Smaczne, łatwe w przygotowaniu i zajmujące niewiele czasu. Zupy kremowe – bo o nich mowa – kochamy za nieskończone możliwości testowania smaków i aromatów. Oto nasze kremowe inspiracje na jesienny stół!
1. Zupa krem z kurek
Jeśli nazwać borowika królem grzybów, niepozorna żółta kurka zasługuje na miano królowej. Drobny grzyb o lekko pofalowanym kapeluszu i pieprznym smaku ma swoje stałe grono oddanych fanów. Jeśli masz dość kurek w wersji smażonej, przetestuj kilka wersji kremowych zup z tym smacznym, jesiennym dodatkiem. Co powinno znaleźć się w bazie składników?
Krem z kurek jest dość prosty w wykonaniu, a skład bazowy można tak naprawdę poszerzać według własnego uznania. Kluczowy dla jakości zupy jest proces podsmażania grzybów. Kurki i cebulę (opcjonalnie: czosnek) możesz smażyć tradycyjnie na patelni lub poddusić w garnku. Przy drugiej opcji warto wybrać naczynie z powłoką nieprzywierającą. Proces duszenia i odparowania wody będzie szybki, a duszone produkty nie „przykleją” się do rozgrzanych ścianek. Do szybkiego procesu duszenia grzybów polecamy m.in. garnki AMT z powłoką zapobiegającą przypalaniu potraw.
Podduszone grzyby z cebulką zalewamy wodą, dodajemy pokrojone ziemniaki, opcjonalnie marchew, seler i korzeń pietruszki dla typowo bulionowego posmaku. Gdy warzywa są już ugotowane, doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy śmietaną. Gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie miksujemy na gładką masę. Do podawania z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
2. Zupa krem z porów z piwem
Czyli kolejne połączenie, wydawałoby się, prostego smaku z nietypowym dodatkiem. Chmielowa goryczka w duecie ze specyficznym posmakiem lekko gorzkawych porów daje ciekawy efekt kulinarny i z pewnością mocno rozgrzewa. Oto bazowe składniki na zupę krem z pora:
3 duże pory,
2 ziemniaki,
2 cebule,
litr wody lub bulionu warzywnego (krótsza opcja gotowania),
0,5-1 litra piwa (według uznania),
1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy z oliwek (możesz stosować łącznie lub zamiennie),
200 ml śmietany do zagęszczenia zupy,
sól i pieprz do przyprawienia smaku,
natka pietruszki, natka koperku – do przybrania zupy.
Pory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Szklimy w garnku na maśle razem z pokrojoną cebulką i/lub oliwą z oliwek. Zeszklony por i cebulę zalewamy piwem, gotujemy. Dbamy o to, aby warzywa nie przywarły do dna i ścianek naczynia. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy wodę – gotujemy na małym ogniu aż do pełnej miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy śmietaną i miksujemy na gładką masę.
3. Zupa krem na słodko – co zamiast dyni?
Dynia to pierwsze warzywo, które przychodzi do głowy, gdy szukamy pomysłu na słodką jesienną zupę. Jeśli nie jesteś fanem tego smaku, inspiracji szukaj m.in. wśród dań z marchewki lub kukurydzy. Kremowa konsystencja zupy daje Ci nieograniczone możliwości łączenia smaków. Pytanie, na co się odważysz i jakie połączenie będzie Ci najbardziej odpowiadać? Oto bazowe produkty, z których możesz tworzyć własne kombinacje kremowych zup ze słodką nutą:
Drodzy klienci, uprzejmie informujemy, iż w dniach 20.12.2024 do 06.01.2025 mamy przerwę.
Zamówienia złożone w tym terminie będą realizowane począwszy od 07.01.2024.
Dziękujemy za zrozumienie i życzymy wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku! 🎄
Dear Clients.
We would like to inform you that our store will be closed from December 20, 2024, to January 6, 2025. All orders placed during this period will be processed starting January 7, 2025.
Thank you for your understanding, and we wish you a Merry Christmas and a Happy New Year! 🎄
Bestpan Polska Odrzuć
Pomysł na zupę krem w 3 wydaniach
Smaczne, łatwe w przygotowaniu i zajmujące niewiele czasu. Zupy kremowe – bo o nich mowa – kochamy za nieskończone możliwości testowania smaków i aromatów. Oto nasze kremowe inspiracje na jesienny stół!
1. Zupa krem z kurek
Jeśli nazwać borowika królem grzybów, niepozorna żółta kurka zasługuje na miano królowej. Drobny grzyb o lekko pofalowanym kapeluszu i pieprznym smaku ma swoje stałe grono oddanych fanów. Jeśli masz dość kurek w wersji smażonej, przetestuj kilka wersji kremowych zup z tym smacznym, jesiennym dodatkiem. Co powinno znaleźć się w bazie składników?
Krem z kurek jest dość prosty w wykonaniu, a skład bazowy można tak naprawdę poszerzać według własnego uznania. Kluczowy dla jakości zupy jest proces podsmażania grzybów. Kurki i cebulę (opcjonalnie: czosnek) możesz smażyć tradycyjnie na patelni lub poddusić w garnku. Przy drugiej opcji warto wybrać naczynie z powłoką nieprzywierającą. Proces duszenia i odparowania wody będzie szybki, a duszone produkty nie „przykleją” się do rozgrzanych ścianek. Do szybkiego procesu duszenia grzybów polecamy m.in. garnki AMT z powłoką zapobiegającą przypalaniu potraw.
Podduszone grzyby z cebulką zalewamy wodą, dodajemy pokrojone ziemniaki, opcjonalnie marchew, seler i korzeń pietruszki dla typowo bulionowego posmaku. Gdy warzywa są już ugotowane, doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy śmietaną. Gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie miksujemy na gładką masę. Do podawania z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
2. Zupa krem z porów z piwem
Czyli kolejne połączenie, wydawałoby się, prostego smaku z nietypowym dodatkiem. Chmielowa goryczka w duecie ze specyficznym posmakiem lekko gorzkawych porów daje ciekawy efekt kulinarny i z pewnością mocno rozgrzewa. Oto bazowe składniki na zupę krem z pora:
Pory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Szklimy w garnku na maśle razem z pokrojoną cebulką i/lub oliwą z oliwek. Zeszklony por i cebulę zalewamy piwem, gotujemy. Dbamy o to, aby warzywa nie przywarły do dna i ścianek naczynia. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy wodę – gotujemy na małym ogniu aż do pełnej miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy śmietaną i miksujemy na gładką masę.
3. Zupa krem na słodko – co zamiast dyni?
Dynia to pierwsze warzywo, które przychodzi do głowy, gdy szukamy pomysłu na słodką jesienną zupę. Jeśli nie jesteś fanem tego smaku, inspiracji szukaj m.in. wśród dań z marchewki lub kukurydzy. Kremowa konsystencja zupy daje Ci nieograniczone możliwości łączenia smaków. Pytanie, na co się odważysz i jakie połączenie będzie Ci najbardziej odpowiadać? Oto bazowe produkty, z których możesz tworzyć własne kombinacje kremowych zup ze słodką nutą:
Smacznego!