fbpx

Pomysł na jesień: zupa krem w 3 wydaniach

Pomysł na jesień - zupa krem

Pomysł na jesień: zupa krem w 3 wydaniach

Smaczne, łatwe w przygotowaniu i zajmujące niewiele czasu. Zupy kremowe – bo o nich mowa – kochamy za nieskończone możliwości testowania smaków i aromatów. Oto nasze kremowe inspiracje na jesienny stół!
1. Zupa krem z kurek

Jeśli nazwać borowika królem grzybów, niepozorna żółta kurka zasługuje na miano królowej. Drobny grzyb o lekko pofalowanym kapeluszu i pieprznym smaku ma swoje stałe grono oddanych fanów. Jeśli masz dość kurek w wersji smażonej, przetestuj kilka wersji kremowych zup z tym smacznym, jesiennym dodatkiem. Co powinno znaleźć się w bazie składników?

  • ok. 250-300 g kurek świeżych lub mrożonych,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 ugotowane ziemniaki, 
  • opcjonalnie: 1 marchew, 1 pietruszka (korzeń), 1 seler,
  • 1 duża łyżka masła,
  • pęczek zielonej pietruszki lub koperku,
  • 200 ml śmietany,
  • 1,5 litra wody,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Krem z kurek jest dość prosty w wykonaniu, a skład bazowy można tak naprawdę poszerzać według własnego uznania. Kluczowy dla jakości zupy jest proces podsmażania grzybów. Kurki i cebulę (opcjonalnie: czosnek) możesz smażyć tradycyjnie na patelni lub poddusić w garnku. Przy drugiej opcji warto wybrać naczynie z powłoką nieprzywierającą. Proces duszenia i odparowania wody będzie szybki, a duszone produkty nie „przykleją” się do rozgrzanych ścianek. Do szybkiego procesu duszenia grzybów polecamy m.in. garnki AMT z powłoką zapobiegającą przypalaniu potraw.

Podduszone grzyby z cebulką zalewamy wodą, dodajemy pokrojone ziemniaki, opcjonalnie marchew, seler i korzeń pietruszki dla typowo bulionowego posmaku. Gdy warzywa są już ugotowane, doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy śmietaną. Gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie miksujemy na gładką masę. Do podawania z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

2. Zupa krem z porów z piwem

Czyli kolejne połączenie, wydawałoby się, prostego smaku z nietypowym dodatkiem. Chmielowa goryczka w duecie ze specyficznym posmakiem lekko gorzkawych porów daje ciekawy efekt kulinarny i z pewnością mocno rozgrzewa. Oto bazowe składniki na zupę krem z pora:

  • 3 duże pory, 
  • 2 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • litr wody lub bulionu warzywnego (krótsza opcja gotowania),
  • 0,5-1 litra piwa (według uznania),
  • 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy z oliwek (możesz stosować łącznie lub zamiennie),
  • 200 ml śmietany do zagęszczenia zupy,
  • sól i pieprz do przyprawienia smaku,
  • natka pietruszki, natka koperku – do przybrania zupy.

Pory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Szklimy w garnku na maśle razem z pokrojoną cebulką i/lub oliwą z oliwek. Zeszklony por i cebulę zalewamy piwem, gotujemy. Dbamy o to, aby warzywa nie przywarły do dna i ścianek naczynia. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy wodę – gotujemy na małym ogniu aż do pełnej miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy śmietaną i miksujemy na gładką masę.

3. Zupa krem na słodko – co zamiast dyni?

Dynia to pierwsze warzywo, które przychodzi do głowy, gdy szukamy pomysłu na słodką jesienną zupę. Jeśli nie jesteś fanem tego smaku, inspiracji szukaj m.in. wśród dań z marchewki lub kukurydzy. Kremowa konsystencja zupy daje Ci nieograniczone możliwości łączenia smaków. Pytanie, na co się odważysz i jakie połączenie będzie Ci najbardziej odpowiadać? Oto bazowe produkty, z których możesz tworzyć własne kombinacje kremowych zup ze słodką nutą:

  • marchew i kukurydza,
  • bataty (słodkie ziemniaki) i marchew,
  • pomidory, słodka śmietanka, słodka papryka,
  • cukinia, biała czekolada, migdały,
  • kalafior i mleczko kokosowe.

Smacznego!

ZOSTAW KOMENTARZ