Smaczne, łatwe w przygotowaniu i zajmujące niewiele czasu. Zupy kremowe – bo o nich mowa – kochamy za nieskończone możliwości testowania smaków i aromatów. Oto nasze kremowe inspiracje na jesienny stół!
1. Zupa krem z kurek
Jeśli nazwać borowika królem grzybów, niepozorna żółta kurka zasługuje na miano królowej. Drobny grzyb o lekko pofalowanym kapeluszu i pieprznym smaku ma swoje stałe grono oddanych fanów. Jeśli masz dość kurek w wersji smażonej, przetestuj kilka wersji kremowych zup z tym smacznym, jesiennym dodatkiem. Co powinno znaleźć się w bazie składników?
Krem z kurek jest dość prosty w wykonaniu, a skład bazowy można tak naprawdę poszerzać według własnego uznania. Kluczowy dla jakości zupy jest proces podsmażania grzybów. Kurki i cebulę (opcjonalnie: czosnek) możesz smażyć tradycyjnie na patelni lub poddusić w garnku. Przy drugiej opcji warto wybrać naczynie z powłoką nieprzywierającą. Proces duszenia i odparowania wody będzie szybki, a duszone produkty nie „przykleją” się do rozgrzanych ścianek. Do szybkiego procesu duszenia grzybów polecamy m.in. garnki AMT z powłoką zapobiegającą przypalaniu potraw.
Podduszone grzyby z cebulką zalewamy wodą, dodajemy pokrojone ziemniaki, opcjonalnie marchew, seler i korzeń pietruszki dla typowo bulionowego posmaku. Gdy warzywa są już ugotowane, doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy śmietaną. Gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie miksujemy na gładką masę. Do podawania z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
2. Zupa krem z porów z piwem
Czyli kolejne połączenie, wydawałoby się, prostego smaku z nietypowym dodatkiem. Chmielowa goryczka w duecie ze specyficznym posmakiem lekko gorzkawych porów daje ciekawy efekt kulinarny i z pewnością mocno rozgrzewa. Oto bazowe składniki na zupę krem z pora:
3 duże pory,
2 ziemniaki,
2 cebule,
litr wody lub bulionu warzywnego (krótsza opcja gotowania),
0,5-1 litra piwa (według uznania),
1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy z oliwek (możesz stosować łącznie lub zamiennie),
200 ml śmietany do zagęszczenia zupy,
sól i pieprz do przyprawienia smaku,
natka pietruszki, natka koperku – do przybrania zupy.
Pory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Szklimy w garnku na maśle razem z pokrojoną cebulką i/lub oliwą z oliwek. Zeszklony por i cebulę zalewamy piwem, gotujemy. Dbamy o to, aby warzywa nie przywarły do dna i ścianek naczynia. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy wodę – gotujemy na małym ogniu aż do pełnej miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy śmietaną i miksujemy na gładką masę.
3. Zupa krem na słodko – co zamiast dyni?
Dynia to pierwsze warzywo, które przychodzi do głowy, gdy szukamy pomysłu na słodką jesienną zupę. Jeśli nie jesteś fanem tego smaku, inspiracji szukaj m.in. wśród dań z marchewki lub kukurydzy. Kremowa konsystencja zupy daje Ci nieograniczone możliwości łączenia smaków. Pytanie, na co się odważysz i jakie połączenie będzie Ci najbardziej odpowiadać? Oto bazowe produkty, z których możesz tworzyć własne kombinacje kremowych zup ze słodką nutą:
Pomysł na zupę krem w 3 wydaniach
Smaczne, łatwe w przygotowaniu i zajmujące niewiele czasu. Zupy kremowe – bo o nich mowa – kochamy za nieskończone możliwości testowania smaków i aromatów. Oto nasze kremowe inspiracje na jesienny stół!
1. Zupa krem z kurek
Jeśli nazwać borowika królem grzybów, niepozorna żółta kurka zasługuje na miano królowej. Drobny grzyb o lekko pofalowanym kapeluszu i pieprznym smaku ma swoje stałe grono oddanych fanów. Jeśli masz dość kurek w wersji smażonej, przetestuj kilka wersji kremowych zup z tym smacznym, jesiennym dodatkiem. Co powinno znaleźć się w bazie składników?
Krem z kurek jest dość prosty w wykonaniu, a skład bazowy można tak naprawdę poszerzać według własnego uznania. Kluczowy dla jakości zupy jest proces podsmażania grzybów. Kurki i cebulę (opcjonalnie: czosnek) możesz smażyć tradycyjnie na patelni lub poddusić w garnku. Przy drugiej opcji warto wybrać naczynie z powłoką nieprzywierającą. Proces duszenia i odparowania wody będzie szybki, a duszone produkty nie „przykleją” się do rozgrzanych ścianek. Do szybkiego procesu duszenia grzybów polecamy m.in. garnki AMT z powłoką zapobiegającą przypalaniu potraw.
Podduszone grzyby z cebulką zalewamy wodą, dodajemy pokrojone ziemniaki, opcjonalnie marchew, seler i korzeń pietruszki dla typowo bulionowego posmaku. Gdy warzywa są już ugotowane, doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy śmietaną. Gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie miksujemy na gładką masę. Do podawania z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
2. Zupa krem z porów z piwem
Czyli kolejne połączenie, wydawałoby się, prostego smaku z nietypowym dodatkiem. Chmielowa goryczka w duecie ze specyficznym posmakiem lekko gorzkawych porów daje ciekawy efekt kulinarny i z pewnością mocno rozgrzewa. Oto bazowe składniki na zupę krem z pora:
Pory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Szklimy w garnku na maśle razem z pokrojoną cebulką i/lub oliwą z oliwek. Zeszklony por i cebulę zalewamy piwem, gotujemy. Dbamy o to, aby warzywa nie przywarły do dna i ścianek naczynia. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy wodę – gotujemy na małym ogniu aż do pełnej miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy śmietaną i miksujemy na gładką masę.
3. Zupa krem na słodko – co zamiast dyni?
Dynia to pierwsze warzywo, które przychodzi do głowy, gdy szukamy pomysłu na słodką jesienną zupę. Jeśli nie jesteś fanem tego smaku, inspiracji szukaj m.in. wśród dań z marchewki lub kukurydzy. Kremowa konsystencja zupy daje Ci nieograniczone możliwości łączenia smaków. Pytanie, na co się odważysz i jakie połączenie będzie Ci najbardziej odpowiadać? Oto bazowe produkty, z których możesz tworzyć własne kombinacje kremowych zup ze słodką nutą:
Smacznego!