fbpx

Wiosna w kuchni: składniki dodające energii

Wiosna w kuchni: składniki dodające energii

Wiosna w kuchni: składniki dodające energii

Koniec sezonu zimowego to nie lada wyzwanie dla naszego organizmu. Jak zmienić jadłospis, aby płynnie przejść przez „dietetyczne przedwiośnie” i przywrócić optymalny poziom energii?

Nawet najbardziej doświadczeni fani zdrowych kulinariów przyznają, że pierwsze wiosenne miesiące są dość wymagające zarówno dla ciała, jak i samopoczucia. Większości z nas doskwiera brak słońca, sezonowa obniżka nastroju i konieczność rezygnacji z potraw rozgrzewających na rzecz lekkich, ale pożywnych i energetyzujących. 

Jeśli czujesz, że utknąłeś w kulinarnej monotonii, pora sięgnąć po składniki, które przywrócą Ci optymalny poziom energii. 

Witamina C – królowa wśród przeciwutleniaczy

O witaminie C warto pisać nie tylko w kontekście zdrowej skóry. Niedobór tego składnika może sprawić, że organizmowi zabraknie energii przy podstawowych czynnościach. Jeśli w Twoim zimowym jadłospisie cytrusy pojawiały się okazjonalnie (np. w sezonie świątecznym), najwyższa pora na wiosenny owocowy detoks. Cytrusy możesz dodawać do herbat, soków, koktajli, deserów… a także do owsianki.

Owsianka, czyli błonnikowa bomba

Zadbaj, aby to proste, ale niezwykle pożywne danie zagościło na stałe w wiosennym jadłospisie. Wysoka zawartość błonnika z płatków owsianych usprawni pracę układu pokarmowego. Zestaw witamin (A, E, witaminy z grupy B) i minerałów (cynk, magnez, żelazo) to energetyzujące „paliwo”, które będzie wspierać prawidłowe działanie układu nerwowego, mięśniowego i krwionośnego.

Jeśli owsianka kojarzy Ci się wyłącznie z rozgrzewającym słodkim „kleikiem”, zmień kompozycję dodatków. Unikaj słodzenia – cukier i syropy zamień na niewielką ilość miodu. Zamiast suszonych owoców dodaj plasterki cytrusów i banana, pestki granatu, posiekane migdały. Całość możesz doprawić odrobiną cynamonu.

„Bananowy song”

Słodki owocowy dodatek, powinien na stałe zagościć w wiosennym jadłospisie. Kluczowy sekret bananowej energii to witaminowo-mineralny miks (witaminy C, A, E, D, B1, B2, B6), w tym duże ilości potasu i żelaza. Zawartość tryptofanu (aminokwas) uwalnia serotoninę – w kontekście “pozimowej chandry” taki efekt jest jak najbardziej pożądany.

Kiełkujące zdrowie 

W przedwiosennym jadłospisie nie może zabraknąć kiełków, czyli kolejnej bomby witamin i soli mineralnych. Nie lubisz gorzkawego posmaku rzeżuchy? Nic straconego – w domowych warunkach możesz wyhodować kiełki jęczmienia, rzodkiewki, lucerny, wiesiołka, gorczycy, soczewicy, fasoli mung, a nawet buraka. Przygotujesz z nich zdrową zieloną posypkę na kanapki, zupy i sałatki. Niektóre typy kiełków wykorzystasz także w potrawach smażonych.

W szpinaku siła

Szpinak jest ceniony głównie za zawartość witaminy C, potasu i magnezu. Wysokie nasycenie żelazem gwarantuje optymalny zastrzyk dodatkowej energii. Przy komponowaniu jadłospisu warto pamiętać o specyficznych właściwościach liści szpinaku. Jeśli chcesz zachować wysoką zawartość składników odżywczych, weź pod uwagę proces gotowania na parze (polecamy zestaw do gotowania bez wody AMT, pozwalający zachować nawet 90% naturalnych witamin i minerałów).

Kiełki i szpinak możesz wykorzystać w prostym, pożywnym omlecie

Danie złożone z 3-4 jajek, ok. 100 g szpinaku, kilku suszonych pomidorków, zestawu kiełków, fety i ząbka czosnku możesz smażyć na patelni lub zasmażyć w piekarniku. Mieszankę szpinakowo-jajeczną dopraw solą i pieprzem. Gotowe danie ozdób świeżymi listkami rukoli.