Kolorowe i zdrowe. A do tego przygotowane na patelni do smażenia AMT bez użycia oleju.
Te cudowne zielone placuszki zyskują swój kolor dzięki sporej dawce szpinaku. Sprawdzą się równie dobrze na lunch, jak i na śniadanie. Można je podawać na słodko lub z wytrawnymi dodatkami.
Nasze zielone placuszki szpinakowe przygotowaliśmy na słodko z miodem i owocami w wersji bezglutenowej i bez laktozy. Ze względu na swój ciekawy kolor, są także doskonałym sposobem, by dzieciom przemycić odrobinę zdrowych warzyw.
Składniki na ok. 20 małych placuszków :
dwie garście świeżego szpinaku
1 banan
2 jajka
pół szklanki mleka owsianego (w wersji bezglutenowej upewnić się, że mleko jest bez glutenu)
pół szklanki mąki jaglanej lub ryżowej
2 łyżeczki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
pół łyżeczki sody czyszczonej
szczypta soli
Dodatkowo:
miód do polania placuszków
truskawki, borówki lub inne owoce według uznania
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zblendować na gładką, jednolitą masę. Masa powinna mieć rzadką, lejącą się konsystencje.
Rozgrzać suchą patelnię do smażenia AMT. Zmniejszyć moc palnika. Nie używać oleju. Masę wylewać prosto na patelnię, tak aby utworzyć małe placki.
Patelnia nie powinna być zbyt gorąca aby placki nie ścięły się zbyt szybko i zachowały swój zielony kolor.
Gdy na powierzchni placków zaczną pojawiać się bąbelki, to znak, że można je przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni.
Placki powinny mieć puszystą, lekką strukturę.
Gotowe placuszki ułożyć jeden na drugim. Polać miodem. Ozdobić miętą, truskawkami, borówkami lub innymi owocami.
Zielone placuszki szpinakowe na słodko z miodem i owocami
Kolorowe i zdrowe. A do tego przygotowane na patelni do smażenia AMT bez użycia oleju.
Te cudowne zielone placuszki zyskują swój kolor dzięki sporej dawce szpinaku. Sprawdzą się równie dobrze na lunch, jak i na śniadanie. Można je podawać na słodko lub z wytrawnymi dodatkami.
Nasze zielone placuszki szpinakowe przygotowaliśmy na słodko z miodem i owocami w wersji bezglutenowej i bez laktozy. Ze względu na swój ciekawy kolor, są także doskonałym sposobem, by dzieciom przemycić odrobinę zdrowych warzyw.
Składniki na ok. 20 małych placuszków :
Dodatkowo:
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zblendować na gładką, jednolitą masę. Masa powinna mieć rzadką, lejącą się konsystencje.
Rozgrzać suchą patelnię do smażenia AMT. Zmniejszyć moc palnika. Nie używać oleju. Masę wylewać prosto na patelnię, tak aby utworzyć małe placki.
Patelnia nie powinna być zbyt gorąca aby placki nie ścięły się zbyt szybko i zachowały swój zielony kolor.
Gdy na powierzchni placków zaczną pojawiać się bąbelki, to znak, że można je przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni.
Placki powinny mieć puszystą, lekką strukturę.
Gotowe placuszki ułożyć jeden na drugim. Polać miodem. Ozdobić miętą, truskawkami, borówkami lub innymi owocami.
Smacznego!