Sezon grillowy w pełni! Co smażyć i podpiekać, jeśli nie jesteś amatorem mięsnych smaków? Sprawdzamy, jakie produkty spożywcze można wrzucić „na ruszt” lub patelnię grillową.
W królestwie warzyw
Warzywa grillowane znalazły już uznanie polskich fanów klasycznego BBQ. Największą popularnością cieszą się klasyczne warzywne szaszłyki – wystarczy zestaw papryk, pieczarki, ziemniaki lub cukinia. W zależności od własnych preferencji, do wzmocnienia smaku dania można wykorzystać marynatę lub gotowy zestaw ziół do dań grillowanych.
Dużym „wzięciem” cieszą się także warzywa grillowane w folii: młode ziemniaki, bakłażany, cukinie czy grillowane warzywa z farszem (tu zdecydowanie króluje czerwona papryka).
Od czasu do czasu znane i sprawdzone smaki warto zamienić na kulinarną nowinkę. Na grillu lub patelni grillowej możesz także przygotować pyszne:
kukurydziane kolby
cebulę pokrojoną w grube plastry
pory
brokuły i kalafior
marchew
szparagi
pomidory.
Z marynatą czy bez?
Sprawnie przyrządzona marynata może wydobyć pełnię smaku i aromatu także z dań warzywnych i rybnych. Marynowanie dodatkowo zmiękcza składniki dania – grillowanie będzie szybsze, a potrawa zachowa idealną równowagę pomiędzy chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem.
Marynować możesz większość warzyw – pamiętaj jednak, że stopień przeniknięcia sokiem zależy od grubości miąższu. Cukinię i warzywa o podobnej konsystencji zamarynujesz dość szybko (poniżej godziny), z kolei marchew może wymagać pozostawienia w marynacie przez całą noc. Prostym trikiem, który przyspieszy marynowanie jest lekkie nacięcie powierzchni warzywa – aromatyczny sos dostanie się głębiej.
Przed kulinarną wyprawą „zbierz drużynę”! W podręcznym zestawie składników do marynaty na grilla warto mieć:
Temat grillowania owoców może budzić ambiwalentne uczucia. Przeciwnikom takiego rozwiązania „owoce z grilla” kojarzą się z dyskusją o „ananasie na pizzy”. Zwolennicy przekonują, że najpierw warto przetestować, a oceniać w następnej kolejności.
Wbrew pozorom, większość letnich owoców o gęstym, zbitym miąższu doskonale sprawdzi się jako gorąca przystawka BBQ. Owoce można grillować w plasterkach, zawinięte w folię lub w kostkach na szaszłyku. Na dobry początek warto sprawdzić, jak smakuje grillowana:
gruszka
jabłko
arbuz
melon
owoce egzotyczne: papaja, ananas.
Soczyste plasterki można serwować z dowolnym zestawem słodkich dodatków – płynną czekoladą deserową, lodami, śmietaną, owocowym musem.
Co możesz przygotować na patelni grillowej oprócz mięsa?
Sezon grillowy w pełni! Co smażyć i podpiekać, jeśli nie jesteś amatorem mięsnych smaków? Sprawdzamy, jakie produkty spożywcze można wrzucić „na ruszt” lub patelnię grillową.
W królestwie warzyw
Warzywa grillowane znalazły już uznanie polskich fanów klasycznego BBQ. Największą popularnością cieszą się klasyczne warzywne szaszłyki – wystarczy zestaw papryk, pieczarki, ziemniaki lub cukinia. W zależności od własnych preferencji, do wzmocnienia smaku dania można wykorzystać marynatę lub gotowy zestaw ziół do dań grillowanych.
Dużym „wzięciem” cieszą się także warzywa grillowane w folii: młode ziemniaki, bakłażany, cukinie czy grillowane warzywa z farszem (tu zdecydowanie króluje czerwona papryka).
Od czasu do czasu znane i sprawdzone smaki warto zamienić na kulinarną nowinkę. Na grillu lub patelni grillowej możesz także przygotować pyszne:
Z marynatą czy bez?
Sprawnie przyrządzona marynata może wydobyć pełnię smaku i aromatu także z dań warzywnych i rybnych. Marynowanie dodatkowo zmiękcza składniki dania – grillowanie będzie szybsze, a potrawa zachowa idealną równowagę pomiędzy chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem.
Marynować możesz większość warzyw – pamiętaj jednak, że stopień przeniknięcia sokiem zależy od grubości miąższu. Cukinię i warzywa o podobnej konsystencji zamarynujesz dość szybko (poniżej godziny), z kolei marchew może wymagać pozostawienia w marynacie przez całą noc. Prostym trikiem, który przyspieszy marynowanie jest lekkie nacięcie powierzchni warzywa – aromatyczny sos dostanie się głębiej.
Przed kulinarną wyprawą „zbierz drużynę”! W podręcznym zestawie składników do marynaty na grilla warto mieć:
Grillowane owoce – warto?
Temat grillowania owoców może budzić ambiwalentne uczucia. Przeciwnikom takiego rozwiązania „owoce z grilla” kojarzą się z dyskusją o „ananasie na pizzy”. Zwolennicy przekonują, że najpierw warto przetestować, a oceniać w następnej kolejności.
Wbrew pozorom, większość letnich owoców o gęstym, zbitym miąższu doskonale sprawdzi się jako gorąca przystawka BBQ. Owoce można grillować w plasterkach, zawinięte w folię lub w kostkach na szaszłyku. Na dobry początek warto sprawdzić, jak smakuje grillowana:
Soczyste plasterki można serwować z dowolnym zestawem słodkich dodatków – płynną czekoladą deserową, lodami, śmietaną, owocowym musem.
Smacznego!