Początek nowego sezonu to okazja na urozmaicenie jadłospisu – pierwsze warzywa, kiełki, nowalijki. Przetestuj nasze przepisy na pożywne wiosenne obiady!
1. Botwina z jajkiem
Zupa z młodych buraków jest klasycznym daniem na wiosennym stole: kolor i zapach, któremu trudno się oprzeć plus dość proste wykonanie. Obowiązkowe składniki potrawy to 2-3 małe pęczki botwiny, kilka młodych ziemniaków, 1 litr bulionu warzywnego, ok. 120 ml śmietanki 30%, koperek, sok z cytryny i przyprawy. Ziemniaki należy pokroić i lekko podsmażyć wraz z czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Kolejny etap to dodanie bulionu i botwiny – warzywa pokrojonego w plasterki i poszatkowanych łodyg, na końcu liści. Ugotowaną zupę hartuje się śmietanką, doprawiając sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Obowiązkowa dekoracja to świeży koperek i pokrojone jajko na twardo.
2. Wiosenne kaszotto z botwiną
Ciekawa alternatywa dla tych, którzy zamiast zup preferują dania sycące. Bazą potrawy jest ok. 200 g kaszy gryczanej. W małym garnku należy zeszklić drobno posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Po dodaniu przepłukanej kaszy całość zalewamy dwiema szklankami bulionu warzywnego. Kolejne składniki to pokrojone plasterki młodych buraków i łodyg, liście botwiny dodajemy w końcowym etapie gotowania. Kaszę zdejmujemy z ognia, gdy jest już wystarczająco miękka. Danie można ozdobić koperkiem i listkami pietruszki, serwować m.in. z serkiem kozim i pomidorkami koktajlowymi.
3. Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty
Bazą kolejnego, typowo wiosennego dania jest smakowity duet młodych ziemniaków i młodej, słodkiej kapusty. Istnieje wiele wersji ziemniaczanej zapiekanki – najprostszą można urozmaicić dodatkiem pieczarek. Ok. 6-8 młodych ziemniaków należy ugotować i pokroić w plasterki. Poszatkowaną młodą kapustę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Opcjonalne dodatki to m.in. cebula, plasterki kiełbasy i obrane pomidory. Formę do zapiekania należy wyłożyć plastrami ziemniaków i przykryć je mieszanką kapusty, dodatków oraz przypraw (zioła prowansalskie, słodka papryka). Całość można dodatkowo pokryć startym parmezanem. Czas pieczenia to ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
4. Roladki z łososia z kiełkami
Kiełki to „must have” na wiosennym stole, nie tylko w formie przyprawy do sałatek. Zieloną posypkę można z powodzeniem stosować jako dodatek do standardowych obiadów lub obiadowych przystawek np. smażonego łososia. Wystarczy opakowanie kiełków rzodkiewki – doskonale sprawdzą się także kiełki fasoli Mung – opakowanie serka śmietankowego i zestaw ulubionych warzyw. Na bazie łososia z łatwością przygotujesz wytrawną roladkę z kiełkami. Rozłożone plasterki ryby należy pokryć cienką warstwą serka. Za wypełnienie rolady mogą posłużyć plasterki awokado, marchewki, ogórka, czarne lub zielone oliwki, koperek i wybrany typ kiełków. Przed pocięciem roladę należy krótko schłodzić w lodówce. Roladki serwowane z odrobiną sosu sojowego można podawać m.in. w duecie z ryżem.
5. Naleśniki z sezonowymi owocami
Prosta, wiosenna wersja puszystych naleśników. Za bazę można przyjąć mąkę pszenną lub orkiszową (2 szklanki), 2 jajka, 2 szklanki mleka plus 2 szklanki wody gazowanej. Naleśnikową mieszankę doprawiamy szczyptą soli i cukru waniliowego – ilość zależna od własnych preferencji. Dodajemy odrobinę proszku do pieczenia. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości klarowanego masła. Serwujemy z serkiem mascarpone nadzianym dowolnymi owocami sezonowymi – truskawkami, borówkami. Całość można posypać czekoladową kruszonką lub siekanymi migdałami.
5 pomysłów na lekki wiosenny obiad
Początek nowego sezonu to okazja na urozmaicenie jadłospisu – pierwsze warzywa, kiełki, nowalijki. Przetestuj nasze przepisy na pożywne wiosenne obiady!
1. Botwina z jajkiem
Zupa z młodych buraków jest klasycznym daniem na wiosennym stole: kolor i zapach, któremu trudno się oprzeć plus dość proste wykonanie. Obowiązkowe składniki potrawy to 2-3 małe pęczki botwiny, kilka młodych ziemniaków, 1 litr bulionu warzywnego, ok. 120 ml śmietanki 30%, koperek, sok z cytryny i przyprawy. Ziemniaki należy pokroić i lekko podsmażyć wraz z czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Kolejny etap to dodanie bulionu i botwiny – warzywa pokrojonego w plasterki i poszatkowanych łodyg, na końcu liści. Ugotowaną zupę hartuje się śmietanką, doprawiając sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Obowiązkowa dekoracja to świeży koperek i pokrojone jajko na twardo.
2. Wiosenne kaszotto z botwiną
Ciekawa alternatywa dla tych, którzy zamiast zup preferują dania sycące. Bazą potrawy jest ok. 200 g kaszy gryczanej. W małym garnku należy zeszklić drobno posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Po dodaniu przepłukanej kaszy całość zalewamy dwiema szklankami bulionu warzywnego. Kolejne składniki to pokrojone plasterki młodych buraków i łodyg, liście botwiny dodajemy w końcowym etapie gotowania. Kaszę zdejmujemy z ognia, gdy jest już wystarczająco miękka. Danie można ozdobić koperkiem i listkami pietruszki, serwować m.in. z serkiem kozim i pomidorkami koktajlowymi.
3. Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty
Bazą kolejnego, typowo wiosennego dania jest smakowity duet młodych ziemniaków i młodej, słodkiej kapusty. Istnieje wiele wersji ziemniaczanej zapiekanki – najprostszą można urozmaicić dodatkiem pieczarek. Ok. 6-8 młodych ziemniaków należy ugotować i pokroić w plasterki. Poszatkowaną młodą kapustę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Opcjonalne dodatki to m.in. cebula, plasterki kiełbasy i obrane pomidory. Formę do zapiekania należy wyłożyć plastrami ziemniaków i przykryć je mieszanką kapusty, dodatków oraz przypraw (zioła prowansalskie, słodka papryka). Całość można dodatkowo pokryć startym parmezanem. Czas pieczenia to ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
4. Roladki z łososia z kiełkami
Kiełki to „must have” na wiosennym stole, nie tylko w formie przyprawy do sałatek. Zieloną posypkę można z powodzeniem stosować jako dodatek do standardowych obiadów lub obiadowych przystawek np. smażonego łososia. Wystarczy opakowanie kiełków rzodkiewki – doskonale sprawdzą się także kiełki fasoli Mung – opakowanie serka śmietankowego i zestaw ulubionych warzyw. Na bazie łososia z łatwością przygotujesz wytrawną roladkę z kiełkami. Rozłożone plasterki ryby należy pokryć cienką warstwą serka. Za wypełnienie rolady mogą posłużyć plasterki awokado, marchewki, ogórka, czarne lub zielone oliwki, koperek i wybrany typ kiełków. Przed pocięciem roladę należy krótko schłodzić w lodówce. Roladki serwowane z odrobiną sosu sojowego można podawać m.in. w duecie z ryżem.
5. Naleśniki z sezonowymi owocami
Prosta, wiosenna wersja puszystych naleśników. Za bazę można przyjąć mąkę pszenną lub orkiszową (2 szklanki), 2 jajka, 2 szklanki mleka plus 2 szklanki wody gazowanej. Naleśnikową mieszankę doprawiamy szczyptą soli i cukru waniliowego – ilość zależna od własnych preferencji. Dodajemy odrobinę proszku do pieczenia. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości klarowanego masła. Serwujemy z serkiem mascarpone nadzianym dowolnymi owocami sezonowymi – truskawkami, borówkami. Całość można posypać czekoladową kruszonką lub siekanymi migdałami.
Smacznego!