej zimną wodą i zagotuj, a następnie wyjmij, przełóż do czystego naczynia, ponownie zalej zimną wodą i powoli gotuj.
Na patelni podsmaż posiekane kawałki imbiru z dodatkiem 1 cebulki, a następnie dodaj je do wywaru. Na wciąż gorącą patelnię wrzuć zestaw uprażonych przypraw: 3 gwiazdki anyżu, 1 laskę cynamonu, garść nasion kolendry, 2 ziarna kardamonu. Prażone nasiona umieść w specjalnym woreczku na przyprawy. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je, ostudź i potnij na grube plastry. Wywar na kościach aromatyzuj trzema łyżkami sosu rybnego, odrobiną cukru i zestawem prażonych przypraw (woreczek zanurz na ok. 10 minut w wywarze).
Makaron ugotowany według instrukcji ułóż w miseczkach, dodaj plastry mięsa, zieloną cebulkę oraz imbir. Wywar doprowadź do wrzenia, a następnie zalej nim makaron. Serwuj z zieloną cebulką i ćwiartkami limonki.
4. Batbout
Marokańskie chlebki to pyszna przystawka, która sprawdzi się także jako smaczne danie obiadowe. Wystarczy skomponowanie dodatków i przygotowanie farszu. Kluczowym składnikiem ciasta jest mąka semolina z pszenicy durum (150 g) przesiana z mąką pszenną (150 g). Do mąki dodaj pokruszone drożdże, szklankę letniej wody i odrobinę soli. Zagniecione ciasto odstaw na 1h do wyrośnięcia, możesz je lekko nakłuć. Na patelni rozgrzej oliwę – farsz przygotowujesz z podsmażonej cebulki, 1 papryki pokrojonej w kostkę, ok. 200 g mielonego mięsa wołowego i 2 łyżek koncentratu pomidorowego. Do farszu możesz także dodać m.in. oliwki lub kukurydzę i zestaw przypraw (sól, pieprz, posiekaną pietruszkę). Z wyrośniętego ciasta formuj płaskie placki, nałóż łyżeczką farsz i dokładnie sklej boki. Smaż na patelni bez tłuszczu, serwuj na ciepło.
5. Chakalaka
Południowoafrykańska potrawa będzie ciekawą odmianą dla standardowych obiadów warzywnych. Kluczowym składnikiem chakalaki jest grubo starta marchew. Do garnka wlej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż 1 cebulę pokrojoną w kostkę oraz zestaw przypraw: kawałek imbiru, 1 łyżkę wędzonej papryki, 1 papryczkę chilli, odrobinę curry, szczyptę suszonego tymianku, sól i pieprz. Gdy cebula jest lekko zarumieniona, dodaj startą marchew (3-4 duże sztuki), 1 czerwoną i 1 żółtą paprykę pokrojone w kostkę oraz pomidory z puszki. Danie duś pod przykryciem. Serwuj ze świeżym tymiankiem lub zieloną cebulką. Bazową wersję możesz urozmaicać według uznania, dodając np. zielony groszek, cieciorkę, bakłażan, białą fasolę, poszatkowaną kapustę i czosnek.