Puszysty omlet, idealnie płaskie naleśniki, a może filet rybny w chrupiącej skórce? O jakości każdej z wymienionych potraw decydują nie tylko umiejętności, ale też dobra patelnia. Po jakich cechach ją rozpoznać?
Dobra, sprawdzona, wielofunkcyjna patelnia to prawdziwy kulinarny „święty Graal”. Doceniany zarówno przez fachowców, jak i domowych mistrzów smażenia. Problem w tym, że nie zawsze wiemy, czego szukać i jak ominąć pułapki podejrzanych „okazji zakupowych”. Zacznijmy zatem od podstaw.
Uniwersalne cechy dobrej patelni
Funkcjonalny i trwały materiał wykonania. Funkcjonalny, czyli dobrze i równomiernie przewodzący ciepło, np. aluminium. Trwały – odporny na ścieranie, korozję, działanie tłuszczu i wysokich temperatur. Ani korpus, ani powłoka patelni nie powinny zawierać żadnych szkodliwych substancji.
Powłoka nieprzywierająca – oczywiste rozwiązanie, które oszczędza czas na zeskrobywanie przypalonych resztek jedzenia. Dość popularne powłoki teflonowe są obecnie wypierane przez rozwiązania autorskie marek premium. Przykład: w profesjonalnych patelniach stosuje się powłoki z cząsteczkami mineralnymi, zwiększającymi odporność powierzchni na zniszczenie. Nowoczesne powłoki nieprzywierające mogą zapewnić opcję smażenia bez tłuszczu.
Ergonomiczny uchwyt – drobny element, często lekceważony w trakcie decyzji zakupowych, może przesądzić o komforcie i wygodzie użytkowania. Poręczność i solidność mocowania do patelni to oczywista kwestia. Wyobraź sobie smażenie na patelni wyposażonej w poluzowany uchwyt. Widzisz to? My też nie.
Praktyczność – jeśli już mowa o uchwycie, idealnie byłoby móc go odpiąć i schować. Oszczędność miejsca pomaga nie tylko w małej kuchni.
Łatwość zmywania – w konkursie na naczynie, które sprawia najwięcej problemów ze zmywaniem, patelnia zdecydowanie stałaby na podium. Przyznaj, nie ma gorszego widoku niż brudna – a co gorsza, przypalona – patelnia cierpliwie czekająca na „ochotnika do zmywania”. Powłoka nowoczesnej patelni powinna być łatwa w zmywaniu niezależnie od tego, jakie produkty zostały na niej przygotowane.
Twoja kuchnia. Twoje zasady. Dość oczywistym jest pytanie o to, czego oczekujesz od naczynia do smażenia. Inną ścieżkę zakupową obierze głowa rodziny szukająca solidnej patelni pod dania obiadowe. Inną mistrz lub mistrzyni naleśników, omletów czy wykwintnych dań rybnych. Możesz szukać materiałów nieszkodliwych dla środowiska lub powłok z kategorii „nie do zdarcia”. Rozwiązań proekologicznych lub energooszczędnych. Jeśli jesteś fanem nietypowego, kulinarnego designu możesz też zwracać uwagę na kształt patelni, wzór wnętrza powłoki czy kształt uchwytu. Ważne, aby wiedzieć, które z cech produktu znajdują się w topie Twoich kulinarnych preferencji.
Najlepsze patelnie? Duet ceny i jakości
„Dobre nie jest tanie, tanie nie będzie dobre.” Poszukiwanie markowej, funkcjonalnej patelni możesz rozpocząć dopiero po zaakceptowaniu tej zasady. Jeśli wymagasz jakości premium – materiałów, wykonania, renomy marki – zwracaj uwagę na cenę produktu. Renoma wybranych marek kulinarnych nie bierze się znikąd. Za jakością premium mogą stać lata testów, autorskie materiały i procesy produkcyjne, a często także branżowe nagrody. Szukaj marek patelni, które argumentują swoją jakość faktami: wynikami badań, nagrodami i certyfikatami przemysłowymi, długą obecnością na rynku. Zależy Ci na mistrzowskich efektach? Szukaj opinii mistrzów!
Jak wybrać idealną patelnię?
Puszysty omlet, idealnie płaskie naleśniki, a może filet rybny w chrupiącej skórce? O jakości każdej z wymienionych potraw decydują nie tylko umiejętności, ale też dobra patelnia. Po jakich cechach ją rozpoznać?
Dobra, sprawdzona, wielofunkcyjna patelnia to prawdziwy kulinarny „święty Graal”. Doceniany zarówno przez fachowców, jak i domowych mistrzów smażenia. Problem w tym, że nie zawsze wiemy, czego szukać i jak ominąć pułapki podejrzanych „okazji zakupowych”. Zacznijmy zatem od podstaw.
Uniwersalne cechy dobrej patelni
Funkcjonalny i trwały materiał wykonania. Funkcjonalny, czyli dobrze i równomiernie przewodzący ciepło, np. aluminium. Trwały – odporny na ścieranie, korozję, działanie tłuszczu i wysokich temperatur. Ani korpus, ani powłoka patelni nie powinny zawierać żadnych szkodliwych substancji.
Powłoka nieprzywierająca – oczywiste rozwiązanie, które oszczędza czas na zeskrobywanie przypalonych resztek jedzenia. Dość popularne powłoki teflonowe są obecnie wypierane przez rozwiązania autorskie marek premium. Przykład: w profesjonalnych patelniach stosuje się powłoki z cząsteczkami mineralnymi, zwiększającymi odporność powierzchni na zniszczenie. Nowoczesne powłoki nieprzywierające mogą zapewnić opcję smażenia bez tłuszczu.
Ergonomiczny uchwyt – drobny element, często lekceważony w trakcie decyzji zakupowych, może przesądzić o komforcie i wygodzie użytkowania. Poręczność i solidność mocowania do patelni to oczywista kwestia. Wyobraź sobie smażenie na patelni wyposażonej w poluzowany uchwyt. Widzisz to? My też nie.
Praktyczność – jeśli już mowa o uchwycie, idealnie byłoby móc go odpiąć i schować. Oszczędność miejsca pomaga nie tylko w małej kuchni.
Łatwość zmywania – w konkursie na naczynie, które sprawia najwięcej problemów ze zmywaniem, patelnia zdecydowanie stałaby na podium. Przyznaj, nie ma gorszego widoku niż brudna – a co gorsza, przypalona – patelnia cierpliwie czekająca na „ochotnika do zmywania”. Powłoka nowoczesnej patelni powinna być łatwa w zmywaniu niezależnie od tego, jakie produkty zostały na niej przygotowane.
Sprawdź, dlaczego warto wybrać patelnie AMT
Cechy istotne z Twojego punktu widzenia
Twoja kuchnia. Twoje zasady. Dość oczywistym jest pytanie o to, czego oczekujesz od naczynia do smażenia. Inną ścieżkę zakupową obierze głowa rodziny szukająca solidnej patelni pod dania obiadowe. Inną mistrz lub mistrzyni naleśników, omletów czy wykwintnych dań rybnych. Możesz szukać materiałów nieszkodliwych dla środowiska lub powłok z kategorii „nie do zdarcia”. Rozwiązań proekologicznych lub energooszczędnych. Jeśli jesteś fanem nietypowego, kulinarnego designu możesz też zwracać uwagę na kształt patelni, wzór wnętrza powłoki czy kształt uchwytu. Ważne, aby wiedzieć, które z cech produktu znajdują się w topie Twoich kulinarnych preferencji.
Najlepsze patelnie? Duet ceny i jakości
„Dobre nie jest tanie, tanie nie będzie dobre.” Poszukiwanie markowej, funkcjonalnej patelni możesz rozpocząć dopiero po zaakceptowaniu tej zasady. Jeśli wymagasz jakości premium – materiałów, wykonania, renomy marki – zwracaj uwagę na cenę produktu. Renoma wybranych marek kulinarnych nie bierze się znikąd. Za jakością premium mogą stać lata testów, autorskie materiały i procesy produkcyjne, a często także branżowe nagrody. Szukaj marek patelni, które argumentują swoją jakość faktami: wynikami badań, nagrodami i certyfikatami przemysłowymi, długą obecnością na rynku. Zależy Ci na mistrzowskich efektach? Szukaj opinii mistrzów!