Płyta indukcyjna w kuchni staje się powoli standardem. Wraz z popularnością tej kategorii kuchenek rośnie popyt na dobre naczynia na indukcję. Jak je rozpoznać, aby uniknąć przykrej niespodzianki?
Po pierwsze: zmierz średnicę pól grzewczych
Kluczową zaletą indukcji jest działanie na ściśle określonym obszarze, czyli styku dna naczynia z płytą. Warunkiem zaistnienia indukcji jest materiał ferromagnetyczny dna. Problem może pojawić się wtedy, gdy korzystasz z naczyń o średnicy większej niż średnica stanowiska grzewczego. W takim wypadku indukcja po prostu nie nastąpi – pole nie zostanie uruchomione.
Wyjątkiem są kuchenki z płytą indukcyjną wyposażoną w tzw. strefę flex zone, czyli obszar, na którym możesz postawić kilka małych naczyń lub brytfannę.
Po drugie: zwróć uwagę na grubość dna
Dobrze zaprojektowane naczynia na indukcję – szczególnie garnki i patelnie – mają płaskie, grube dno, które powinno idealnie przylegać do płyty. Szacunkowa optymalna grubość dna naczynia na indukcję to ok. 5-10 mm lub więcej.
Dno może posiadać kilka warstw wykonanych z różnego typu materiałów – ważne, by warstwa stykająca się bezpośrednio z płytą była wykonana z materiału ferromagnetycznego. Dobrze zaprojektowany garnek na indukcję nagrzewa się szybko i równomiernie. Rozgrzane dno powinno szybko „przenieść” ciepło na ścianki i wnętrze naczynia – pamiętaj, że ściany nie muszą mieć właściwości ferromagnetycznych.
Część kuchenek na indukcję posiada energooszczędną funkcję „booster”, czyli opcję szybkiego uzyskania wysokiej temperatury stanowiska grzewczego. Tym większa rola solidnego dna, które nagrzewa się równomiernie i jest w stanie długo utrzymać temperaturę optymalną dla danej potrawy.
Po trzecie: materiał wykonania
Ferromagnetyczne dno to podstawa, natomiast ścianki naczynia mogą być wykonane z dowolnego materiału. Popularnym budulcem naczyń na indukcję jest m.in. aluminium, stal nierdzewna, miedź, a nawet żeliwo. Garnki na indukcję mogą posiadać powłokę ceramiczną, emaliowaną lub wielowarstwową, dedykowaną określonym funkcjom.
Po czwarte: ważna rola detali
Kupując garnek lub patelnię na indukcję nie zapominaj o funkcjonalnych detalach, istotnych także przy standardowych akcesoriach kuchennych. W codziennych bojach o smaczny, zdrowy posiłek przydadzą się m.in.:
nienagrzewające się, antypoślizgowe uchwyty
transparentne, dobrze dopasowane pokrywki
opcja mycia z minimalną ilością wody i detergentu – w linii naczyń indukcyjnych AMT umożliwia to nieprzywierająca powłoka Lotan®
w przypadku patelni – możliwość sprawnego odłączenia rączki
Garnki i patelnie na kuchenkę indukcyjną: na co zwrócić uwagę?
Płyta indukcyjna w kuchni staje się powoli standardem. Wraz z popularnością tej kategorii kuchenek rośnie popyt na dobre naczynia na indukcję. Jak je rozpoznać, aby uniknąć przykrej niespodzianki?
Po pierwsze: zmierz średnicę pól grzewczych
Kluczową zaletą indukcji jest działanie na ściśle określonym obszarze, czyli styku dna naczynia z płytą. Warunkiem zaistnienia indukcji jest materiał ferromagnetyczny dna. Problem może pojawić się wtedy, gdy korzystasz z naczyń o średnicy większej niż średnica stanowiska grzewczego. W takim wypadku indukcja po prostu nie nastąpi – pole nie zostanie uruchomione.
Wyjątkiem są kuchenki z płytą indukcyjną wyposażoną w tzw. strefę flex zone, czyli obszar, na którym możesz postawić kilka małych naczyń lub brytfannę.
Po drugie: zwróć uwagę na grubość dna
Dobrze zaprojektowane naczynia na indukcję – szczególnie garnki i patelnie – mają płaskie, grube dno, które powinno idealnie przylegać do płyty. Szacunkowa optymalna grubość dna naczynia na indukcję to ok. 5-10 mm lub więcej.
Dno może posiadać kilka warstw wykonanych z różnego typu materiałów – ważne, by warstwa stykająca się bezpośrednio z płytą była wykonana z materiału ferromagnetycznego. Dobrze zaprojektowany garnek na indukcję nagrzewa się szybko i równomiernie. Rozgrzane dno powinno szybko „przenieść” ciepło na ścianki i wnętrze naczynia – pamiętaj, że ściany nie muszą mieć właściwości ferromagnetycznych.
Część kuchenek na indukcję posiada energooszczędną funkcję „booster”, czyli opcję szybkiego uzyskania wysokiej temperatury stanowiska grzewczego. Tym większa rola solidnego dna, które nagrzewa się równomiernie i jest w stanie długo utrzymać temperaturę optymalną dla danej potrawy.
Po trzecie: materiał wykonania
Ferromagnetyczne dno to podstawa, natomiast ścianki naczynia mogą być wykonane z dowolnego materiału. Popularnym budulcem naczyń na indukcję jest m.in. aluminium, stal nierdzewna, miedź, a nawet żeliwo. Garnki na indukcję mogą posiadać powłokę ceramiczną, emaliowaną lub wielowarstwową, dedykowaną określonym funkcjom.
Po czwarte: ważna rola detali
Kupując garnek lub patelnię na indukcję nie zapominaj o funkcjonalnych detalach, istotnych także przy standardowych akcesoriach kuchennych. W codziennych bojach o smaczny, zdrowy posiłek przydadzą się m.in.: