Wydaje się, że uniwersalne patelnie do smażenia powinny „poradzić” sobie z każdym typem potrawy – od jajecznicy poprzez naleśniki po krwisty stek. Teoria teorią, doświadczeni kucharze wiedzą jednak, że wyprofilowane patelnie o zróżnicowanej budowie to dużo lepsze rozwiązanie. Nie inaczej jest z patelnią z wgłębieniami. Co można na niej smażyć?
Patelnia do smażenia – po co dodatkowe wgłębienia?
Odpowiedź na to pytanie można streścić w jednym słowie: funkcjonalność. Lekko wyprofilowane wgłębienia przyspieszają i ułatwiają smażenie potraw wymagających wydzielania porcji. W tej kategorii zmieszczą się przede wszystkim jajka smażone, mini-omlety, mini-naleśniki, naleśniki typu pancake oraz racuszki. Wgłębienia doskonale sprawdzą się także przy podsmażeniu burgerów.
Wydzielone powierzchnie pozwalają na smażenie w precyzyjnie odmierzonej ilości tłuszczu: oliwy, masła, oleju. Wgłębienia nagrzewają się szybciej niż cała patelnia, a ciepło utrzymuje się dłużej. Dodatkową zaletą jest opcja podsmażania oddzielnie kilku różnych składników np. cebuli i czosnku, warzyw lub grzybów.
Co smażyć na patelni z wgłębieniami?
Patelnia z wgłębieniami jest wręcz stworzona do eksperymentowania z jajkiem sadzonym i dodatkami. Koniec z przypalaniem i rozlewaniem się jajecznej mieszanki! Wgłębienia pozwalają „wysmażyć” perfekcyjnie okrągłe jajko. Do żółtka można dołożyć dowolny typ dodatków, od pasków bekonu po pomidorki koktajlowe. Równie ciekawą opcją jest obsmażanie grubych plasterków warzyw – np. papryki lub cukinii – i wypełnienie ich jajeczną masą. Na patelni tego typu przygotujesz też idealne mini-omlety.
Jeśli gotujesz dla dzieci, patelnia z wgłębieniami to obowiązkowy zakup. Nie musisz już smażyć dużych naleśników, a Twoi mali pomocnicy – czekać na swoją kolej posiłku. Pojedyncza sesja smażenia – w zależności od typu patelni – daje Ci od 4 do 6 gotowych mini-naleśników, grubych pancake’ów lub racuchów. Każdy z domowników otrzymuje szybko własną porcję, a Ty nie martwisz się o przypalone dno.
Profesjonalna patelnia z wgłębieniami – cechy „must have”
Najważniejszym elementem dobrej, solidnej patelni z wgłębieniami jest powłoka, która zapobiega przypaleniu potraw. Dodatkową korzyścią jest to, że da się ją łatwo oczyścić. Równie istotną zaletą jest możliwość smażenia na minimalnej ilości lub całkowicie bez tłuszczu – takie rozwiązanie zapewnia patelnia z 4 wgłębieniami AMT Gastroguss. Ryzyko przypalenia niweluje zastosowanie powłoki Lotan®. Grube dno patelni z aluminiowym korpusem gwarantuje szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła. Opcja ekstra to możliwość sprawnego odpięcia rączki – w takiej wersji patelnię wykorzystasz także do pieczenia w piekarniku.
Kombinacja zalet patelni z wgłębieniami gwarantuje w pełni udane smażenie dla całej rodziny. Dania są aromatyczne, soczyste i zrumienione, a jednocześnie zachowują idealny kształt!
Patelnia z wgłębieniami: co możesz na niej przygotować?
Wydaje się, że uniwersalne patelnie do smażenia powinny „poradzić” sobie z każdym typem potrawy – od jajecznicy poprzez naleśniki po krwisty stek. Teoria teorią, doświadczeni kucharze wiedzą jednak, że wyprofilowane patelnie o zróżnicowanej budowie to dużo lepsze rozwiązanie. Nie inaczej jest z patelnią z wgłębieniami. Co można na niej smażyć?
Patelnia do smażenia – po co dodatkowe wgłębienia?
Odpowiedź na to pytanie można streścić w jednym słowie: funkcjonalność. Lekko wyprofilowane wgłębienia przyspieszają i ułatwiają smażenie potraw wymagających wydzielania porcji. W tej kategorii zmieszczą się przede wszystkim jajka smażone, mini-omlety, mini-naleśniki, naleśniki typu pancake oraz racuszki. Wgłębienia doskonale sprawdzą się także przy podsmażeniu burgerów.
Wydzielone powierzchnie pozwalają na smażenie w precyzyjnie odmierzonej ilości tłuszczu: oliwy, masła, oleju. Wgłębienia nagrzewają się szybciej niż cała patelnia, a ciepło utrzymuje się dłużej. Dodatkową zaletą jest opcja podsmażania oddzielnie kilku różnych składników np. cebuli i czosnku, warzyw lub grzybów.
Co smażyć na patelni z wgłębieniami?
Patelnia z wgłębieniami jest wręcz stworzona do eksperymentowania z jajkiem sadzonym i dodatkami. Koniec z przypalaniem i rozlewaniem się jajecznej mieszanki! Wgłębienia pozwalają „wysmażyć” perfekcyjnie okrągłe jajko. Do żółtka można dołożyć dowolny typ dodatków, od pasków bekonu po pomidorki koktajlowe. Równie ciekawą opcją jest obsmażanie grubych plasterków warzyw – np. papryki lub cukinii – i wypełnienie ich jajeczną masą. Na patelni tego typu przygotujesz też idealne mini-omlety.
Jeśli gotujesz dla dzieci, patelnia z wgłębieniami to obowiązkowy zakup. Nie musisz już smażyć dużych naleśników, a Twoi mali pomocnicy – czekać na swoją kolej posiłku. Pojedyncza sesja smażenia – w zależności od typu patelni – daje Ci od 4 do 6 gotowych mini-naleśników, grubych pancake’ów lub racuchów. Każdy z domowników otrzymuje szybko własną porcję, a Ty nie martwisz się o przypalone dno.
Profesjonalna patelnia z wgłębieniami – cechy „must have”
Najważniejszym elementem dobrej, solidnej patelni z wgłębieniami jest powłoka, która zapobiega przypaleniu potraw. Dodatkową korzyścią jest to, że da się ją łatwo oczyścić. Równie istotną zaletą jest możliwość smażenia na minimalnej ilości lub całkowicie bez tłuszczu – takie rozwiązanie zapewnia patelnia z 4 wgłębieniami AMT Gastroguss. Ryzyko przypalenia niweluje zastosowanie powłoki Lotan®. Grube dno patelni z aluminiowym korpusem gwarantuje szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła. Opcja ekstra to możliwość sprawnego odpięcia rączki – w takiej wersji patelnię wykorzystasz także do pieczenia w piekarniku.
Kombinacja zalet patelni z wgłębieniami gwarantuje w pełni udane smażenie dla całej rodziny. Dania są aromatyczne, soczyste i zrumienione, a jednocześnie zachowują idealny kształt!