Rozgrzejcie kuchnię, bo dziś mamy dla Was prawdziwy klasyk w nowoczesnej odsłonie – zapiekankę ziemniaczaną z sosem beszamel i farszem! Przygotowana w naszym niezastąpionym garnku do duszenia AMT, ta pełna smaku i aromatu potrawa z pewnością rozgrzeje Wasze serca i podniebienia w chłodne, jesienne popołudnie.
Zapiekanki ziemniaczane cieszą się niesłabnącym powodzeniem: są pożywne, niedrogie i pyszne. Przygotowana przez nas zapiekanka sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowy, a każda warstwa zachwyca.
Przekonajcie się sami, jak nowoczesna kuchnia łączy się z tradycją, a garnki AMT sprawiają, że gotowanie staje się łatwe i przyjemne.
Składniki:
około 700 g ziemniaków
3 cebule
200 g boczku w plastrach
1 papryka
10 pieczarek
150 m passaty pomidorowej
pół szklanki wody
2 ząbki czosnku
200g sera typu gouda lub twardej mozzarelli
kilka gałązek świeżego rozmarynu do ziemniaków i dekoracji
Składniki na sos beszamel:
500 ml mleka
50 g mąki pszennej
50 g masła
100 g sera typu gouda
sól
szczypta pieprzu białego
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania zapiekanki:
Przygotowanie zapiekanki warto zacząć od zrobienia beszamelu, który jest idealnym łącznikiem całego dania.
Jak przygotować beszamel?
Mleko podgrzać w garnku do mleka/sosów AMT do momentu aż będzie ciepłe. Przelać do miseczki. W garnku rozpuścić masło. Do masła dodać stopniowo mąkę i mieszać całość intensywnie, aż składniki się ze sobą połączą. Dodać powoli mleko. Całość mieszać aż sos będzie jednolity. Na koniec dodać starty ser i gotować aż się rozpuści. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Beszamel odstawić do wystygnięcia.
Jeżeli, w późniejszym etapie, sos okaże się zbyt gęsty można go ponownie delikatnie podgrzać, aby łatwiej było rozporowadzić go na zapiekance.
Jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną?
Na suchą patelnię do smażenia AMT wrzucić pokrojony drobno boczek i przesmażyć do zarumienienia. Dodać pokrojone w talarki pieczarki, paprykę oraz cebulkę pokrojoną w kostkę. Smażyć Kilka minut. Dodać passatę pomidorową i wodę. Chwilę dusić, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany na drobno czosnek i doprawić solą.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Można również zetrzeć na mandolinie. Pokrojone ziemniaki podzielić na trzy części.
Na dnie garnka do duszenia AMT o średnicy 26 cm ułożyć warstwę ziemniaczanych talarków. Oprószyć je odrobiną drobno poszatkowanego rozmarynu. Następnie wyłożyć 1/3 przygotowanego wcześniej farszu z boczkiem. Polać 1/3 przygotowanego sosu beszamel i równomiernie rozprowadzić go po warstwie.
Ułożyć drugą warstwę ziemniaków, farsz i beszamel. I w taki sam sposób ułożyć trzecią warstwę.
Posypać sporą ilością startego sera.
Zapiekankę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C na środkową półkę z opcją pieczenia góra dół. Zapiekać 1h i 15 minut. Ziemniaki muszą być miękkie.
Po wyjęciu zapiekankę udekorować kilkoma świeżymi gałązkami rozmarynu. Pozostawić do delikatnego przestygnięcia. Podawać na ciepło.
Przepis na prostą zapiekankę ziemniaczaną z farszem
Rozgrzejcie kuchnię, bo dziś mamy dla Was prawdziwy klasyk w nowoczesnej odsłonie – zapiekankę ziemniaczaną z sosem beszamel i farszem! Przygotowana w naszym niezastąpionym garnku do duszenia AMT, ta pełna smaku i aromatu potrawa z pewnością rozgrzeje Wasze serca i podniebienia w chłodne, jesienne popołudnie.
Zapiekanki ziemniaczane cieszą się niesłabnącym powodzeniem: są pożywne, niedrogie i pyszne. Przygotowana przez nas zapiekanka sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowy, a każda warstwa zachwyca.
Przekonajcie się sami, jak nowoczesna kuchnia łączy się z tradycją, a garnki AMT sprawiają, że gotowanie staje się łatwe i przyjemne.
Składniki:
Składniki na sos beszamel:
Sposób przygotowania zapiekanki:
Przygotowanie zapiekanki warto zacząć od zrobienia beszamelu, który jest idealnym łącznikiem całego dania.
Jak przygotować beszamel?
Mleko podgrzać w garnku do mleka/sosów AMT do momentu aż będzie ciepłe. Przelać do miseczki. W garnku rozpuścić masło. Do masła dodać stopniowo mąkę i mieszać całość intensywnie, aż składniki się ze sobą połączą. Dodać powoli mleko. Całość mieszać aż sos będzie jednolity. Na koniec dodać starty ser i gotować aż się rozpuści. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Beszamel odstawić do wystygnięcia.
Jeżeli, w późniejszym etapie, sos okaże się zbyt gęsty można go ponownie delikatnie podgrzać, aby łatwiej było rozporowadzić go na zapiekance.
Jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną?
Na suchą patelnię do smażenia AMT wrzucić pokrojony drobno boczek i przesmażyć do zarumienienia. Dodać pokrojone w talarki pieczarki, paprykę oraz cebulkę pokrojoną w kostkę. Smażyć Kilka minut. Dodać passatę pomidorową i wodę. Chwilę dusić, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany na drobno czosnek i doprawić solą.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Można również zetrzeć na mandolinie. Pokrojone ziemniaki podzielić na trzy części.
Na dnie garnka do duszenia AMT o średnicy 26 cm ułożyć warstwę ziemniaczanych talarków. Oprószyć je odrobiną drobno poszatkowanego rozmarynu. Następnie wyłożyć 1/3 przygotowanego wcześniej farszu z boczkiem. Polać 1/3 przygotowanego sosu beszamel i równomiernie rozprowadzić go po warstwie.
Ułożyć drugą warstwę ziemniaków, farsz i beszamel. I w taki sam sposób ułożyć trzecią warstwę.
Posypać sporą ilością startego sera.
Zapiekankę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C na środkową półkę z opcją pieczenia góra dół. Zapiekać 1h i 15 minut. Ziemniaki muszą być miękkie.
Po wyjęciu zapiekankę udekorować kilkoma świeżymi gałązkami rozmarynu. Pozostawić do delikatnego przestygnięcia. Podawać na ciepło.
Smacznego!